maanantai 4. toukokuuta 2020

Nätisti siistiä

Olen jo vuosia sitten kyllästynyt nykyaikaisten siivousvälineiden yhä rumempaan suuntaan menevään muotoiluun ja kertakäyttöisiin muovimateriaaleihin ja pitänyt hiljaista mielenosoitustani niitä vastaan käyttämällä pääasiassa vanhoja ja kauniita välineitä kotini siisteydenpitoon.

Siivous ei ole mielipuuhaani muutenkaan, lukuunottamatta tiskaamista, josta erityisesti tykkään, siksipä se on kiva että on edes jotain josta nauttia kun niihin hommiin ryhtyy; nimittäin välineiden ulkonäkö.

Löysin vastikään kokoelmani jatkoksi vanhan puisen silityslaudan hihalautoineen ja vaikka silitys on asia, jota tosi harvoin teen, on se kiva kun nyt on näin nätti lauta siihenkin hommaan. Tuo pitää vain ensin päällystää uudelleen, sillä vanha päällinen on jo käytössä kulunut siitä puhki.

Ystävältä lahjaksi saatu maailman kaunein moppi odottaa, että löydän jostain siihen kuuluvan puisen varren. Kirppislöytönä ei voi kysyä sieltä mistä tämä on ostettu, koska hekään eivät sitä tienneet. Tosin moppi on niin nätti, että voi olla etten sitä raaskisi edes käyttää, ainakaan ihan heti. Lattioita pesen edelleen lähes puoli vuosisataa vanhalla metallivartisella sinipiialla niin kuin tähänkin asti (näkyy tässä linkissä).

Ja tämä meidän vanha söpö Nilski on edelleen kovassa käytössä. Siinä on imuri jota ei imuroimalla rikki saa. Minulle ovat viisaammat kertoneet, että aikaan jolloin tämä on valmistetty koottiin tehtaassa näiden moottorit vielä käsityönä. Ulkokuori on paksua alumiinia joka kestää kolhut ja potkimiset ja imuri on suunniteltu siihen että sillä voi imuroida ihan mitä vaan mikä suuaukosta sisään mahtuu, vaikka sitten pieniä kiviä eikä tarvitse pohtia takuun raukeamista. Lisäksi tykkään siitä, että se ei näytä rumalta lojuessaan jossain vaan sitä voi pitää ihan esilläkin ja se sointuu nätisti muuhun sisustukseen. Kuinka monesta nykyajan imurista voikaan sanoa samaa?

Ainoa miinus on nyt se, että lattiasuulakkeen harjakset alkavat näin kuudenkymmenen vuoden käytön jälkeen olla pikkuhiljaa kaput, että jos jollakulla on tiedossa joku jolla nurkissa sellainen pyörii niin vinkatkaa sille, että täällä olisi yksi kiinnostunut ostaja.

The way I clean this house. I utterly hate the design of all new vacuums and housekeeping products and cannot understand why they keep making them so ugly and easily breakable. So I have found myself some old machines and utensils to use to keep my house in order and clean. And most of these are over 50 years old, tells a lot about the way they make products nowadays...

4 kommenttia:

 1. Itse tuumittiin samaa kaverin kanssa. Hän toki oli hankkinut kotiin ihan siivouspalvelun. Itse tykkään siivoamisesta, mutta siivousvälineet saisivat olla kivemman näköisempiä ja helpompia käyttää. On varmasti imurit tehty paljon kestävimmiksi tuohon aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella muuttuu siivous mukavammaksi kauniilla välineillä, tosin siivouspalvelukin voisi olla ihan kiva ;-)

   Poista
 2. Ei ole Nilfiskin voittanutta 👍Tämä meidän koti kun rakennettiin 1987,niin asennettiin keskuspölynimuri.En sitä pitkää letkua montaa kertaa perässäni vetänyt kun otin "vanhan vaeltajan"(Nilfiskin)taas käyttöön ja toimii edelleen ihan täysin.Ja onhan se niin sympaattisen näköinen kin.😃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, miten mahtavaa <3 Ei ole Nilskin voittanutta ei! :-) :-)

   Poista