maanantai 11. tammikuuta 2016

Pakkohan se oli sitten

Niinhän siinä kävi, etten sitten malttanut enää vaan nappasin eilen katosta yhden palan Halltexia irti...

Ja sitten lähti toinen ja kolmaskin kun näin että alla todellakin on alkuperäisen värinen vanha puukatto. Vuodelta 1946. Vuosikymmenet tuolla mitäänsanomattoman valkoisen levyn alla piilossa ollut. 

Välillä piti oikein istua alas ja katsoa miltä esimerkiksi tämä kattovalaisimeni näyttää tummaa pintaa vasten ja aika paljon kivammin piirtyy sen muodot kun vertaa valkoista vasten.

Pian oli jo puolet katosta paljaana ja into se tästä vaan lisääntyi. Onneksi olivat helposti irrotettavat niin ettei tuo ihana ruskea puu ottanut itseensä eikä jälkiä mitättömiä naulanreikiä lukuunottamatta kattoon prosessista juuri jäänyt.

Saimme koko katon paljaaksi jo eilen, mutten enää pimeällä saanut sitä kuvattua. Tänään piti kuvata mutten sitten ehtinyt ennenko aurinko taas painui mailleen. Tämä on viimeisin kuva eiliseltä josta  ei vielä ihan koko totuutta näe, mutta likelle pääsee kyllä. Tuo on ihan mahtava tuo tunnelma minkä tumma katto huoneeseen tekee. Niin kotoisa ja lämpöinen fiilis on nyt tuolla ettete uskokaan. Yhtään ei ole ikävä valkoista kattoa ja ihmettelen koko ajan miksi odotin näin kauan että uskalsin tuon operaation tehdä.

Laitan tänne kuvia katosta ja huoneen tunnelmasta heti kun päivänvalo kuvaamiseen antaa myöten, (saattaa tovin odotuttaa tuo myrsky mitä säätieteilijät tänne pariksi päiväksi povaavat) mutta siniselle sävylle seinissäni saatte heittää hyvästit. Selitän syyn sille seikkaperäisesti sitten siinä seuraavassa postauksessani.

So I just couldn't resist and took a little peace off the ceiling. And then another one and another one and today the ceiling is back to it's old glory from the year 1946. No pictures of it yet since there wasn't any proper daylight today but I'll take some as soon as the weather gives me some daylight. 
I just love the homey feeling the dark ceiling gives to the room. It's just so warm and cosy now. Can't wait to show you the result.

31 kommenttia:

 1. No löytyipä upea lautakatto levyjen alta! Meillä on samanlainen mietintä päällä...viimeksi päädyttiin siihen, että tehdään puukuitulevystä isoja neliöitä, päällystetään ne lumppupaperilla, maalataan ja sitten kiinnitetään koristelistoilla kattoon. Hirvittää se, että jos repäiseen Haltexit irti, tulee purua niskaan ja katto siellä alla on kauhessa kunnossa..uskaltaiskohan...tuo sinun kattosi on kuin lottovoitto! t. Minna J.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskalla vaan. Kyllä ne Halltexit tarvitsee jonkun kiinteän ja kestävän alustan mihin ne on kiinnitetty joten veikkaampa että kyllä teillä siellä hyvä katto alla on.

   Poista
  2. Ehkä jostain nurkasta uskaltaisi kurkkia, katsotaan :)

   Poista
 2. Nyt täytyy antaa iso peukku!! (Hakkaa haltexit sata-nolla, potenssiin vaikka mitä.)
  Ja jäädä jännityksellä odottamaan mitä seinille tapahtuu :D

  VastaaPoista
 3. Vautsi mikä aarre siellä oli piilossa! Minua niin ärsyttää tuollainen vanhan piilotteleminen, mitä on välillä tehty. Purettu pois kokonaisia taloja aiemmilta vuosikymmenilta "modernisoinnin" nimissä. Onneksi nyt on vanhan arvostus taas palaamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. Mielestäni historia saa ja pitää näkyä eikä ihan kaikkea saa tuhota vain yhden aikakauden muodin mukaan.

   Poista
 4. Hyvä, että uskalsit! Itse tykkään Halltexistakin, mutta mielestäni tuo tumma puukatto sopii teille paljon paremmin.

  VastaaPoista
 5. Aivan mielettömän upea ja vielä noin hyvässä kunnossa! Meidän rintamamiestalossa on ollut kolmessa alakerran huoneessa vanerikatto, mutta niitä ei saatu pelastettua kun uudet katot oli LIIMATTU vanhaan kiinni. Tumma katto tuo aivan erilaisen tunnelman ja myös hieman yllättäen korkeutta huoneeseen. Sitä on vaikea uskoa ilman näkemistä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus tuo korkeutta ja joskus "roikkuu niskassa" riippuen huoneen mitoista. Minun näppituntumallani toimii kapeissa huoneissa nostavana ja laajemmissa laskevana. Tässä meidän huoneessa katto nyt vähän putosi, muttei onneksi liikaa. :-)

   Poista
 6. Paljastuipas tuolta alta upea katto <3

  VastaaPoista
 7. Onpas vielä hienossa kunnossakin:)
  Hyvä, että rohkenit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin ihmettelin että miten se noin hyvässä kunnossa onkaan. Hyvä tuuri oli kyllä.

   Poista
 8. No onpa mahtavan näköinen! Välillä kannattaa tehdä extempore ratkaisuja!vanhassa talossa saattaa löytyä vaikka mitä aarteita.

  VastaaPoista
 9. Todella kaunis ruskea, näyttää hyvältä.

  VastaaPoista
 10. Vau, hyvä sie rohkea nainen !!!

  VastaaPoista
 11. Vau, jopa oli löytö! Ihana sävy - nyt jännätään mitä seiniin valikoituu. :)

  VastaaPoista
 12. Vastaukset
  1. Arvaa vaan olenko taas aika ylpeä itsestäni täällä kun uskalsin :-)

   Poista
 13. Paljastui siistin näköinen katto, kyllä kannatti kurkkia ja sait nyt minutkin uteliaaksi :D Oiskohan tuolla meidänkin haltexkaton alla jotain kivaa!? Ja mentiin sit yhden huoneen katto uusimaan paneelilla aikoinaan, koolaten haltexin päälle, jaiks!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kannustan nyt kaikkia kurkkimaan sinne Halltexien alle. Kyllä siellä jonkinmoinen kiva katto alla on ihan varmasti jos puutalossa asuu.

   Poista
 14. No wau! Sairaan hieno katto paljastui alta!!

  VastaaPoista
 15. Hienoa! Ja mikä tuuri, ettei siellä ole koolauksia tms. virityksiä, noin helppo purkaakin!

  VastaaPoista
 16. Hieno katto. Meilläkin on olkkarissa tumma paneelikatto, josta en luopuisi mistään hinnasta (ei maalata valkoiseksi eikä peitetä millään moderneilla levyillä tms.). Haltex on kyllä ollut myös 50-luvun yleinen kattomateriaali. Meilläkin makuuhuoneissa sellainen on. Useimmiten Haltexin alla ei ole paneelikattoa, vaan korkeintaan raakalaudoitus. Harvinaisempi tapaus siis rintamamiesmallin talossa, että siellä alla paneelit on.
  -Rosanna-

  VastaaPoista
 17. Erittäin lämpöisen, tunteellisen, kodikkaan ja asutun tunnun tuo ruskea puinen kattosi. Minusta niin paljon kauniimpi kuin valkoinen lattiasta kattoon sisustus, vaikkakin valoisuus katoaa, pienentää jne.

  VastaaPoista
 18. Tumma puukatto sopii hyvin kun lattia on vaalea. Mielestäni madaltaa vaikutus tulee erityisesti silloin jos lattia ja katto molemmat ovat puunväriset/tummat. Eräässä entisessä asunnossani oli ihan nätti puunväriset katto, joten vaihdoin olohuoneeseen valkoisen lattian ja keittiöön ja eteiseen tummanharmaa-valkoruutuisen lattian ja kaikki listat valkoisiksi. Näin kokonaisuus säilyi raikkaana ja ilmavana. Upea tuo teidän puukatto, ja sopii mielettömän hyvin sisustukseen ja asunnon tyyliin.��

  VastaaPoista
 19. Mielestäni tuo puunvärinen katto on todellakin synkkä ja madaltava. Maalaisin oitis valkoiseksi.

  VastaaPoista
 20. Hyvältä näyttää, tuo aivan erilaisen ilmeen! Meillä on myös muutamia uudistamissuunnitelmia. Tahtoisin meille kattorimat, uskon myös että se muuttaisi yleisvaikutelmaa paljonkin ja toisi hieman syvyyttä meidän asuntoomme. Monenlaisia ideoita.. Vielä kun pääsisi toteuttamaan!

  VastaaPoista