keskiviikko 31. elokuuta 2022

Kranssiaika

Pistin tänään työn alle ensimmäiset kranssit tulevien juhlakausien koristeiksi. Tiedän, että on ihan liian aikaista ruveta miettimään mitään talven koristuksia vielä tässä vaiheessa vuotta, mutta jos tällaisia kuivattuja lehtikransseja halajaa tehdä niin niiden aika on nyt, kun lehdet ulkona ovat vielä vihreinä ja voimissaan.

Sain reissultani Tyynelän pihalta poimia vähän materiaaleja matkaani, jollaisia en täältä omista nurkista ole ennen vielä mistään saanut, mutta kiinnosti kovasti päästä testaamaan miten ne kuivattuina kranssissa toimisivat. Tässä siis testauksessa tammenlehviä sekä tuollaista hopeaista kauniisti kiemurtavalehtistä, joka lienee jokin pajulajike.

Homma toimii tosi simppelisti kieputtamalla pieniä oksia rautalangalla metallivanteeseen. (Tarkempi ohje löytyy tästä klikkaamalla.) Lehvät kannattaa pitää hieman kosteina hommaa tehdessä nin eivät katkeile suotta tai ala nuokkumaan liian nopeasti. Itse säilytin poimimiani oksanpätkiä matkan Salosta kotiin vadissa jossa vähän vettä pohjalla ja kosteaa talouspaperia päällä ja sitten vielä kaksi päivää ulkona samassa astiassa ennen kun hommiin pääsin ja aivan hyvänä pysyivät sitomiseen asti kaikki.

Jännä nähdä miten nämä sitten kuivuvat ja että tuleeko niistä niin kivat kun miltä ne nyt vielä näyttävät, lehdet kun kuivuvat erilailla kaikki. Mutta teen vielä lisäksi ne perinteiset pajukranssit myös tässä lähipäivinä, ne kun ovat takuuvarmasti hyvät ja nätit sitten. 

It's the perfect time (here in Finland) to go outside, pick some green leafs and make the prettiest dried wreaths for the winter holidays. 

1 kommentti:

  1. Voi perskotti, kyllä täytyy nyt itsekin toimeentua! Hopeapajusta tulee myös ihana kranssi.

    VastaaPoista