lauantai 11. helmikuuta 2023

DIY Lehtikulho

Olen jo pitkään halunnut tehdä keramiikkasavesta jonkinmoisen lehtikulhon, mutta aina se on jäänyt sitten vaan ajatuksen asteelle, kunnes tässä eräänä päivänä minulle vinkattiin niin helposta konstista tehdä sellainen, että pistin sen oitis testiin ja työn alle.

Tarvikkeeni siihen olivat varsin simppelit; sen keramiikkasaven lisäksi tarvitaan vaan aito iso kasvin lehti, sopivan muotoinen kulho, hyvin pölyiseksi käytettyä muovikelmua ja työkaluja saven kaulimiseen ja muotoiluun.

Kulho nurinpäin toisen korkeamman kulhon päälle kavalettiin ja päälle eristeeksi muovia tahi muuta materiaalia mikä ei tartu kulhon pintaan kiinni, jotta savityö pääsee vapaasti kuivumaan nahkakovaksi siinä. Kiinnitin muovin vain kääntämällä pisimmät liepeet kulhon reunojen alle, josta sen saa näpsästi irti heti kun työ on muotoiltu valmiiksi.

Sitten kaulitsin saven sopivaksi levyksi ja lopuksi pistin lehden sen pintaan ja kaulitsin sen hyvin kiinni. Muokkasin lehden muotoa leikatessa alareunastaan vähän enemmän kapenevaksi, jotta ne istuvat toistensa kanssa aseteltuna paremmin, eikä työhön tulee ihan liikaa päällekkäisyyttä. 

TOIM. HUOM. Tässä tein tuon ekan lehden vahingossa väärin päin lehtiruodit ylöspäin, ja huomasin vasta kulhon ympäri kääntäessäni, että mokasin... Lehti siis painetaan saven pintaan ruodit alaspäin, jotta kuvio tulee hyvin esille. Onnekseni muut lehdet menivät sitten just näin. Unohdin myös kuvata erikseen sen, että silottelin ja pyöristin vähän noita savilehden ulkoreunoja sormilla ennen muotin päälle asettamista, jotteivät ne jää liian teräviksi valmiissa työssä.

Sitten asettelin lehtiä muottini päälle tasaisesti pareittan kuviopuoli alaspäin suunnilleen tällä tapaa. Niitä ei kannata painaa kovin kovasti alustaa vasten, jotta kuviot pysyvät savessa eivätkä litisty liiaksi.

Kun olin saanut tarpeeksi lehtiä asteltua aloin varovasti liittää niitä toisiinsa painelemalla  kaikki näkyvät reunat kiinni alempiin lehtiin ja toisiinsa. Tässäkään ei tarvinnut käyttää liiemmin voimia vaan ihan hellästi ja pienesti sormen reunalla painelin.

Lopuksi siloittelin kaikki saumat näteiksi ja lehtien kärjet pehmeän pyöreäreunaisiksi vähän vetisillä sormilla hipsuttelemalla.


Sitten painoin kevyesti puulevyllä kulhon pohjaan tasaiset pienet painaumat, jotta se seisoo sitten pöydän päällä eikä keiku ja lisäsin noiden roikkuvien lehtilerpakkeiden alle vähän talouspaperia tueksi, etteivät ihan vasten kulhon reunaa kuivu ja antamaan vähän eläväisyyttä muodoille.

Ja sitten annoin sen kuivua muottinsa päällä oikein kunnolla nahkakuivaksi välistä vähän föönillä siinä avittaen.

Ja kun se kuivui sen verran, että piti muotonsa hyvin käänsin sen ympäri ja lopputulos oli aivan todella onnistunut! Eikä se väärin päin kaulittu lehtikään tuosta liikaa silmiin paista, joten nyt voin antaa tuon kuivua kokonaan ja viedä poltettavaksi. Täytyy myös alkaa suunnitella lasitteen väriä, että olisiko se heleä vihreä vai selkeä valkoinen vai sittenkin joku ihan muu.

Nyt vaan kaikki sormet ja varpaat ristiin, että tuo kuivuu nätisti, eikä halkea missään vaiheessa ja mikä kaikkein tärkeintä; etten itse törväise sitä rikki poltoon viedessäni, niin saan itselleni supernätin lehtikulhon koristamaan kotiani.

Got a tip of a simple way to make a pottery leaf bowl and of course had to try it out right away. All fingers crossed now, that it makes through all the stages of bisque and glazing and I will get the prettiest leaf bowl for my spring home decorations.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti