sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Kun se toimii niin se toimii

Olen nyt niin monasti törmännyt siihen, että ihmiset luulevat meillä tässä vanhassa talossa, "huonojen" eristeiden ja peltikaton alla olevan tällaisilla helteillä tukalat oltavat, että päätin nyt kerralla korjata tuon harhaluulon. Täällä ei ole tällaisilla helteillä kuuma, koska me osaamme hyödyntää tämän talon erinomaisuutta rakenteidensa suhteen. Se on itseasiassa tosi helppoa ja mikä parasta tosi ekologista myös, kun siihen ei tarvitse muuta kun vähän viitseliäisyyttä. Tällaisina hellepäivinä täällä on sisällä mukavat 21 astetta lähes vaivatta ja täysin ilman sähkökäyttöisiä apureita.

Tärkein sääntö on, että: älä päästä lämpöä sisään. Paahteisina päivinä pidämme sälekaihtimia alhaalla huoneissa johon aurinko paistaa. Se auttaa uskomattoman paljon kun aurinko ei pääse lämmittelemään huonetta. Pidämme myös kaikki ovet ja ikkunat kiinni päiväsaikaan, kun ulkona on kuuma. Se kuulostaa ehkä vähän hullulta, mutta luettuasi jutun loppuun tajuat jujun.

Meillä on pihalla pienet apurit, talon eteläseinustalla kasvaa kolme suurta pylväshaapaa, jotka istutimme siihen juuri tätä tarkoitusta varten. Ne varjostavat päivän paahteisimman ajan osaa peltikatostamme ja hidastavat yläkerran lämpiämistä tehokkaasti. Iso puu on myös talon länsipuolella, joka suojaa osaa katosta ilta-auringon kuumuudelta. (Aikana jolloin puita ei tuossa ollut, paistui kattomme helteillä niin kuumaksi, että yläkerran viileneminen kesti melkein koko yön, kun se nyt jäähtyy parissa tunnissa.) 

Kun päivän lämpö alkaa illalla laskea, avaamme ikkunat yläkerrasta ja oven tai pari ikkunaa alakerrasta ja annamme viileän virrata sisään. Ja jos on oikein kuuma niin avaamme myös vintin ovet talon sisällä, jotta alhaalta käyvä ilmavirta viilentää myös ne. 

Ja kun muistaa laittaa kaikki ikkunat kiinni ennen kun aamuaurinko alkaa taas lämmittää, on talossa mukava viileys varautunut rakenteisiin ja se pysyy eristeiden ansiosta hyvin sisällä koko päivän, kunhan suotta ei availe niitä ikkunoita tai ovia tai lämmittele muuten. Ja kun tästä syklistä on meille tullut jo tapa ja tottumus ei se meistä edes tunnu vaivalloiselta viilentää taloamme näin, niin kun se kai kaikissa vahoissa taloissa kuuluukin tehdä.

Keeping this old house cool without any electric devices during the heat wave is actually quite easy. We keep the windows open the time it's cool outside and tightly closed when it's warm. We don't let the sunlight in to warm the house either and close curtains to stop it. The coolness stores nicely in to the structures of the house and stays in the whole day.

3 kommenttia:

 1. Meillä on 1958 rakennettu puutalo. Vaihdoimme pattereita maalämpöpumpun hankkimisen yhteydessä ja jotenkin mystisesti minusta tuntuu että lämpö on tasaisempi nyt vuoden ympäri.
  Nyt kuistilla on taimet, jotka ovat vielä liian pieniä ulossiirrettäväksi, mutta kuistista tulee sauna päivän aikana (olemme hankkimassa jossain vaiheessa markiisia kuistin ikkunoiden yläpuolelle, jonka pitäisi pitää se sitten viilempäbä). Olemme siis jättäneet yhden ikkunan auki kuistilta, ovi sisälle rauolleen ja vastapäiseltä puolelta yksi ikkuna sisällä auki. Toimii! Ei tartte hikoilla, ikkunat voi olla kiinni kun tulemme töistä. Usein toki ulko-ovi on auki, kun touhuamme pihassa ja sisällä.

  VastaaPoista
 2. Yksi suuri totuus on muuten todella tuo "älä päästä lämpöä sisään". Näin on meidänkin talossa pidetty ne ikkunat peitettynä, näinä helteisinä päivinä, jotka eniten kurkkivat aurinkoa kohti. Auttaa kummasti tämä pimennys, eikä lämpö haittaa. Yöllä ikkunat on auki ja välillä oikein herää unesta; nukunko ulkona(?). Sillä linnut laulaa lurittaa melkoista konserttia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, meilläkin ikkunat jos on auki yöllä niin kyllä varmasti on mustarastas siinä lähipuussa lurittelemassa, mutta ei se onneksi niin isosti haittaa kun niin kauniisti osaa luritella. Lempilintuni on. :)

   Poista