torstai 9. maaliskuuta 2023

Lakanamekko

Tässä tulee vähän osviittaa antavat ohjeet siitä kuinka tällaisen lakanamekon oikein tein. Heitin kaavan siis lähes hatusta muistellen vaan miten tällainen suunnilleen tehtiinkään ja siitä tuli jotakuinkin tämän näköinen:

Pituutta koko kaavalla on noin metrin verran ja hihan leveys oli noin 28cm ja pituus 49cm ja helman karvan vaille 90vm, kai-kai suunnilleen 70cm ja tuo vino osa noin 31cm. Katkoviivat markkeeraavat kankaan taitetta ja kaikkia osia tuli siis kaksi kappaletta. En tehnyt erikseen etu- ja takakappaletta vaan vedin molemmat tällä samalla kaavalla. (Tämä kaava olis ehkä about L).

Tällainen on ihan helppo soveltaa itselle omien mittojen mukaan käyttämällä jotain valmista vaatetta, paitaa, tunikaa tai mekkoa mittojen apuna. Tuo kainalosta olkaan sauman oma pituuskin selviää parhaiten sillä. Taskutkin voi tehdä ihan millaiset itse haluaa tai olla tekemättä ollenkaan jos siltä tuntuu.

Piirtelin kaavat pakkauspaperille ja sitten vaan leikkelin osaset lakanasta ja katsoin vaan, että kuviot on samoinpäin, mutta muuten en yrittänytkään saada kuvioita kohdilleen saumoihin.

Sitten ompelin nuo hihat kiinni noihin mekkokappaleisiin (tässä vaiheessa vielä pelkällä oikealla, kun halusin varmistua ensin siitä, että tuo kaava toimii ja on helpompi purkaa, kun ei ole liikaa ompeleita).

Sen jälkeen silittelin taskuihin päärmeet ja ompelin ne kiinni etupuolelle, kun sivusaumat olivat vielä auki.

Ja sitten vaan pitkät sivusaumat kiinni (ja tässä vaiheessa kun olin sovittanut pistin huolitellen saumat siksakilla myös).

Kaula-aukkoa varten leikkasin lakanasta vielä hienot muotokaistaleet, jotka ompelin kiinni ja taittelin siihen kuminauhaa varten kujan jonka ompelin niin, että jätin siihen huomaamattomaan kohtaan pienen aukon nauhan pujottamista varten. (En tehnyt sille erikseen kaavaa, koska se on helpoin minusta melkein tehdä vasta kun on ommellut osat yhteen ja näkee muodon mitä tarvitsee.)

Ja sitten pujottelin siihen tuollaisen varsin leveän, mutta tosi löysän ja pehmeän kuminauhan. Olisin laittanut kapeampaa, mutta tässä oli tuntuma just kiva mekon käyttöä ajatellen, niin päädyin tähän leveämpään.

Taitoin ja ompelin hihansuihin nauhakujan vähän kauemmas reunasta, että siihen tuli tuollaiset hauskat pienet röyhelöt.

Ja sitten ei tarvinnutkaan kun kiristellä kuminauhat sopiviksi, ommella ne piiloon ja huolitella mekon helma ja se oli valmis! Sanoisin, että helppoa kuin heinänteko, sujuu ihan siinä missä muotolakanankin ompeleminen, kunhan kaavan saa vain itselle sopivaksi ensin. :)

Here's pictures of how I made this dress out of an old duvet cover.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti