tiistai 1. marraskuuta 2016

Astiahommat edistyy

Tuntuu etten ole viime aikoina juuri muuta tehnyt kun astioita, mutta minkäs teet kun deadline painaa päälle joulumarkkinoiden muodossa ja valmista pitää saada. Työhuoneessa on hävityksen kauhistus mutta mukava olla. Itse savesta muotoon painaminen on kovin hidasta kun muotteja on joka astialle vain yksi kullekin ja kuivattaminen ottaa oman aikansa sekin, mutta se mikä on nopeaa on lasitus ja poltto ja tässä vähän kuvia niistä.

Poltatan astiani Ikituulessa Jokelassa jossa saan onnekseni hoitaa myös lasitushommatkin, se kun on kovin sottaista ja tilaa vievää puuhaa. Henna on ollut aivan ihana opettaja ja tsemppaaja ja ehkä nykyään jo vähän ystäväkin kun niin usein olen hänen kanssaan aikaani viettänyt näissä merkeissä. 

Tässä kuvasarjassa dippaan juuri raakapoltettua kulhoa valkoiseen lasitteeseen. Siinä saa olla tarkkana ettei lipsauta sitä tuonne astian pohjalle (niin on käynyt monesti) tai lillitä liian kauaa tai liian vähän (molemmat myös koettu). 

Sitten kun kaikki kipot on uitettu lasitteessa niistä putsataan huolellisesti pohjat ja paikataan sormien jättämät jäljet, tosin minä en aina paikkaa ihan kaikista, kun tykkään että näyttävät kivalta siinä reunassa joissan malleissani.

Ja sitten kun kaikki on kuivaneet ja putsatut ne pakataan uuniin lasituspolttoa varten. Tässä poltossa joka kestää vajaat kolme vuorokautta lämpötila on korkeimmillaan 1250 astetta. Tiedoksi niille jotka sitä kyselevät että kestääkö astiani tiskikoneen, mikron tai uunin; kun ne tuosta selviävät niin kestävät nämä kotilämpötilat ihan heittämällä. Ja lasite jota käytän näissä ruoka-astioissani on elintarvikekäyttöön tarkoitettua, testattua ja hyväksyttyä. Eli ihan oikeita astioita täältä on tulossa.

Tässä kuvassa on uuniin pakattu minun kippojeni lisäksi myös Hennan omia sekä hänen kurssilaistensa töitä, kaikki iloisesti sekaisin, koon mukaan hyllyillään. 

Ja sitten se paras hetki, nimittäin kun saa hakea valmiita lämpimäisiä kotiin. Ja kun sanon lämpimäisiä tarkoitan sitä. Pari kertaa olen nimittäin osunut paikalle niin nopsaan että ovat vielä olleet mukavan lämpimiä polton jäljiltä. 

Tässä nyt siis valmista myytävää sinne markkinoille sitten. Ei vielä ihan hirveän korkeita kasoja, mutta sitäkin viehättävämpiä. Muutamalla astialla nuo pinot tuosta vielä kasvavat ja kahvikuppeihin koitan oikein panostaa että piisaavat. Hinnat vieläkin mietinnässä, paitsi sille isolle liehuhelmaiselle tarjoiluvadille (ylempi kuva, kasa kukkapurkin alla) olen jo päättänyt sellaisen; se tulee maksamaan 35 euroa kappale, muut sitten siitä alaspäin koon ja käyttötarkoituksen mukaan.

Tämä on kyllä niin antoisaa tämä keramiikkahommien tekeminen ettei tosikaan. Itse tekeminen ja uuden oppiminen on ihan parasta. Jos yhtään alkaa teitä lukijoitani kutkuttaa ala harrastuksena niin Ikituulessa on mahdollista tulla tekemään keramiikkaa tai opettelemaan sen tekemistä myös yksityisissä ryhmissä. Ja tietysti sieltä saa myös pelkkää polttopalvelua, (mutta nyt sesonkiaikaan uuni on ihan buukattu jouluun asti pääasiassa Hennan omilla töillä).

Since I've been so busy making pottery lately I felt the need to share some pictures of the making with you. Here's the pottery Ikituuli (pottery studio in Jokela Finland) raw, then the glazing and in the oven and the final result below. This whole stack is going to be at sale at Parolan aseman joulumarkkinat. I'm still figuring out the prices for the others but the price for the big serving dish is decided, it's going to be 35 euros. Others will be cheaper depending on size and use. Now I still need to do a bit more since I'm kind of hoping there would be some left for me too.

19 kommenttia:

 1. Aivan mielettömän upeita ja niin sun näköisiä astioita!

  VastaaPoista
 2. Hurmaavia, kerrassaan ❤️❤️❤️

  VastaaPoista
 3. Tosi kauniita astioita! Jos asuisin lähempänä niin tulisin ehdottomasti ostamaan :)

  VastaaPoista
 4. Saako jo varata! Nuo kupit varsikin on aivan upeita❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluat sii jo varata vaikken ole vielä hintaakaan päättänyt näille? Laita vaikka sähköpostia ja kerro mitä laitan sivuun, niin minä laitan varaukseen markkinoilla :-)

   Poista
 5. Hienoja - tykkään kovasti! Kaupat on täynnä liian symmetristä, liian fiiniä ja nämä ovat juuri sitä meidänkin astiakaapit huutavat. Lisää näitä astiapostauksia niin ostajakuntaa varmasti piisaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, näistä on symmetrisyys kaukana, mutta sympaattisuus sitäkin lähempänä. :-) Pelottaa postailla kun en ehdi tehdä näitä varmastikaan kaikille halukkaille.

   Poista
 6. �� kauniita! Harmi kun se Parola on niin kaukana.

  VastaaPoista
 7. Upeeta! Hyvä sinä!!Kahvikupin huolisin heti itselleni,muutenkin ihan mahtavia :)

  VastaaPoista
 8. Oi ihanaa! upealta näyttää! Voi kun ruuhkavuodet sen verran hölläis että pääsisin keramiikkakurssille, siitä oonkin pitkään haaveillu! Olispa ihana päästä tuonne markkinoille shoppaamaan, täytyy yrittää oikein järjestää!

  VastaaPoista
 9. Huiman ihania töitä olet loihtinut!!

  VastaaPoista
 10. Olet kyllä todella taitava ja astiasi ovat kauniita.Sinun blogisi on suosikkini. Ihana lukea aina ,mitä olet taas keksinyt!!��

  VastaaPoista