torstai 14. heinäkuuta 2022

Läpihaju

Minun yksi tuttu käyttää läpivedosta termiä läpihaju ja se on tarttunut myös omaankin käyttööni, ihan vaan koska se on niin hauskasti sanottu. On onni asua talossa jossa sen läpihajun tai -hojon saa helposti aikaan, kun avaa vaan ikkunat talon vastakkaisilta puolilta ja jos oikein kovan läpihajun haluaa niin myös ylä- ja alakerrasta.

Minun lempitekniikkani kunnon läpihajuun on avata keittiön ikkuna ja yksi ikkuna jommastakummasta yläkerran makuuhuoneesta. silloin ilma liikkuu juuri sopivan napakasti.

Tein joskus, kun talo ostettiin, muutamaan ikkunaan sopivat hyttysverkkokehikot, jotka ovat olleet hyvin ahkerassa käytössä siitä asti. Siinä on vaan puurimoista tehty kehikko, johon hyttysverkko on nidottu kiinni. Tykkään tuuletella kesäisin joka päivä, jos vain säätilat sen sallivat ja verkot ovatkin meillä aina kätevästi käsillä ikkunoiden likellä. Ne saa näpsästi kiinni parilla kulmakoukulla karmiin, jotka on helppo myös irrottaa sitten kun talo on tarpeeksi tuuleteltu.

Tämä tuulettelu on myös hyvä tekniikka pitää talo viileänä helteillä, mutta silloin ikkunoita ei availla päiväsaikaan vaan pelkästään yöllä, tosin nämä viime vuosien superhelteet ovat vaatineet meidätkin taipumaan koneellisiin viilentimiin, mutta melkein vain silloin, kun yöt ovat kuumia ja tuulettomia myös. Normaaleina aikoina tämä vanha talo toimii onneksi edelleen niin kun pitääkin.


During lovely summer days, when it's not too hot outside, I love to keep the windows open and let the fresh air flow around the house. I have made those mosquito nets to the windows years ago and always keep them handy near the windows when summertime.

1 kommentti:

  1. Hei! Kiitos kivasta blogista. On kiva seurata käsistä kätevän ihmisen tekemisiä. Voisitko laittaa vähän tarkempaa kuvausta miten hyttysverkot ovat tehty tai ainakin miten olet ne kiinnittänyt ikkunoihin. Kiitos! Mukavaa kesää! t.Tiia

    VastaaPoista