perjantai 21. heinäkuuta 2023

Maisema vessan ikkunasta

Meillä on ollut jo marraskuusta asti varastossa uusi ikkuna tähän pikkuvessaan, jossa jo 77-vuoden ikään päässyt vanha ikkuna alkaa olla taipaleensa päässä. Olisi sen voinut vielä ehkä entrata käyttöön, mutta uusikin on perinteisesti tehty puuikkuna ja siinä on lämpölasi ja se on aika iso juttu talviaikaan tässä kun pienessä tilassa joutuu aika liki tuota ikkunaa oleskelemaan. Nyt oli vihdoin sekä aikaa, että inspiraatio laittaa uusi ikkuna paikoilleen pitkän odottelun jälkeen ja alettiin siipan kansa hommiin. 

Harvemmin ollaan edes availtu tätä edellistä ikkunaa saati kuvaa siitä otettu, kun se auki on. Tässä kohden on raja naapuriin aika likellä ja sopoivasti heidän ulko-ovikin vielä ja siksipä meillä onkin tässä ikkunassa ollut aika tukevat näkösuojakalvot, ettei edes läpi ole nähnyt. Mutta nyt sai hetken ihailla maisemaa ja komeaa puunrunkoa, joka just sopivan pittoreskisti tuossa tönöttää.

Hetken aikaa oli vessassa melkoisen hyvä tuuletuskin, kun vanha ikkuna oli poissa ja paikkoja putsailtiin uutta varten. Varsin kivasti lähtimyös  vanha irti, vaikka näissä vanhoissa taloissa niissä voi joskus olla nauloja vähän yllättävissäkin paikoissa, kuten eräässä meidän komeron ovessa, jossa niitä oli toista kymmentä ja jokaisessa kulmassa vielä kaupan päälle.

Uusikin sujahti vanhaan reikään melkein täydellisesti. Ihan keskelle se ei istunut, jotta suorana pysyi, mutta tarpeeksi lähelle on aivan yhtä hyvä. Näissä vanhoissa riittää, että pääsee lopputuloksessa suunnilleen sinnepäin, sillä mikään ei täällä enää suoraa ole, kun puutalotalo on vuosikymmeniä elellyt suuntiinsa, joten todella tyytyväisiä oltiin tähän tulokseen.

Todella tyytyväisiä oltiin myös kun keksin, ikkunan kuljetustelineestä täsmälleen sopivaa puurimaa kehyksiksi ja tallin vintiltä vanhaa peitelistaa, jolla pieni mittaero ikkunansivujen välillä saatiin melkein huomaamattomaksi, kun oikein taiten ne siihen asentelin. 

Ja nyt kun se on valmis en voisi olla tyytyväisempi. Se on niin nätti etten edes verhoa tuohon ole kehdannut vielä laittaa, kun haluan vain katsella noita kauniita uusia puitteita ja listoituksia. Olen niin tyytyväinen, että vihdoin pääsin eroon niistä kamalista markettilistoista, mitkä tuohon oli pakko silloin vuonna 2006 talon oston jälkeisessä remontissa hukattujen alkuperäisten tilalle laittaa, kun yksikään saha tai rautakauppa ei enää silloin tuota perinteistä listamallia tehnyt. (Nyt niitä onneksi taas joka paikasta löytyy). Enkä ollut välissä viitsinyt niitä uusia, kun odottelin tähän että uusi ikkuna tulee ensin.

Vielä pitää saada myös ne uudet näkösuojakalvot tuohon ennen kun valmiiksi voin tätä sanoa. Nyt siinä on edelleen kuplamuovia teipillä kiinni, joka ei ehkä ihan paras tai nätein suoja ole, mutta parempi kun ei mitään. Uudet kalvot  tulee vasta parin viikon päästä, joten siihen asti mennään noilla, enkä melkein edes huomaa niitä kun tuo muuten on niin nätti!.

A new wood frame window in the little toilet to replace the old one, that was too cold in the winter.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti