perjantai 20. toukokuuta 2022

Paahdetta pakoon

Tuli jo viime kesänä inspiraatio siirtää keittiöpuutarha pois pihan paahteisimmalta paikalta suojaan takapihalle, jossa aurinko porottaa vaan muutaman tunnin päivässä ja muun ajan se pysyy talon takana varjossa, mutta lämpimässä. Olin jo muutaman vuoden sitä koittanut siellä paahteessa vielä kituuttaa, mutta nämä viime vuosien kuivat kesät imivät mehut sekä puutarhasta, että puutarhurista ja päätin luovuttaa ja siirtää sen suosiolla otollisempaan paikkaan.

Tämä nurkka jäi meillä vähän avoimeksi kysymysmerkiksi silloin kun tämä takapiha entrattiin pari vuotta sitten. Silloin siihen piti tulla laatoitusta ja istumisalue, mutta se sitten jäi ja nurkka täyttyi pian rikkaruohoista. Nyt kaivettiin kaikki rikat ylös ja tasoitettiin maa ja alettiin sommitella siihen keittiöpuutarhaa oikein kunnolla.

Pistettiin erottelukangas maahan ja kannettiin päälle edellisestä keittiöpuutarhasta peltitynnyreitä ja yksi lavakaulus ja autotallista siellä vuosia hilloamani vanhahko iso kiulu ja mallailtiin, että mihin ne parhaiten sattui. Aseteltiin niitä tuohon eri kohtiin ja päätettiin, että näin ne ovat kivoimmin, kaikille riittää valoa ja tuossa on hyvin tilaa kulkea.

Ja sitten käytiin ostamassa uudet lavakaulukset, sillä nuo edelliset olivat jo niin lahoja, ettei niitä kannattanut tänne kierrättää, mutta se mikä kierrätettiin oli kaikki mullat. Meillä oli mukavasti ihan täysi komposti ja sillä saimme elvyteltyä vanhat mullat uudestaan muheviksi ja niistä riitti helposti kaikki astiat täyteen. 

Soraksi seulottiin oman pihan hiekoista lisää singeliä, jolla peitellään kaikki kankaat ja näyttää kyllä siltä, että tästä saattaa tulla ihan kiva pikku keittiöpuutarhanurkka tänne takapihalle. Pitkästä aikaa alkaa tuntua siltä, että tänä kesänä saadaan satoa kyllä ja nyt on niin kiva suunnitella, että mitäs tuonne sitten laitetaankaan kasvamaan. Ainakin tilliä, lipstikkaa, ruohosipulia ja papuja, mutta ehkä pitkästä aikaa myös vähän jotain juureksia ja vaikka tomaattiakin.

The last couple summers have been so hot and dry that my little kitchen garden couldn't make it in it's previous spot it being way too sunny. So we moved it here behind the house where it gets direct sunshine till around noon and the rest of the day it's sheltered in the shadow of the house. I'm sure this will be so much better now.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti