lauantai 16. huhtikuuta 2022

Vanhaan rautasänkyyn pohja ja patja

Unohdin talvella kertoa miten fiksasin vanhan ja pohjastaan taipuneen rautasängyn rungon toimimaan nykyajan patjojen kanssa yläkerran pikkumakkarissa, joten kerron sen nyt, jos siellä vaikka joku on tuskaillut saman ongelman kanssa.

Yleinen probleema näissä vanhoissahan on se, että ne ovat mitoiltaan ihan vääriä nykyajan patjojen standardeihin. Yleisimmin vanhat rautasängyt, varsinkin tällaiset päästään venytettävät mallit, ovat pituudeltaan maksimissaan vain 190cm ja leveydet hyvin epämääräisiä kuten 70 - 75 - 95 - 110 tai 115cm. Hankala siis löytää tarpeeksi sopivaa patjaa valmiina ja sitten on vielä se sängyn muhkurainen pohja.

Monesti ihmiset ruukaavatkin käyttää näistä vanhoista kaunokaisista vain nuo päädyt ja nakkaavat vanhat pohjakehikot pois, mutta miksi tehdä niin, kun kaiken voi säilyttää ja pääsee ihailemaan sänkyä noine kauniine keskijalkoineen käytössä. 

Tämäkin sänky pohjapalat kauimpana päällekkäin jäisi pituudeltaan vain siihen 190:neen senttiin, mutta...

Pohjapalat voi liittää toisiinsa myös näin, ihan vain päädyn uloimmat osat päällekkäin ja nippusiteillä tiukasti kiinni, niin etteivät ne hievahdakaan tuosta erilleen. Kantokyky ei juuri kärsi, kun jos ne olisivat päällekkäin pidemmältä matkalta, mutta sängyn pituus kasvaa huimat 8 senttimetriä, jolloin se on 198:llä sentillään just tarpeeksi pitkä nykyajan patjamitoille, se ei nimittäin ole kahdesta sentistä kiinni, että tuohon kaksimetrinen patja mahtuu.

Ja sitten se pohjan muhkuraisuus, se taltutetaan sälepohjalla joka asennellaan koko vanhan rautapohjan päälle seuraavasti:

Hankitaan ensin tarpeeksi leveä sälepohja josta irrotellaan ne säleet niistä nyöreistään. (Myös tavallinen lauta käy, mutta valmiit sälepohjat ovat yleensä paljon halvempia, kun puutavara yksinään.) Ne sahataan irrotuksen jälkeen täsmälleen sängyn pohjan levyisiksi. 

Sitten hankitaan pari peitelistaa tai muuta ohuehkoa lautaa. Ne sahataan sängyn pohjan pituisiksi ja maalataan saman väriseksi kun muu runko.

Sitten säleet asetellaan pohjakehikon päälle VÄISTELLEN siinä olevia saumoja ja niittejä niin, että säleet asettuvat tasaisesti rungon reunojen päälle kauttaaltaan. Säleiden välistyksistä ei tarvitse niin suuresti välittää, johonkin tulee isompia rakoja kun toisiin kohtiin, mutta ne hoitavat hommansa siellä kyllä vaikka välit jäävätkin vähän epämääräisiksi.

Sitten säleet ruuvataan listoihin päistään kiinni, niin, että osa listasta menee tuohon alas rungon päälle ja osa jää ylös pitämään patjaa paikoillaan. (Jos tykkää ettei patja saa yhtään tuosta livahtaa niin sitten käytetään leveämpää listaa jotta sitä riittää hyvin tuohon yläpuolellekin.

Kun listat on ruuvattu säleisiin molemmin puolin pysyy säleophja paikoillaan kun valettu eikä ole pelkoa siitä, että se lähtisi tuosta itsekseen kävelemään levottoman nukkujan alta. Se on myös ihanan helppo nostaa siitä pois, jos joskus tarvitsee sänkyä purkaa tai siirtää.

Ja sitten se patja. Nyt kun sängyn pituus on nykyajan normien mukainen voi sänkyyn hankkia oikein hyvän patjan esim. paksun lateksi- tai vaahtomuovipatjan, jonka sitten vaan leikkaa terävällä mattoveitsellä kapeammaksi, jos just sopivaa leveyttä ei valmiina löydy. 

Tähän sänkyyn löysin käytettynä Ikean 20cm paksun Morgedal-patjan, jonka kavensin terävällä mattoveitsellä 115cm levyiseksi. (Heitin sen irrotettavan patjansuojuksen pois ja tilalla on ihan vaan tavallinen patjansuojukseksi tarkoitettu kuminauhalakana sen sijasta. Petareiden kanssa sillä ei ole väliä minkälainen suojus alla olevassa patjassa on.)

Sopiva patja tekee nyt sängystä sekä esteettisesti kauniin, että on ergonomisesti jämäkkä nukkujalle. Sen päällä petarit saavat sängyn tuntumaan unelmaisen ihanalta ja siinä lepää rauhaisasti parhainkin prinsessa eikä varmasti heräisi herneeseen patjojen alla. 

Ja eikös ole kaunis kun vanha sänky on kokonaan näkyvissä jalkoineen kaikkineen, patjat on sopivat eikä tarvitse piilotella viritelmiä sängyn alla? Minusta parasta on ehdottomasti se, että näin saa tämä vanha sänky olla ihan rehellisesti edelleen se sama vanha rautasänky mikä se on aina ollutkin.

This is how I made old iron bedframe work with modern foam mattress. I stretched the base to go as far as possible and secured it together with cable ties. I made a custom fit slatted frame to go over the old bent iron base and cut a thick foam mattress to fit perfectly on top. Now the bed is as comfortable as a new bed but is still old with all the character intact.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti