keskiviikko 7. huhtikuuta 2021

Bokashi

Meille muutti eilen keittiön nurkkaan pieni valkoinen muoviämpäri. Se on Bokashi, eli keittiökompostori. Sillä tehdään siis siististi sisätiloissa orgaanisesta keittiöjätteestä kompostia, vähän eri menetelmällä kun normalilla kompostorilla ja vähän nopeammin. Kiinnostuin aiheesta alunpitäen jo jonkin aikaa sitten, mutta kun tajusin kuinka helposti tuolla tehdään myös nestemäistä kasvilannoitetta oli heti pakko mennä ostamaan itselleen oma.

Puutarhakausi on pian alkamassa ja lannoitteelle on aina tarvetta.  Tämän käyttäminen vaikuttaa yksinkertaiselta ja uskonkin, että se tulee täällä sujumaan vallan mukavasti. Pihalla on lisäksi runsaasti huonoksi mennyttä multaa vanhalla kasvimaalla laatikoissaan, johon saan tehtyä kivan multatehtaankin sitten ja saan mukavaa kompostimultaa nopeammin, kun isolla kompostorilla tulee.

Kun sopiva paikka keittiössäkin oli suorastaan valmiina ei tämä voisi alkaa enää yhtään helpommin. Vähän olen viime aikoina karsastanut kaikenmoisia muoviastioita täällä, mutta onneksi tuo on noin kivan eleetön ja vaatimaton väritykseltään, niin se ei liikoja huutele huomiota itselleen tuossa, mutta on silti kätevästi käsillä aina sen kerran päivässä, jos ja kun tarve sitä avata on.

Nyt siellä on vasta ensimmäinen annos jätettä muhimassa, mutta eiköhän se pian tuosta täyty sen verran, että pääsen sieltä jo ensimmäiset lannoitteet liruttelemaan. Pihalla on alkanut jo siellä täällä kivasti tulla pieniä kasvien alkuja esille, ja jos kaikki ennusteet nyt paikkansa pitää, niin ei siihen kesään enää ole kun yksi pieni tuulisen kylmä tovi jäljellä.

Got myself a Bokashi to make fertilizer for my garden plants myself. I only started it yesterday, but it shouldn't take long before I get to use the juice. It's still rather cold outside but I can see little signs of plants here and there in the garden and soon they'll need some food too. The juice will come fast, otherwise it takes few weeks for this to make compost that I can use to bring old dirt back to life again. 

8 kommenttia:

 1. Olen myös kuullut tuosta,kerro joskus myöhemmin kokemuksia ja onko ollut kannattava hankinta. t RIITTA
  ps.mukavaa kevättä :)

  VastaaPoista
 2. Tuossahan on ihan järkeä ja samalla mielenkiintoinen koe.

  VastaaPoista
 3. Mua kiinnostaisi bokashissa juuri tuo kätevä lannoituspuoli, mutta arveluttaa hajuhaitat. Kiva olisi kuulla sun kokemuksia myöhemmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kerron niitä varmasti. Toistaiseksi hajupuoli on ollut ihan siedettävä, pari kertaa nyt täyttänyt tuota ja ei haissut vielä pahalta ollenkaan. Haju ei myöskään ollut kovin voimakas, vähän ylikäynyttä simaa muistuttava. :D

   Poista
 4. Oho! Kätevä! Ja hyvä paikka sillä. Mulla on kaksi kompostia pihassa, mutta ne ei järin nopeita ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo iso komposti on vähän turhan hidas kyllä. Toivottavasti tämä on näppärämpi :)

   Poista