keskiviikko 14. huhtikuuta 2021

Kokemuksia bokashista viikko 1

Keittiössä toimii nyt viikon kokemuksella todella hienosti kaiken kasviperäisen jätteen kompostointi pienessä bokashissa. On varsin näppärää kun ei tarvitse lähteä erikseen ulos kuskaamaan joka kerta ruoan laittamisen jälkeen tai että pöydällä haisisi jokin ämpäri mihin kerättäisiin enemmän ennenko ulos eksyisi. Nyt on ollut ihan lähes täysin tuoksutonta eikä ole tuntunut lainkaan vaivalloiselta täytellä ämpäriä kerran päivässä.

Toistaiseksi kaikki jätteet on kerätty ihan vaan pieneen astiaan pöydälle esille, josta ne on päivän päätteeksi helposti muistanut laittaa bokashiin, pistää rouhetta päälle ja painaa hieman siihen tarkoitukseen olevalla alustalla litteämmäksi. Eivät banaaninkuoria lukuunottamatta tuoksahda tuosta esiltä juuri lainkaan, joten vielä ei ole ollut kiirettä keksiä kannellista astiaa tilalle.

Itse bokashi on ollut oikein miellyttävä yllätys hajunsa puolesta, se on nimittäin ihan tosi tosi mieto eikä ollenkaan paha, edelleen sieraimiini simamainen. Itse lientä en ole vielä haistellut, sitä on jo kertynyt tuonne alle, mutten ole vielä ottanut käyttöön sitä koska vasta neljännes ämpäristä on täynnä. Säästelen vähän myöhemmäksi, kun lientä on tullut enemmän ja kerron sitten lähtikö taju päästä kun sitä haistelen. 

Vaikuttaa siis edelleen hyvin lupaavalta tämä tapa fermentoiden kompostoida. Jahka tuo ämpäri tuossa nyt täyttyy ja kypsyy sen muutaman viikon, niin kerron sitten millaista tavaraa sieltä ulos tulee, kun tulee aika sekoitella se mullan kanssa pihalle muhimaan. 

I've had a bokashi for a week now in our kitchen and so far it seems very easy to use and it doesn't smell bad at all. 

2 kommenttia:

 1. Kiitos tästä.Jatkoa odotellaan mielenkiinnolla. t RIITTA
  ps.mukavaa viikonloppua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raportoin varmasti jatkossakin edistymisestä :) Mukavaa viikkoa!

   Poista