sunnuntai 27. marraskuuta 2022

DIY kultainen helmirengas

Eilisillä joulumarkkinoilla  menivät nämä itse tekemäni helmirenkaat kuin kuumille kiville ja kovasti kyseltiin myös teko-ohjetta tällaiseen, joten tässä se nyt tulee. Tein ohjeen tuollaiseen pieneen kultaiseen renkaaseen, koska se oli helpoin kuvata, mutta soveltamalla teet  tällä ohjeella vaikka minkä kokoisen sitten.

Helmirenkaan tekemiseen tarvitaan vahvaa ja muotonsa pitävää 3mm rautalankaa, sopivia puuhelmiä, kaksikomponenttiliimaa, kultamaalia, teippiä ja grillitikkuja ja pensseli sekä vahvat katkaisupihdit ja vasara jos voimat ei riitä pihdeillä yksin noin paksua rautalankaa katkaista.

(Voit yhtä hyvin käyttää jotain valmista metallirengasta, jos sellaisen omaat, katso vain, että käyttämäsi helmet saa pujotettua siihen.)

Ensin mittaillaan ja katkaistaan rautalangasta sopiva pätkä. Siinä auttaa jos sitä valmiiksi auki rullatessaan taivuttelee jo vähän tulevaan muotoonsa. Kannattaa myös kokeilla vaikka helmiä siihen vähän pujottamalla, että millainen mitta on paras.

Jos voimat ei riitä noin paksun rautalangan katkaisuun, niin vasaralla kun paukuttaa pihtejä yhteen niin varmemmin katkeaa. (Yhtä lailla katkeaa kun nitkuttaa tovin nopsasti rautalankaa pihtejä samalla siihen puristaen, jos ei vasaroimaan halua ruveta.)

Sitten pätkästä muotoillaan niin tasainen ympyrä, kun vaan taidot riittää. Sen ei tarvitse olla ihan täydellinen, sillä kun siinä on helmet ei sitä enää sieltä näy. Pääasia, että se on pöydän päällä suht. tasainen.

Sitten siirrytään helmien maalaukseen ja ensin kiedotaan maalarinteippiä grillitikkuihin suunnilleen näin, niin saa monta helmeä maalattua kerralla, kun pysyvät paikoillaan tikussa teippipaksunnoksen avulla.

Sitten on helppo sutia niihin kultamaalia pensselillä, kun grillitikkua pyörittää sormissaan niin kuin varrasta. Helppo kuivattelupaikka helmitikuille löytyy vaikka kukkaruukusta, jos ei muuta keksi.

Vahva suositteluni kultamaaliksi on tuo Rust-Oleumin metallic-kalkkimaali, se on todella nättiä, helppo sivellä ja kuivuu nopsasti kolhuja kestäväksi. Vesiliukoisena myös helppo putsata pensselistä.

Kun helmet on kuivaneet pujotellaan ne renkaaseen niin, että renkaan päitä jää näkyviin molemmin puolin yhden helmen puoliväliin asti. Sitten nuo renkaan päiden viimeiset helmet liimataan viiden minuutin kaksikomponenttiliimalla kiinni, annetaan kuivua ja lopuksi liimataan päihin viimeinen helmi yhdistämään rengas. Liimaa kannattaa laittaa melko reippaasti niin, että helmet liimautuvat myös toisiinsa kiinni tuossa kiinnityskohdassa.

(Minä suosin näissä askarteluissani hyvää ja kestävää liimaa, sen sijaan, että lähräisin näitä yhteen jollain askartelu- tai kuumaliimoilla. Kakskomponenttiliima kestää aivan erilailla käytössä kun kevyemmät kollegansa ja voin olla varma siitä, ettei tuo katkea tuosta vähällä ja helmet pyöri sitten ympäri lattioita.)

Ja sitten kun liimat on kuivuneet laitetaan ripustusnaru paikoilleen ja koristellaan rengas millä nyt ikinä mieli vaan sillä hetkellä tekee. Minä laitoin vain vähän kultanauhaa rusetille, sillä se on mielestäni nyt just kaikista näteintä noin.

Puuhelmiä löytyy esim. Sinellistä, rautalankaa ja kalkkimaalia K-Raudasta. 

To make this pearl wreath you need strong metal wire, wood pearls, gold paint and strong glue. Just cut the wire, shape it to a circle, paint the peals and glue them on to the edges and connect with a pearl. Add a bow and voilà!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti