perjantai 24. helmikuuta 2017

Hormeille uusi elämä

Olen täällä ihan tyystin unhoittanut teille kertoa kun meille käytiin tekemässä  joulun alla piippuremonttia. Nuohooja oli vihjaissut jo muutamana vuonna että aika katalan näköiset hormimme kannattaisi huollattaa ja kun sitten toinen takkahormi alkoi vuotaa oli aika tehdä asialle jotain.

Olin lueskellut paljon hormien massauksesta ja päätynyt että siinä olisi tämän talovanhuksen hormeille juuri se oikea huoltotapa. Meille oli tärkeää että hormit edelleen lämmittävät muuria ja putkitetut hormithan eivät niin tee joten massaus sen olla piti. 

Homma toimii niin että hormeihin tehdään aukot niin alas kun kykenee. Meillä ei päästy takkojen vuoksi tuon alemmas kun kuvassa näkyvät reiät, mutta se oli ihan riittävä korkeus, hormit kun ovat yleensä kaikista pahimmin rapautuneet ylhäältä.  Meilläkin tuo alaosa oli vielä aivan hyvässä kunnossa joten hyvin riitti massaus tuosta ylöspäin.

Meillä hormit olivat ylhäältä jo todella karussa kunnossa. Avonainen piipunpää oli vuosien saatossa joutunut säiden ja naakkojen armoille oikein kunnolla. Tiiliä oli irti ja kaikenmoista orgaanista kasvoi siellä sun täällä. Männä kesänä piipussa pesineet naakat olivat myös sisustaneet irtotiilet mieleiseensä järjestykseen. Onneksi eivät olleet pudotelleet niitä hormeihin kuitenkaan.


Massauksen jälkeen näyttikin sitten jo ihan erilaiselta. Ei ollut enää sammalta eikä irtotiiliä. 
Takkojen hormit keskellä massattiin alas asti ja muut joista kaksi ilmanvaihtoon ja kaksi käyttämätöntä, fiksattiin vain tästä ylhäältä. 


Ja tältä näyttää massattu hormimme piipun päältä kuvattuna. Ei ole enää raot tiilien väleistä näkyvillä keräämässä nokea ja aiheuttamassa vuotoja ja tulipalon vaaraa. Hyvin on silosta pintaa verrattuna edelliseen. Nuohoojankin nyt helpompi sutia.

Hommaa oli hauska seurata sivusta. Hyvin pienellä vaivalla asukkaille tuo hoitui. Mitenkään ei tarvinnut erikseen eristellä tiloja tai muuta. Siististi ja ammattitaidolla hoitivat työnsä ja mukaviakin olivat, kerrassaan mukavia vaikka vieressä välillä olinkin kyyläämässä ja kyselemässä. 

Tässä kuvassa kokeillaan massauksen tiiviyttä savukoneen avulla. Oli aika pelottavan näköistä kun tuo tyyppi tuolla katolla näytti hetkittäin sukeltavan puoliksi piippuun sisälle josta tuprusi hurjanaan valkoista savua.

Ja tänään näyttää tältä. Nyt ei ole tarvinnut enää murehtia että karkaako sieltä kipinä joskus eristeisiin jostain, ei varmasti karkaa eikä nokea kerry rakosiin (ei sillä että olisi kertynyt juuri muutenkaan kun poltellaan vain puuta). Uusi hattu piipun päällä on ollut  naakoille ihan kamala shokki. Käyvät vielä kyllä tuossa silloin tällöin kailottamassa ja kokeilemassa että irtoavatko verkot sivuista, mutta ovat joutuneet pettymään. Vuosikymmenten pesäpaikka on nyt poissa ja hormit enää vain talon vakituisten asukkaiden käytössä.

Ja kiinnostuneille tiedoksi. Kahden hormin massaus piipunhattuineen maksoi meille karvan alle kolme tonnia (hinta määräytyy metrien ja työmäärän mukaan). Homman hoiti Valkokallio Oy Tuusulasta joka saa täten lämpimimmät suosituksemme myös tätä kautta jos joku tällä alueella omaan taloonsa samanmoista hormiremonttia suunnittelee. 

I had totally forgotten to tell you about the chimney renovation we had done before christmas. Our fireplace ducts had gone to a bad shape and needed some serious tlc for us to be able to burn wood in them safely. Here's some pics of what exactly was done here in the chimney. The old brick got a new surface that's easier to keep clean and there's no leaks anymore. Now the old house has basically a brand new chimney again.

3 kommenttia:

  1. Massaus on näppärä piipunkorjaustapa. Kyllä teidän nyt kelpaa lämmitellä :)

    VastaaPoista
  2. Täytyykin laittaa korvan taakse, sillä paluu Suomeen koittaa aikanaan ja taloa odottaa sit remppa. Aika riesa nuo naakat.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kirjoituksesta, on mielenkiintoista lukea toistenkin kokemuksia. Meillä täällä Turussa on tulossa hormin saneeraus todennäköisesti eteen lähiaikoina. Mukava aina myös, kun joku mainitsee hieman hintoja. On sitten hyvä vertailla.

    VastaaPoista