keskiviikko 9. helmikuuta 2022

Jäätä ja tulppaaneja

Sain tammikuun puolella jo inspiksen kokeilla jäädyttää elähtäneet tulppaanit kauniiksi jäätaideteokseksi pihalle, nähtyäni instassa, kuinka nättejä tulee, jos homman tekee vähän laakeampaan astiaan asettelemalla ja sitähän piti oitis päästä kokeilemaan. Sopivasti olikin just viittä vaille rupsahtaneet tulppaanitkin maljakossa valmiiksi. 

Tarvikkeiksi tähän tarvitaan joku laakea astia, parhaat päivänsä nähneet tulppanit ja vettä. Minulla laakean astian virkaa toimitti vanha ja kulahtanut betonipalju, joka ulkonäöstään huolimatta oli ihan puhdas ja sopiva hommaan.

Tulppaanit asetellaan astiaan nätiksi asetelmaksi ja siihen tietenkin käytetään vain ne kaikista parhaimmat osat. Sitten astia täytetään vedellä, tai ainakin näin luulin, mutta kukkasethan kelluvat, eli astiaan laitetaan ensin vain vähän vettä ja sitten sitä täytellään myöhemmin aiemman vesikerroksen jäädyttyä niin että kukkaset lopulta peittyvät kokonaan.

Itse täräytin tuonne alussa ihan liikaa vettä, joten taideteoksestani tuli aika paksu. Toinen juttu oli myös se, että tämä oli eriasteisesti jäisenä tuolla astiassaan (kasvihuoneen suojissa) reilut parisen viikkoa, sillä ilmathan välillä lämpenivät ja jäähtyivät vuoron perään, niin että lopputuloksesta tuli aika samea ja kuplikas.

Mutta se on silti tuollaisenaankin minusta tosi nätti. Nyt se on vähän mystisempi ja unenomaisempi, kun mitä olisi ollut jos jää olisi tullut kirkkaammaksi. Ehkäpä kokeilen tehdä tämän uudestaan vielä jossain kohti tätä talvea, jos vielä kunnollinen pakkaskausi tulee, jospa sitten tulisi sellainen ohuempi ja kirkkaampi, mutta nyt  on kuitenkin hauska katsella tätä jäätaidetta tuolla pihalla, vähän ehkä jopa harmittaa, ettei sitä voi ottaa sisälle, kun niin nätti se mielestäni on.

Tried out to froze some tulips in to arrangement in a big bowl. Turned out pretty well, but the weather changed so much that the ice is full of tiny bubbles and haze and made the result look really dreamlike. 

2 kommenttia:

  1. Olen jostain lukenut, että keitetystä vedestä tulee kirkas jää. En ole testannut, joten ei takuita.

    VastaaPoista