maanantai 30. huhtikuuta 2018

Rysävalaisin teko-ohje kuvineen

Tällaisen ison juuttinarusta solmitun rysävalaisimen tekemiseen tarvittavat materiaalit määräytyvät sen mukaan minkä kokoisen valaisimesta haluaa tehdä. Tämä esimerkkivalaisin on korkeudeltaan noin 80cm ja halkaisijaltaan leveimmästä kohtaa noin 50cm. Laitan tämän ohjeen tähän tämän mittojen mukaan, (mutta tätä on myös helppo soveltaa oman makunsa mukaiseen versioon jos tekee suuremmilla tai pienemmillä renkailla tai eri paksuisella narulla. Täälä logiikalla myös muoto voi olla mikä vain, vaikka pallo).


Tarvikkeet:


 • Noin 160 metriä 4mm paksua juuttinarua
 • 5 eri kokoista paksusta rautalangasta taivutettua metallirengasta (2 x 17cm 1 x 46cm 1 x 50cm 1 x 33cm) 
 • Vähän teippiä ja ohuempaa narua tai rautalankaa ripustamiseen


Ensin pätkitään narut sopivaan mittaan. Tähän varjostimeen tarvittiin 32 kappaletta 5 metrin mittaista pätkää. (Jos teet pienemmän tai ohuemmasta narusta, laita vähemmän naruja ja lyhennä niitä suhteessa.)

2.
 Aloita pienellä renkaalla johon laitat ripustusnarut (tai rautalangat) tasaisesti jotta saat sen roikkumaan vaaterissa (teippi auttaa niitä pysymään kohdillaan)

Sitten taita jokainen 5 metrinen naru puoliksi ja solmi se keskikohdastaan renkulaan näin, jotta siitä sitten roikkuu tavallaan kaksi 2,5 metrin pätkää yhdessä.

Kun kaikki narut on solmittu renkulaan päätä minkä kokoiset verkonsilmät haluat ja ala solmia narupareja yhteen samansuuntaisilla umpisolmuilla kuvan mukaisesti aina toinen naru toisesta naruparista. Koita tehdä solmut suht tasaiseen riviin. Tässä versiossa solmurivien väli on noin 5cm solmun reunasta toiseen korkeussuunnassa.

3.
(Havainnekuva umpisolmusta)
Solmi aina seuraava kierros solmuja yhteen viereisistä narupareista kun edellinen, jotta saat aikaan joustavat verkonsilmät.

4.
Kun olet solminut viisi kerrosta on aika lisätä ensimmäinen metallirengas kokoa 33cm. Laita se narujen ulkopuolelle ja ala solmia verkon naruja taas samaan tapaan umpisolmuun, niin että nyt metallirengas jää aina solmun sisään.

4.
Solmi ensin sieltä täältä tasaisesti, jotta saat renkaan hyvin vaateriin ja jatka sitten lopuilla solmuilla rengas kiinni verkkoon.

Tee sitten kaksi kerrosta solmuja ja lisää 50cm rengas verkkoon. Sen jälkeen taas kaksi kerrosta solmuja.

5.
Ja solmi sitten verkkoon 46cm rengas.

Sitten solmi kolme kerrosta solmuja

6.
Ja solmi viimeinen 17cm rengas verkkoon ja sen jälkeen pätki jäljellä roikkuvat narut itsellesi mieluisaan mittaan ja rysävalaisimesi on valmis.

Instructions to make a fyke net lampshade:

Materials :

 • 160 meters of 4mm jute rope 
 • 5 metal rings bent from metal wire 2 x 17cm 1 x 33cm 1 x 46cm and 1 x 50cm
 • Some rope or wire and a little bit of tape to hang it evenly.


1. Start by cutting the jute rope to 32 pieces each measuring 5 meters long.

2. Balance the first  17cm ring and hang it to good working level and tie every 5m rope to it from the middle so you get a 2,5m rope pair from each.

3. Start tying knots, take one rope from the other rope pair ant the second one from the other. Make one row at a time and tie always the opposite ropes on each row to make it a net.

4. After five rows of knots tie in the 33cm metal ring. Balance it first before tiying all the knots.

5. Make two rows of knots and tie in the 50cm metal ring, same as above. then make two more rows of knots and tie in the 46cm ring.

6. Make three rows of knots and tie in the second 17cm ring and after that finish the rest of the hanging ropes to a length you please.

10 kommenttia:

 1. Oi, onpa hieno. Ja, todella selkeät ohjeet, kiitos.
  Mukavaa vappua ja alkavaa toukokuuta!

  VastaaPoista
 2. Aivan ihana ! Kiitos ohjeesta . Mukavaa vappua sinulle sekä kevättä !.

  VastaaPoista
 3. Makramee-tekniikallakin tuo lienee onnistuisi...

  VastaaPoista
 4. Todella hauskan näköinen! Mikä on paras paikka löytää tuota juuttinarua? Tämän voisi olla ihan hyvin kesäloman to do- listalla :) Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuilosta tai Tuontitukusta saa tätä mitä minä käytin. :-)

   Poista
 5. Minkä valon laitatm

  VastaaPoista
 6. Vanhaan postaukseen vielä kommentoin, ettei havainnekuvassa oleva solmu näytä umpisolmulta, vaan hevosenhäntäsolmulta.

  VastaaPoista
 7. KIITOS IHAN MAHTAVA JA NIIN SELKEÄT OHJEET !!
  TULEE KYLLÄ TEHTÄVÄKSI KIITOS!!!

  VastaaPoista
 8. Kiitos hienosta ohjeesta! Olen juuri aloittanut tekemään
  vastaava malli, mutta vähä pienempi. Koristelen syksyyn
  meidän lasitettu terassi! t.Malin

  VastaaPoista
 9. Kiitos hienosta ohjeesta! Kunpa saisi aikaiseksi tehdä, tällaiset luonnon raaka-aineesta tehdyt tuotteet ovat niin ihania!

  VastaaPoista