torstai 13. huhtikuuta 2017

DIY ampiaiskarkotin

Meillä on ollut aina kesäisin kiusana porstuan katossa pesivät ampiaiset. Männä kesänä kokeilin häätää niitä laittamalla aikaisin keväällä paperilla täytetyn suodatinpussin roikkumaan lähelle sitä paikkaa josta yleensä porstuan välikattoon kulkevat ja kas, sehän toimi. Ampiaiset pysyivät poissa.
Ne eivät näetsen tee pesää paikkaan jossa jo sellainen on.

Tänä keväänä ajattelin tehdä taas saman, sillä linnut olivat talven aikana tehneet selvän suodatinpussiviritelmästäni, mutta nyt tekisin tilalle jotain vähän fiinimpää. Kauppojen valmiit karkotinviritelmäpussukat eivät innostaneet, virkattukaan ei tuntunut kivalle joten päätin askarrella sellaisen itse. Sellaisen joka näyttäisi lähimmäs oikealle ampiaispesälle. Ja nyt on oikea aika toimia, kun ne eivät vielä ole liikenteessä pesäpaikkaa etsimässä. 

Tarvikkeet tekopesään eivät ole kovin kummoiset. Tarvitset vain:

 • Ilmapallon
 • Paperisilppua
 • Liimaa
 • Kulhon
 • Maalia
 • Pensselin
 • Rautalankaa tai narua


Ilmapallo täytetään sen verran kun mieli tekee. Pesäviritelmän ei tarvitse olla suuri, ihan pienestäkin tajuavat olla tulematta, mutta minä halusin tehdä vähän isomman, että viesti menee varmasti perille jo kaukaa.

Aloitin ripustamalla pallon hyvälle työkorkeudelle ja lantraamalla liiman vedellä. Noin 50-50 on ihan hyvä jotta tulee jämäkkä pinta. Sitten vain dippailin sanomalehtipaloja liimassa ja lätkin kiinni pallon pintaan.

Laitoin kolme kerrosta paperinpaloja ja annoin joka kerroksen kuivua ensin vähän ennen uuden kerroksen kiinnittämistä. 

Ja sitten kun se oli hyvin kuivunut koppuraksi, pistin maalin pintaan. Käytin tähän akryylivärejä joista sekoittelin sopivat harmaat, mutta tuommoisen voi maalata yhtä hyvin niin spraymaalilla kun vaikka kalustemaalillakin. Pääasia että on sellaista maalia joka ei ole kuivuttuaan vesiliukoista.

Kun maali on kuivunut irrotin sisältä ilmapallon. Se lähtee helpoiten niin että leikkaa suuosan irti ja tunkee sen vastapuolelta pienestä rei'ästä vaikka sukkapuikolla varovasti. Pallo alkaa hitaasti irrota pinnoista itsekseen ja lopuksi sen voi nykäistä pinseteillä pois suuaukon kautta. 
Sitten pujotin rei'istä läpi pitkän rautalangan ja stoppariksi pistin puupalikan (joka tungetaan siis tuonne pallon sisälle).

Ja sitten ripustin karkottimen paikoilleen. En tarkoituksella maalannut siitä liian autenttista jotteivät ihmisvieraat sitä tuossa oven päällä turhaan säikkyisi. Päättelin että jos ampiaisille kelpasi viime vuonna ruskea suodatinpussi eivät ne olisi turhan tarkkoja väreistä. Tosin nyt tuo näyttää kyllä näin kaukaa ainakin ihan liiankin autenttiselta. Taitaa olla viisainta laittaa vierelle jokin kyltti siitä ettei pesä ole oikea tai saamme olla täällä ilman ihmisvieraitakin koko kesän.

Did you know that you can get rid of wasps with a simple trick. Make something that looks like a wasp hive and put it where you don't want wasps. Do this early in the spring when they start waking up and scouting for new areas to live and they'll think there's already a colony here and go somewhere else. Wasps are very territorial so this trick really works.

I made my fake hive glueing paper on a balloon and painting it grey. It turned out so authentic looking I now worry it's going to be so effective that people will think it's real too. Oh, well, as long as the wasps stay out.

7 kommenttia:

 1. Hienon näköinen pesä ja tyylillesi uskollisena keksit tehdä lähes aidon näköisen! Kunhan ei ampparit hoksaa sisustaa siitä mieleistään. Hauskaa kevään jatkoa! Blogisi on lempparini,ikinä ei arvaa mitä seuraavaksi keksit ja ideoita näemmä riittää. -Lilliputti

  VastaaPoista
 2. Tosi hyvä idea!Meillä on myös ampiaiset riesana joka kesänä ja tätä täytyy ehdottomasti testata.Jos tekisi oikein monta niin jos ne eivät jäisi meidän tontille ollenkaan:)

  VastaaPoista
 3. Hyvä idea. Itse taidan tyytyä johonkin nopeampaan versioon :) Parvekkeelle pesiytyi viime kesänä yhdyskunta, nyt pitäisi hoitaa ennakkotorjunta pehmein keinoin. Eli huijaamalla :)

  VastaaPoista
 4. Hyvin toimi minullakkn viime kesänä varastossa harmaasta villasukasta kattoon kääräisty "pesä"! Päivän siellä pörräsi yks vihainen amppari kun menetti (kahdesti rakennetun) pesän alkunsa, sitten häipyi eikä uusia pesänrakentajia enää ilmestynyt.

  VastaaPoista
 5. Jostain luin että ruskea kahvinsuodatin pussi toimii myös,ajattelin kokeilla tänä kesänä takapihan kahvittelupaikan läheisyyteen.

  VastaaPoista
 6. Kauempaa katsottuna on tosiaan niin aidon näköinen, että itselläni saattaisi tulla pupu pöksyyn teille tullessa :-D

  VastaaPoista
 7. Sama ongelma myös täällä joka kesä. Laitan kokeiluun tuon idean tänä kesänä ehdottomasti. Kiitos jo etukäteen;)

  VastaaPoista