tiistai 27. heinäkuuta 2021

Kohta sataa

Edellisen postauksen portista kun kulkee sisälle pihallemme on vastassa tämmöiset näkymät. Varsin on tuuheaa ja vihreää vaikka omiin silmiin näyttääkin kovin kuivettuneelta ja ankealta. Sorapohjainen piha ei ole nauttinut kuivasta hellekesästä ja olenkin meistä tavattoman ylpeä, että ollaan saatu tämä näinkin hienona pysymään vaikka olosuhteet ovat olleet mitä ovat.

Se että kasveja on ja ne ovat kasvaneet niin korkeiksi on osaltaan auttanut huimasti pitämään pihan vähän varjoisampana, vaikka melkein joka suunnasta aurinko koko päivän pääseekin paahtamaan. 

Isoin apu meille on ollut kolmesta suuresta pylväshaavasta, jotka istutimme heti talon ostoamme seuraavana vuonna juuri tätä tarkoitusta varten talon eteläseinälle; varjostamaan kuumina kesäpäivinä. Ne ovatkin olleet nyt ihan suunnaton apu ja helpotus tuossa ja pitäneet talonkin osan keskipäivästä vilpoisemman puolella.

Pihalla on myös majaillut toisen pikkukoiran mielestä vähän pelottava ja pitkä musta käärme, eli meidän vesiletku. Se on sellainen kangaspäällysteinen ja käytössä venyvä, joka kyllä kiemurtelee niin kuin oikea käärme olisi, että en yhtään ihmettele jos pikku karvakuono siihen vähän epäilevästi suhtautuu. Meille se on kuitenkin ollut ihan paras ystävä, vaikka jo aika kyllästynytkin olen siihen, että melkein joka ilta on sen saanut esille ottaa.

Mutta tuon käärmeen ansiosta on pieni pihamme vielä pääosin elossa ja joiltain osin jopa ihan hyvissä voimissa vielä. Kasvihuoneesta olemme saaneet satoa jos jonkinmoista ja lisää on vielä tulossa, joten ei tätä kesää nyt ihan vielä voi täysin surkeaksi alkaa haukkua. Onneksi huomisesta alkaen on vihdoin luvattu kunnollisia sateitakin, että saamme vihdoin vähän huoahtaa kasteluhommista ja antaa luonnon hoitaa, se kun siihen hommaan paras on.

Mutta vielä en sulje päivänvarjoja pihalta, tämä kesä ja sen sääennusteet ovat saaneet minussa esiin melko epäuskoisen sateenodottelijan. Mielummin varjostelen vähän liian pitkään, kun otan sen riskin, jos se sade ei vielä huomenna ylläkään tähän pihaan asti. Mutta kyllä minä siihen uskon, että tällä viikolla täällä sataa ja se on niin ihanaa sitten se.

Our garden after the hot and dry summer is alive mostly and at some places only because we've been watering it regularly, sometimes daily. It' so nice to see that it has paid off and there's still plenty of green around us. I'm so happy the forecast is finally predicting plentiful rain  here, beginning tomorrow that I almost feel as giddy as a child on christmas eve waiting for it.

5 kommenttia:

 1. Te tarvitte pihaan biohiiltä, se parantaa ilmeisesti hyvin sorapohjaista kuivuvaa kasvualustaa. Tukholmassa ilmeisesti nynyään tehdään puistoistutuksetsin sora-biohiili-komposti seokseen. Vähentää huomattavasti kastelun tarvetta. Biohiiltä on ehkä helpoin lisätä maaperään pikkuhiljaa sitä kautta, että lisäilee sitä kompostiin. Tai ruukkuistutusten kasvualustaan mitkä sitten käytön jälkeen siirtyy kukkapenkkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä olen miettinytkin tuota. Nyt syksyllä olisi tarkoitus pari kukkapenkkiä kaivaa auki ja laittaa vähän uusiksi niin tuota voisi sinne hankkia kyllä.

   Poista
 2. Teidän piha näyttää rehevälle kesäkeitaalle, jonne mielellään menisi nauttiimaan kesäilloista. Meillä on ihan rutikuivaa. Tänne ei tule vesi kunnallisesta verkosta, vaan kuulumme pieneen vesiosuuskuntaan, joten emme ole arvanneet edes liiemmin kastella. Hyötypuutarhaa toki ja tänä vuonna istutettuja, mutta muuta ei. Suosiolla tuumin, että ensi vuosi on sitten ehkä pihan suhteen erilainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatoin ottaa vähän positiivisen kautta tuossa postauksessa (kun ruikutus ei nyt auta), mutta rehevähkö kesäkeidas sisältää siis myös kaikki sinne kasvaneet rikkaruohot ynnä muut juurivesat, jotta vaikutelma on pysynyt, mutta aika moni perenna, puu ja pensas on mennyttä jo. Meillä on onneksi hanavesi millä kastella, mutta siitähän menee jätevesimaksu samasta, eli jos ollaan pistelty tässä kuukauden sisään aika monta kymmentä (valehtelematta) kuutiota vettä tuohon pihaan on laskukin sitten aikanaan varmaan ihan kiva...

   Just katselin, että mun kolme isoa koivua tontin toisella laidalla on jo niin keltaisena ja osin ruskeana (sinne ei letku yllä), että taidetaan saada polttopuuta sitten myöskin. Ensi kesä näyttää onko niistä enää eläjiksi.

   Että kyllä on ollut ihan sanonko mistä tämä kuivuus. Ensi kesää odotellessa ja pelätessä, että tuleeko samanlainen vai vielä pahempi. Ja Ps. Meille on osunut juhannuksen jälkeen kaksi lyhyttä sadekuuroa ennen tämän päivän sateita, jotka tähän mennessä uponneet maahan noin 1cm syvyydeltä, että aika paljon saa vielä tulla enneko rupean sanomaan, että hyvä tuli.

   Poista
 3. Ihana, vehreä piha. Olette kyllää saaneet olosuhteet huomioiden pidettyä sen tosi kauniina. On ollut mahtavaa, kun on nyt parina päivänä tullut vettä. Tosin, saisi tulla vähän tasaisemmin, meillä on tullut muutaman kerran jo niin kaatamalla, että pihalle on muodostunut alamäkeen melkoiset urat, sateen aikana siinä käy aikamoinen virtaus, muistuttaa koskea.

  VastaaPoista