keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Hullu lamppuprojekti

Koitin etsiskellä pihan uudistettuun aamukahvinurkkaan jotain valmista lampunvarjostinta, mutta koskapa missään ei juuri sillä hetkellä mitään sopivaa ollut piti sellainen askarrella siis itse. Malli oli suunnilleen mielessä, sopivat materiaalit piti vain löytää ja ne löytyivätkin helposti kun piipahdin lähimmässä honkkarissa. Metallinen pyykkikori näytti muodoltaan juuri sellaiselta mitä etsin, mutta sitä täytyy vaan vähän säätää ja siihen tarvitaan beigeä spraymaalia ja pari kerää vaaleaa juuttinarua.

Ensinnä korista rälläköitiin pois kahvat, ne kun eivät minun mieleiseen lampunvarjostimeen kuulu. Sitten maalasin sen reippaalla otteella kauttaaltaan beigeksi. Jonkun mielestä oivallinen lampunvarjostimeksi jo näinkin, mutta minä halusin vielä vähän enemmän.

Ja tässä kohtaa tämä projekti menikin sitten vähän hulluksi. Aloin nimittäin kieputella metallilankojen ympärille juuttinarua. Jonkun mielestä ihan hirvittävä urakka, mutta minusta ihanan rentouttavaa puuhastelua telkkarin katsomisen lomaan. Pari iltaa ja yhden aamupäivän kieputeltuani sain urakan valmiiksi. Ei lainkaan paha.

Eikä paha ole lopputuloskaan. Kun olin kieputellut lähes kaikki reunat tuohon pohjan keskustaan asti, katkoin siitä metallilangat ja vääntelin siihen sopivan aukon varsinaista valonlähdettä varten. Sitten kieputtelin narulla aukon reunat pehmeiksi ja siisteiksi.

Ja se valonlähde on tässä; kunnollinen  roikkalamppu, IP luokitukseltaan IP54, eli ulkokäyttöön soveltuva. Näissä kannattaa muuten olla tarkkana, sillä useimmat halvemmat roikkalamput eivät sovellu ulkokäyttöön, aina pitää tarkistaa tuo IP-luokitus, että on riittävä jos pihalle meinaa.

Maalasin tuon lamppua ympäröivän metallikehikon samalla beigellä jotta se maastoutuu varjostimen sisälle paremmin eikä niin ilmiselvänä pilkota sieltä.

Ja sitten sovititn lamppua paikalle jonne olin virittänyt sille ripustusnarun valmiiksi ja hups, se onkin aika painava tuohon. Naru pitää pingottaa vähän tukevampiin oksiin että saan tuon viritelmäni vähän korkeammalle, mutta noin muuten se on kyllä aika kiva ja sopii tuohon tilaan tosi hyvin. Väri on ihan kohdillaan ja koko ja muotokin natsaa.

Ajatus on että vaikka tämä lamppu sen sateen kestääkin niin sen saa tuosta kyllä helposti sisälle jos laajempaa rintamaa on tiedossa. Kiinnitys on ihan vaan koukulla naruun ja töpseli (ulkokäyttöön tarkoitettuun) jatkojohtoon. Saattaa nimittäin olla että muuttuu painavammaksi kastuessaan  tuo puolitoista rullaa juuttinarua jonka tuohon varjostimeen kieputin.

I wanted a new lamp outside but couldn't find a perfect lampshade so I made one myself. A bit crazy project but not at all as time consuming as one might think. It was actually quite relaxing to spin the yarn on the metal basket while watching tv. And for the actual light source I used an IP54 grade outdoor safe wire work lamp that I painted a little to match the lampshade better.

Now I just need to adjust the string on the little trees to be more tight, so I can get this a little higher and more centered. Otherwise I think it looks quite good, made from a laundry basket.

6 kommenttia:

 1. Onpa hieno. Kadehdittavaa kyllä sinun mielikuvitus, ideointi ja osaaminen!

  VastaaPoista
 2. Liimasitko tuon narun vai solmit vaan?

  VastaaPoista
 3. Tein olkkariin samantyylisen varjostimen rottinkikorista. Katsoin, että kaupassa maksoi n.150€ varjostimet joten 10€ rottinkikori oli selvää säästöä! :)

  VastaaPoista
 4. Olet kyllä aikamoinen. Ei hitsi miten taitavasti väkerretty.

  VastaaPoista