sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Savimaalin sävyttämisestä ja muita huomioita

Kaupallinen yhteistyö Domus Classica
Lupasin aiemmin makuuhuoneen seinäprojektin alkumetreillä laittaa tarkemman postauksen savimaalin ja pigmenttien sekoittelusta ja tässä se nyt vihdoin tulee. 

En ole ikinä missään kovin tarkka ja matematiikka on minulle lähes myrkkyä niin nämäkään ohjeet eivät ole muuta kuin vinkkiä antavat ja tarkoitus on vain näyttää kuinka tuo maali pigmenttien avulla sävyttyy. Koko seinäprojektiinkin tein sävyt ihan vaan silmieni tarkkuudella ja hyvä tuli. Tosin tämä on tosi helppoa ja kiitollista maalia sävytellä.

Minulla oli siis nuo kolme pigmenttiä; musta, vihreä umbra ja okra. Niitä kun yksinään maalin kanssa sekoitteli sai tulokseksi kauniin siniharmaan, kaakaonruskean sekä lämpimän vaalean keltaisen.

Mutta se taika tässä sekoittelussani olikin että sekoitin niitä kaikkia keskenään eri määriä, sillä siniharmaa yksinään olisi ollut liian sinistä, ruskea liian ruskeaa ja keltainen liian keltaista. Siniharmaaseen umbraa ja okraa ja toisin päin ruskeaan ja keltaiseen ripaus mustaa niin tulokseksi tuli kaunis vanha lämmin harmaa ja taupe. Kaikkia testailin paperin päällä ensin ja sitten kun suunnilleen sain sopvat sävyt näkyviin tein nistä isommat annokset.

Tämä oli tosi tyydyttävää puuhaa siksi kun nuo värit toimivat juuri niin kuin värit toimivat. Sekoittuivat ihan sillä samalla logiikalla kun esim. vesivärit. Vihreä ja keltainen tekee sinisen ja niin edelleen. Ei mitään vaikeuksia löytää niitä sävyjä jotka halusinkin kun valitsin pigmentit sen mukaan. Tästä maalista saa siis tehtyä oikeilla pigmenteillä melkein ihan minkä väristä nyt vaan ikinä haluaa.

Ja ne pigmentit ja itse maali ovat tosi riittoisia, makuuhuoneemme maalaamiseen meni vain vajaa pari litraa maalia kun alla olevaa beigeä seinäpintaa ei tarvinnut saada kokonaan piiloon. Eikä pigmenttipulloista ei mennyt puoliakaan koko projektiin vaikka aika tummiakin sävyjä tein.

Maalaamisesta ja kuivumisesta sen verran, että maali on märkänä paljon tummempaa kuin kuivuttuaan. Yllä kuvassa raitoina (näkyy vähän huonosti ehkä) alempana märkä väri ja sen päällä aina sama väri kuivana. Ero on aika iso ja se on hyvä ottaa huomioon värejä sekoitellessaan. Kuivuttuaan se on täysin matta, mikä on mielstäni täydellisen oivallista ja luo pehmeän tunnelman.

Väri kuivuu seinään aika nopsaan, nahottuu jo kivasti ihan muutamassa minuutissa näin kuivan huoneilman aikaan. Maali myös tuoksuu mielestäni tosi kivalle ja se on ihan liuotinvapaata kamaa niin että ihan hyvin voi maalailla vaikka kuinka pienessä huoneessa ovet ja ikkunat säpessä eikä tarvitse tuuletella jälkeenkään päin.

Maalin tarttuvuudesta; Se ottaa kiinni melkein mihin seinäpintaan vaan. Tämä huone maalattu aiemmin ihan tavallisella seinämaalilla ja siihen tarttui kuin tauti. Mitään pohjatöitä en tehnyt alle. Rapsuttamalla ei lähde, mutta tarpeeksi kun vettä antaa ja hankaa niin sitten liukenee. Kokeilin oikein, kun pitihän tuokin nyt saada tietää. Kestää siis ihan hyvin jos kevyesti kostealla haluaa välillä päältä pyyhkäistä.

Ja toinen testi on tuo iskunkestävyys. Huomasin jo makuuhuoneen lattialautoja asennellessa, ne kun välillä seiniin kolahtelivat että maali pysyy hyvin kiinni klompsuista huolimatta ja siitähän piti tietysti myös jotain kuvadokumenttia saada. En kuitenkaan oikein raaskinut huoneessa kipsilevyyn vasaralla malliksi iskeä, joten puupalikka ajanee saman asian. Kunnolla kuivunut maali ei siinä sanonut yhtään mitään vaikka siihen useampaankin kertaan vasaralla mäjäytin (vasaran kärjestä jäi mustaa väriä tosin). Eli ei lohkeile irti helposti tämä maali vaan taipuu mukana.

Oikein on siis hyvä kokemus tämä maali ja suositteluni lähtevät ihan sadalla prosentilla ja sydämen pohjasta. Muoviton ja ekologinen maalivaihtoehto niille joilla seikkailumieltä lähteä itse sävytyksen jännittävään mutta niin riemukkaaseen maailmaan.

In collaboration with Domus Classica. Just praising the good qualities of the clay paint and showing how I used the pigments to create the tones I used to paint the bedroom walls.
Really simple to use and the colors behave exactly the way you want them to. The paint is plastic free ecological and has no solvents in it. Handles well hits and bumps and can be wiped gently with damp cloth, don't rub too hard though, it comes off easily if too much water is used. 
In my opinion a perfect product. I can truly say I love it.

3 kommenttia:

  1. Kiitooos! Nyt tiedän kuinka käsittelen eteisen 80-luvulla valkoisiksi maalatut lastulevyseinät.
    Terveisin mummeli.

    VastaaPoista
  2. Kysymys ihan eri asiasta; teillä on ihana vanha? muovimatto kierrätyskuistillanne. Oletko sattumoisin törmännyt missään uuteen tuon tyyppiseen?

    VastaaPoista