lauantai 24. heinäkuuta 2021

Uusi pihaportti rimoista

Meidän vanhahko pihaportti alkaa olla ihan tiensä päässä. Se on ollut tuossa niin kovalla käytöllä, että  on puhki kulunut paikoin ja lahoa ja korjailuja on enemmän kun jaksan laskea. Suurin vika kuitenkin portissa lienee se, etteivät pikkuiset koiramme näe siitä kunnolla läpi. Suunnitelmissa onkin ollut rakentaa tänä kesänä uusi, kevyempi ja sellainen, josta pikkupiskit voivat vahdata parkkipaikkaamme, että kuka sieltä onkaan tulossa.

Aloitimma homman hakemalla paikallisesta rautaputiikista lastin  sahattuja 21x48 rimoja ja sitten sirkkelöitiin niistä pätkiä mittaillen sentit vanhan portin mukaan. Mallailin niitä maata vasten ja sahattiin sitä mukaa kun päätin, että minkämoinen portista onkaan tulossa.

Ensin tehtiin kaikki palaset ja sitten kun niitä oli tarpeeksi kauan maata vasten mallailtu, mietitty välien sopivuus ynnä muut alettiin vasta kiinnityshommiin.

Ensinnä kiinnitin rimat reunoihin ja keskelle yhdellä ruuvilla ylä- ja alapäistään. Sitten otettiin ristimitta, eli tuollai kulmasta kulmaan ja väänneltiin kehikkoa niin kauan, että molempien ristikulmien vinomittaus osoitti samaa lukua ja sitten pistettiin  jokaisen ruuvin vierelle vielä toinen jäykistämään rakenne varmasti suoraksi.

Sitten ruuvailtiin loput rimat kiinni alkuperäisen suunnitelman mukaisesti ja rimojen välit niin tarkkaan mitaten tasaisiksi kun jaksoimme (ei se ole niin justiinsa). Pistettiin ruuveja oikein isolla rahalla molemmin puolin, ettei heti ole rimat parin vuoden päästä irtoilemassa, jos porttia käytössä vähän kolhii ja potkii.

Sen jälkeen sahattiin ja asennettiin vinotuki paikoilleen. Tämon tärkeä, jottei portti ala ihan heti retkottamaan vinossa vaan pysyy muodossaan ja suorana sitten käytössäkin.

Ja koskapa halusin portista jotenkin erikoisen ja persoonallisen päätin leikata sen yläpäähän jonkun hauskan muodon. Ensin ajattelin ihan vaan puolikaarta niin kuin alkuperäisessäkin, mutta sitten päätin olla vähän rohkeampi ja kokeilla hieman mutkikkaampaa mallia. Piirtelin  vapaalla kädellä sen portin levyiselle paperille jonka olin taittanut kahtia.

Teippasin kiinni portin yläpäähän ja piirsin reunaa myöten mustalla tussilla itse porttiin muodon. Vähän oli turhan paksu terä tussissa ja viiva levisi sen verran, ettei lopputuloksesta tullut ihan tarkka, joten jos siellä omaa porttia alatte näillä ohjeilla väsätä, piirrelkää ohuemmalla terällä tuohon puuhun se muoto.

Meikäläisillä se kun ei ole niin tärkeää niin niitä sinnepäin olevia viivoja myöten sahailin kuviosahalla reippaasti vaan laudanpäät muotoihinsa ja hyvä tuli.

Nyt se ei ainakaan ole tylsän näköinen, kun yläosastaan polveilee rimanpäät hauskasti. Vielä pari kierrosta maalia päälle, saranat kiinni ja portti paikoilleen niin pääsen näyttämään teille miten hienolta meidän pihansuulla sitten näyttääkään. Itseäkin jo vähän jännittää, että mitähän koiratkin sitten tykkäävät tästä.  Palataanpa siis siihen sitten, hyvässä lykyssä jo huomenna, nyt lähden vielä pensselöimään väriä tuohon päälle.

Our old garden gate was so dead and broken that I had been waiting the weather to cool off enough for us to build a new one. Today we started and believe by tomorrow it should be up and working. So stay tuned to see what it looks like when it's ready. I believe our little doggos will love it, since they can see thru it so much better than the old one.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti