maanantai 18. syyskuuta 2023

Pelti pellille

Muistin viime tipassa ennen hyvien kesäkelien loppumista viime talvesta asti mielessä olleen projektin poistaa maalit tuosta takan edessä olevasta pellistä. Se oli nääs ennen yhtä valkoinen kun tuo uunikin ja jotenkin olin ihan hirveän kyllästynyt siihen, ei enää yhtään näyttänyt kivalta silmiini, jos oli oikeastaan koskaan näyttänytkään. Kokeilin silloin talvella siihen varovasti maalinpoistoainetta ja se kun toimi, mutta haisi ihan hirveälle sisätiloissa, päätin, että kesällä poistetaan tuosta maalit pihalla, ja hip ja hei, onneksi muistin ja nyt se on paljon paremman värinen!

Ihan pelkkä maalinpoistoaine ei riittänyt vaan peltiä piti myös vähän hioa sen perään, joten nyt se on kovin teräksisen näköinen ja osin aika kirkas väriltään. Luotan kuitenkin siihen, että tuossa se pian patinoituu, samenee ja muuttuu enemmän sellaisen kivan käytetyn näköiseksi, mistä haaveilen. Voisihan sitä vähän avittaa siinä patinoitumisessa, mutta koskapa lämmityskausi on ihan just alkamassa jätän ne konstit ensi kesään, jos tuo ei tuossa talven aikana kiiltoastettaan kovin vielä muuta.

Harmittaa vaan nyt kokonaisuudessa kun viime talvena putosi pari hehkuvaa kekälettä tuhkalaatikon etureunaan enkä huomannut ajoissa ja ne polttivat lootan läpi maalipintaan ikävät jäljet. Opinpahan pitämään tuhkalootaa tyhjempänä niin ettei se muodosta sisäänsä kukkulaa mitä pitkin kekäleet etureunaan asti pääsevät valumaan.

Toinen mikä nyt vähän huvittaa on, etten huomannut kuvia ottaessani laisinkaan noita nuohoojan kädenjälkiä pöntön kyljissä. Onneksi ne lähti sieltä ihan vaan rätillä pyyhkäisemällä, tuhkaloota sen sijaan tarvitsisi uuden maalipinnan alaosiinsa ja tuossa on tietenkin tuollainen puolihimmeä maalarinvalkoinen pulverimaalipinta, mitä on tosi vaikea yrittää kopioida. 

Mutta pelti pönttösen edessä on nyt huimasti kivampi kun ennen. Kolhiutunut valkoinen on historiaa ja paremmin vanhan talon tyyliin sopiva teräksenväri saa silmäni hymyilemään. Tuhkaloota entrataan jahka ensin keksin mistä sopivan maalin siihen löydän. Voi olla että jää ensi kesään se, ellei syksy nyt vielä ota takapakkia sen verran.

Removed the white paint from the floor covering tin in front  of this oven and it's so much better now. Looks more old this way. The only thing that bothers me now are those burn marks on the front of the ash drawer, that happened last winter when some burning cinder fell in to it too close to the front. Hopefully I'll find a paint to fix that before the fall really starts, if not I'll deal with it next summer.

2 kommenttia:

  1. Hieno pelti, muutenkin kaunis pönttis. Voisko tuhkaluukku olla luukkujen mustan värinen?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm... miksipäs ei muuten. Pidän tuon varasuunnitelmana, jos sopivaa valkoista ei löydy. Kiitti vinkistä! <3

      Poista