perjantai 11. marraskuuta 2022

Havuhommia

On ollut ihan superkiireistä viime aikoina, mutta ehdin kun ehdinkin eilettäin laittaa pienen kranssipajan itselleni pystyyn, ennen kun sateet taas alkoivat. Olin käynyt hamstraamassa viime hetkellä vielä kukkakaupoissa tarjolla olleita havunippuja ja pienen kimpun puolukanvarpuja, jotka kävin tienpientareelta (luvan kanssa) poimimassa. 

Muiksi tarvikkeiksi oli valmiina sekatöörit, vihreää rautalankaa, katkaisupihdit sekä noita jo moneen kertaan käyttämiäni metallirenkaita. Yleensä puran jo keväällä männävuotiset kranssit ja pistän havut kompostiin ja renkaat talteen, mutta tänä vuonna lipsahti niin, että vasta nyt hoksasin irrottaa ulko-ovesta siinä viime joulusta roikkuneen ja jo oranssiksi muuttuneen katajakranssin. Mutta mikäs siinä kun kerran kesti varisematta tähän asti, oli ihan oiva syyskoriste myös.

Isompi kranssi oli makoillut talon seinustalla ja se oli nyt helppo purkaa, kun kaikki havut olivat jo pehmenneet sen verran, ettei se pistellyt enää niin ilkeästi kun kevääällä olisi tehnyt. Nauratti vähän, kun nämä olivat vielä niin hyvässä kunnossa, että laiska olisi varmaan vaan maalannut spraymaalilla vihreäksi ja pistellyt takaisin käyttöön...

Mutta uutta vihreää sen olla pitää, jotta on varmasti nätteys kohdillaan. Pistelin pienissä nipuissa erilaista havua ja puolukanvarpuja sekaisin rautalangalla kieputtamalla metallirenkaaseen ja lopputuloksesta tuli kyllä just niin ihana kun kuvittelinkin. Tämä kaunotar pääsee sitten jouluna koristamaan olohuoneen vitriinikaappia jossa se varmasti näyttää vieläkin hienommalta kun tässä sateisen harmaalla terassilla.

Materiaaleista riitti niin hyvin, että tempaisin vielä tuon pienen keijukuusenkin pystyyn koristamaan jouluista porstuaa tai porrastasannetta sitten kun aika on kypsä. Nyt lojuvat kaikki tuolla pihalla vielä nautiskelemassa sateesta ja pysymässä vetreinä ja vihreinä. Sitten kun ne sisätiloihin siirretään kestävät ne vielä aivan hyvin vaikka kevääseen, mutta kuivahtavat puulämmitteisessä talossa niin kovin nopsaan, että jos havujen tuoksusta haluaa nauttia, kannattaa ne nostaa sisälle vasta vähän lähempänä itse ajankohtaa.

Made my wreaths and fairy tree for Christmas.I let them stay outside and take them inside just before christmas so that they won't dry up so fast and we can enjoy the smell of fresh greens during the holidays.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti