lauantai 9. tammikuuta 2016

Kesän lapsi mä oon

Siis kirjaimellisesti olen. Olen syntynytkin kesällä. Viime päivien pakkanen pisti taas vanhassa talossa asujan koville. Itse palelen pienestäkin, mutta muu perhe on ollut koiria lukuunottamatta tyytyväinen siihen että kerrankin ei meillä ole liian kuuma.

Meillä on vanhoja lämpömittareita ympäri taloa, ei niinkään siksi että olisin kiinnostunut siitä kuinka paljon niitä asteita on. Nyt niitä kuitenkin vähän silloin tällöin vilkuilin, ikään kuin tarkistaakseni että pitääkö hytistä kylmästä vai voiko jo lopettaa.

Olohuoneessa pysyy varaavan takan ansiosta aika hyvin peruslämpö 18 asteen tienämillä vaikka ulkona pakkasherra pistikin parastaan. Tosin mittari on ulkoseinällä ikkunan vierellä, että saattaa hieman vääristellä tulosta.

Työhuoneessa taas paistateltiin melkein helteisissä lukemissa. Johtunee suureksi osaksi siitä, että tässä huoneessa oleskelen eniten ja ruukaan lämmitelläkin sen mukaan. Varaava takka tässäkin tilassa.

Mutta sitten eteistä, portaikkoa ja yläkerran aulaa meillä ei lämmitetä ollenkaan. Tilassa falskaavat niin ovet kuin seinätkin ja jos sitä pattereilla tässä kelissä lämmittelisi menisivät ne rahat kirjaimellisesti pihan harakoille. Kolmetoista astetta oli ihan hyvä tulos eiliselle. Vessassa on hieman vilakka käydä, mutta sinne laitamma yleensä pikkuisen puhaltimen, varsinkin siinä vaiheessa kun joku vesiputkista päättää pienesti jäätyä, niinkuin nytkin taas kävi. Onneksi paikka on nyt tiedossa ja lisäeristystä luvassa siihen, ettei vaiva uusi taas heti Siperian tänne seuraavan kerran puhallellessa.

Jaa ja mikä se salaisuus näihin eri lämpötiloihin sitten on? No se kun pitää joku ahuoneessa oven kiinni. Lämpö pysyy juuri siellä missä sen haluaa pysyvän eikä tarvitse huljutella sitä ympäri kämppää. Myös ilmanvaihto toimi tosi hyvin kun sieltä täältä veti nilkkoihin (uupuu se lumipeite tuolta kivijalan viereltä), mutta niinhän sen kuuluu mennäkin vanhoissa taloissa ja painovoimaisen ilmanvaihdon kanssa. Alhaalta vetää sisään ja ylhäältä puskee lämpö ulos. Yläkerran makuuhuoneissa on lämmin ja ikkunat jäässä.

Mutta kesää kohti mennään ja pian saan riisua kolmet päällekkäiset villasukkani. Tai ainakin sitten kun se lumi vihdoin tulee, jos nyt on tullakseen.

Living in an old house when the weather gets really cold is a bit of a challenge. We usually close all the indoors so that the heat stays in the rooms we heat and the cold in the rooms we don't. The toilet is in the space we don't heat that much so we got some minor problems with the water pipes when the temperatures hit the lowest point, but with a little heater there it solved the problem. Now I only hope the proper amount of snow would arrive before the next freezing blow. So I won't have to wear so many socks on my feet. It insulates the bottom of this house and makes the draft disappear almost completely.

6 kommenttia:

 1. Meillä rintamamiestalo ja lattian rajasta viilenee kun pakkaset paukkuu , sama on kovilla tuulilla . Takassa pidetään tulia täälläkin. Mie nyt tykkään olla viileässä onneks ,mut villasukat jalassa. Sulla on ihana blogi,oon seurannut 3 vuotta �� ja monia ideoita sieltä pongannut. Tarkennuksia täältä pohjoisesta ��

  VastaaPoista
 2. Tarkenemisia täältä pohjoisesta! Siis☺

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä :) Ollaan nyt toista talvea asuttamassa tätä meidän vanhaa muoria ja kyllä näin kovilla pakkasilla tämmösellä kuumakallekin meinaa hymy hyytyä. Uuneja lämmittämällä onneksi saa lämpöä tupaan, mutta osa talosta on silti jäässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lueskelin tuossa pakkasten aikaan aika paljon Facebookissa sellaista ryhmää kun : Pelastetaan vanhojen talojen omistajat. Sieltä saa todella hyvää vertaistukea ja vinkkejä pakkasen viilentämän vanhan talon kanssa elämiseen :-)

   Poista
 4. Meillä pahin juttu on, että osaa huoneista ei saa lämpimäksi vaikka kuinka lämmittää, puulämmitys siis ainoa lämmitysmuoto... Eteisestä otin jo sisämittarin pois, kun en edes halua tietää miten kylmä siellä on :) Iso olohuone jätettiin suosiolla ylläpitolämmöille tällä viikolla, kun ei saa nousemaan lämpöjä edes +18 asteeseen. Täällä on edelleen -20 ja täytyy sanoa, että nyt alkaa riittää! Myös kissoille, jotka hajoilee kun ei tarkene ulkoilla :)

  VastaaPoista