sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Piparkakkukalenteri

Inspiraatio piparkakkukalenterin tekemiseen oli niin kova etten malttanut odotella lähemmäs joulukuuta vaan se piti saada tehdä heti. Olen jo monena vuonna haaveillut tällaisen, omanlaisen tekemisestä mutta kun perheessä kukaan ei oikein ole ollut joulukalenteri-iässä, on se aina vähän jäänyt. Nyt kuitenkin sain idean niin kauniiseen ja kivaan, että luulenpa sen kelpaavan myös muulle perheelle. 

Ensinnä piti tietysti leipasta ne piparit. Muottina ihan vain tavallinen pieni pyörylä. Nyt ei pröystäillä millään monimuotoisuudella vaan tehdään simppelisti viehkeä ja siihen sopii hyvin pyöreä muoto.

Kun pyörylät oli leikelty taikinasta lisäsin niihin "Mäkisen sedän" limupillillä reiät jokaisen yläosaan ripustamista varten. Limupillillä sai juuri sopivat jotka eivät uunissa umpeudu niin herkästi.

Sitten kaakkuset paisteltiin hellästi ja annettiin jääähtyä ihan täysin ennen kun siirryttiin seuraavaan työvaiheeseen.

Eli koristeluun. Panostin tänä vuonna kunnolla ja kävin oikein alan kaupasta hankkimassa kunnon pursotusvälineet ja pikeerin. Kyllästytti se aiemmin käyttämäni marketin jähmeä tauhka jolla ei saanut kovin tarkkaa jälkeä aikaan vaikka kuinka yritti. Tällä tuli kyllä niin nappiin että ei voi muusta valittaa kun tuosta omasta käsialasta, mutta ei meillä nyt onneksi niin tarkkoja olla, kokonaisuus on tärkeämpi kun jotkut pienet yksityiskohdat kuten vähän vänkyrät viivat.

Sitten kun piparit oli numeroitu otin esille tarkoitusta varten hankitun vanhan liitutauluksi joskus tuunatun tarjottimen. Mittailin siihen tarkkaan paikat ja laitoin mustat ohuet naulat pipareiden pidikkeiksi. Naulasin vähän vinoon että pysyvät sitten paremmin herkut telineissään eikä tarvitse peljätä pudottavansa. 

Sitten naru kiinni tarjottimen yläosaan, piparit paikoilleen ja koko komeus seinälle ja lopputulos näyttää melkolailla mukavalta. Nyt on nimittäin tyyli justiinsa kohillaan tähän talouteen tällä piparkakkukalenterilla. Ainoa haittapuoli nyt tietysti vaan se että enhän voi tuota esille jättää just nyt, se menisi parempiin suihin alta aikayksikön koska kuka sitä nyt jaksaisi joulukuuta odotella. Kaakkuset purkkiin ja tarjotin kaappiin siksi aikaa kunnes se ensimmäisen päivän aatto on.

Tätä tehdessä sovittiin perheen kanssa että sen päivän piparin saa sitten syödä aina se joka ensinnä ehtii tai muistaa. Tein niitä muutaman myös varastoon varalle, jos joku joskus jää ilman että voin salaa paikata ja antaa sen hyvän mielen tarpeeksi usein jokaiselle. Tämän perheen heräämisaikataulut ovat niin erilaiset että tämä taktiikka toimii varmasti.

I've been wanting to make a gingerbread Christmas calendar for a couple of years now and finally got to make it. I wanted to be true to our style so I made one that fits the style and deco of this house perfectly. Round gingerbreads with royal icing numbers hanging on a vintage chalkboard tray. Looks delicious, I think I did a good job.

The only thing, I need to hide this now, since there is a huge risk we'll end up eating these before December even starts. 

9 kommenttia:

 1. Ai että miten kaunis kalenteri.

  VastaaPoista
 2. Todella kaunis ja juuri sopivan pelkistetty<3

  VastaaPoista
 3. Huikean ihana.. Kaunis ja tuolla saisi varmasti lapset inisemättä ylös vuoteesta, ehkä jopa liiankin aikaisin.

  VastaaPoista
 4. Hieno idea. Jotkut osaa ja viitsii. Mukavaa odottelua kalenterin "avaamiseen" t Riitta

  VastaaPoista
 5. Nyt on kalenteri mun makuun! Tarkoitin siis tyylillisesti, mutta toki piparitkin maistuvat. ;)

  Makoisia joulukuun aamuja!
  Mirkka / mnewcomer.blogspot.com

  VastaaPoista
 6. vau onpas ihana idea jälleen..minkälaisella taikina reseptillä teit??Tosi kiva kiitos ideasta;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En jaksanut ruveta itse ihan kaikkea tekemään joten ihan tavallisella kaupan taikinalla tein. Sunnuntain pakastetaikinasta. :-)

   Poista
 7. Kylläpä onkin kiva idea ja tyylikäs toteutus <3

  VastaaPoista
 8. Kaunis,yksinkertainen ja tyylikäs kalenteri! Kelpaisi minullekin!��

  VastaaPoista