maanantai 6. maaliskuuta 2023

DIY kuminauhalakana

Lupasin ohjeen kuminauhalakanan tekemiseen ja tässä se tulee:

Materiaaleiksi tarvitaan sopivaa lakanakangasta tarpeen mukainen määrä joka on patjan leveys + pituus + vähintään 20cm lisää jokaiseen reunaan. Eli jos olet tekemässä lakanaa 90 x 200cm patjalle, tarvitset vähintään 130 x 240cm kokoisen kangaspalan.

Ja mitä paksumpaan patjaan sitä leveämmät siivekkeet. Noin 7cm sentin petauspatjaan riittää just  20cm, mutta sitä paksumpaan täytyy laittaa enemmän. Mallia voi hyvin ottaa jostain jo olemassaolevasta lakanasta.

Tämä  kuvien lakana on tehty sijauspatjaan 20cm siivekkeillä.

Sitten kun mitat on kohdillaan ja sopivan kokoinen pala on leikattu valmiiksi leikataan kankaasta kulmista pois siivekkeiden levyden kokoiset neliöt, kuvanmukaisella tavalla. (Patjan koko tässä jätetty pinkiksi havainollistamaan.) Tässä lakanassa ne olivat sen 20 x 20cm.

Sen jälkeen avoimet kulmat taitetaan yhteen ja ommellaan oikeat puolet vastakkain niin, että lakanaan muodostuu vähän niin kun laidat.

Sitten otetaan silitysrauta esille ja laitojen raunaan silitellään suunnilleen käytettävissä olevan kuminauhan levyinen tuplapäärme.


Sitten merkataan lakanan kumpaankin päätyyn kumiauhojen alkamis ja päättymiskohdat suunnilleen noin kun punaisella on tuohon kuvaan piirretty (noin 30-40cm pitkille sivuille).

Ja sitten ommellaan päärme kiinni päädyistä niin, että kuminauha tulee sinne väliin. Se siis asetellaan paikoilleen pieneltä matkalta (noin 15cm) päärmeen sisään ompelukoneen neulan pitäessa sitä paikoillaan, vedetään kuminauha sisällä äärimmilleen ja venytetään kangas suoraksi ja ommellaan päärme kiinni kuminauhaan merkkien sisäpuolelle samalla kun ommellaan muu päärme kiinni ympäri koko lakanan.

Kuminauhaa ei myöskään tarvitse etukäteen mitata sopiviksi paloiksi, vaan pistää suoraan rullasta ja katkaisee sitten merkkien kohdalla. Molempiin päihin tulee sama määrä, kun kumpparia venyttää yhtä paljon.

Ja lopputulokseksi pitäisi syntyä tällainen kuminauhalakana missä kumpparit ovat vain lakanan päädyissä. Pienempiin ja isommilla siivekkeillä oleviin voi kumpparin ommella pidemmälle pitkille sivuille tai vaikka kokonaan ympäri, kunhan pitää huolen siitä, ettei siitä tule sitten liian kireä.

Itsellä ainakin tämä tyyli sopi just kivasti tuohon petauspatjaani. Ja nyt kun tiedän miten helppoa tämä on taidan lähteä metsästelemään muitakin kivoja lakanakankaita ja ommella pari lisää.

P.S. Tein muuten toisen lakanani vähän liian kapeasta kankaasta niin, että ompelin siihen suikaleesta toisen pitkän sivun siivekkeen. Kun sen pisti just patjan reunaan, ei se sauma haittaa siellä nukkujaa eikä juuri pistä silmäänkään. Samalla metodilla voi siis suikaleet vaan lisätä ommellen kankaan sivuihin, jos sattuu sellainen kangas olemaan missä mitat ei muuten riitä.

Made a fitted sheet myself and it was so easy I want to make a couple more.

4 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä vinkistä. Olen juuri ollut aikeissa ostaa lisää kuminauhalakanoita, mutta kun minulla on tavallisia lakanoita vaikka kuinka monta, niin teenkin niistä tuollaisia.

    VastaaPoista
  2. Jäi vielä vähän epäselväksi, että ompelitko ensin nuo kuminauhakujat ja sitten vasta pujotit kuminauhat hakaneulan avulla paikoilleen?

    VastaaPoista