sunnuntai 26. helmikuuta 2023

Viheriäiset valokylvyssä

Oli edellisessä postauksessa puhetta näistä kasveista, jotka talveaan täällä portaikossa viettelevät, niin tässäpä pari kuvaa niistä. 

Oliivipuu on majaillut tänä vuonna tässä portaikon yläpäässä, missä sopivan sään sattuessa etelään antavasta ikkunasta suorastaan tulvii sille valoa. En ole sitä viime kesän jälkeen juuri leikellyt, kun se oli kevään jäljiltä niin rujo, mutta nyt se onkin alkanut puskea uutta lehteä vähän sieltä sun täältä. Toivottavasti ne vaan nyt pysyvät, sillä useana vuonna on tämä yksilö jostain syystä näin kevättalvella päättänyt karistaa valtaosan lehdistään ja sitten kesän koittaessa on taas vaan se ranka ja pari lehtitupsua jäljellä. Toistaiseksi näyttää hyvältä, mutta sormet ristiin nyt kuitenkin varmuuden vuoksi vielä.

Ja siinä kasvilamppujen likellä on nyt sitten kevättä odottelemassa myös tuo vasta hankkimani oregano. Laitoin sen tuohon oliivipuun vierelle paikkaan, johon se aurinkokin välillä ulottuu, jotta paremmin jaksaisi sitä odotella.

Murattikin pääsi aika ylös portaille, mutta ihan seinän vierelle, jonne ei auringonsäteet ikkunoista yllä. Täällä on sille ja noille muillekin  viheriäisille mukavan viileää näillä keleillä kun lämpö pysyttelee siinä plus 15 asteen tietämillä, joka lienee just passeli.

Laakeripuulle vaihdoin jo viime kuussa uuden ruukun ja kävin oikeen välimerenmullat sille ostelemassa ja sehän on siitä tykännyt. Tosin tämä on osoittautunut niin helpoksi pitää elossa, että olisi se mennyt siinä vanhassa vielä varmaan ensi kesänkin yli. Tykkäsin kuitenkin, että nyt se ansaitsee jo enemmän tilaa juurilleenkin, kun on noin hirveän pörheäksi itsensä muilta osin kasvattanut, tämänkin talven aikana ihan hurjasti tullut lisää lehtiä siihen.

Ja sen vierellä on viime kesän neilikka, jonka otin joulukuussa sisälle porstuasta, jossa se sinnikkäästi edelleen itseään hengissä piteli. Tuossa se on venytellyt lehtiään viime kuukaudet ja tässä parin viime viikon aikana alkanut kasvattaa taas kukkanuppujakin. Melko varma merkki keväästä ihan selkeästi.

The place where I keep my olive and laureltree during the winter. It's nice and cool here since there's no heating in this area, but not too cold. There's also two plant lights just above them that have kept them alive during the darkest monts. The new plants got a place to stay here too, waiting for the spring to come.

3 kommenttia: