torstai 25. elokuuta 2016

Pelastetaan puu

Meillä kasvaa juuri ja juuri tonttimme rajan ulkopuolella nuori mänty josta on tullut meille vuosien saatossa kovin tärkeä.

Kovin tärkeä monestakin syystä eikä vähiten siitä, että se on erittäin hyvä näkösuoja naapureihin kuvaamisesta ja bloggaamisesta pitävälle. Niin kuin tästä kuvasta näkyy, peittää tuo naapuritalon jo puoliksi. Ilman tuota mäntyä en voisi näin kuvata esittelemättä samalla laajasti naapureitani myös.

Ja kovin tärkeä myös siksi että olemme sen kasvua jo näin pienestä päässeet seurailemaan. (Tässä kymmenisen vuotta sitten otetussa kuvassa ei naapuritontin taloa vielä oltu edes alettu rakentamaan).

Tässä kohti tonttiamme ei juuri mikään järkevä suostu kasvamaan. Pohja on pelkkää hiekkaa ja useimmat sinne istutetut kasvit ovat kuumien kesien jälkeen heittäneet henkensä. Paikalle kipatut jämämaat ovat kuitenkin saaneet siellä kasvamaan jos jonkinlaista rikkaruohoa ja pajua ja siihen olemme olleet kovin tyytyväiset. Mänty on aina kuulunut tuohon maisemaamme, se on nykyään iso osa tuota vuosikausia vaalimaani pöheikköä.

Alueellamme tehdään laajaa pintavesien ja viemäreiden remonttia ja sen tieltä moni iso puu sai kaatomäräyksen. Teitä kaivetaan auki ja paikoin rakennetaan uutta. Näin suunnitelmat jo pari vuotta sitten ja silloin ei pienen mäntymme kohdalla ollut mitään merkintöjä. Elin pienessä toivossa ettei tulisikaan, kunnes eräänä päivänä tuli; puun kylkeen oli maalattu punainen merkki.

Järkytyin sydänjuuriani myöten ja itku kurkussa aloin soittelemaan kaupungille, että eihän nyt sentään, ei kai ihan pakko ole ja eihän se sitten ollutkaan. Sain helposti luvan tuon puun säästämiselle ja samalla hyvän mielen myös muutenkin. Naapuritontilla oli säästetty myös pari täysikasvuista mäntyä vaikka niissäkin kaatomerkit jo olivat.

Sain ohjeeksi merkata puun hyvin vielä erikseen että info varmasti menee ihan jokaiselle tieremontin yhteydessä paikalla työtä tekevälle ja otin sen ehkä vähän turhankin kirjaimellisesti. Ainakin sen perusteella kuinka paljon hilpeyttä tuo joulukuusen näköinen merkitsemistapani on herättänyt, mutta parempi näin kun se että joku vahingossa tuon tuosta tieltään katkoo. Eri asia on sitten se kuinka paljon sen juuret ottavat vauriota kun kaivinkone tuosta reilun metrin päästä menee. Luotan kuitenkin tuohon mäntynuorukaiseen että kyllä hän sen kestää, kun on kestänyt kaiken muunkin tähän asti (ne kuivat kesät ja märät talvet). Toistaiseksi ainakin hän on turvassa ja voi hyvin.

I managed to save a young pine tree from the cutting. They're making a large renovation to the roads and sewers around our neighborhood and this small tree that grows next to our fence had had the death sentence already. I called the city and pleaded for it's life and they said they'd leave it alone as long as I properly mark it to be saved. So I did.

9 kommenttia:

 1. Haha!! Kertakaikkisen ihanasti koristeltu kieltokyltein, ja hienoa että näit vaivaa kauniin puun tähden. Pidän peukkuja että puun juuristo ei liikaa kärsi kaivuuhommista.

  VastaaPoista
 2. Upea suoritus! Kaunis puu. Toivotaan että selviää kaivamisesta.

  VastaaPoista
 3. Söpö laputusoperaatio! Toivotaan, ettei pahastu siitä kun vieressä kaivetaan. Meillä kasvaa mäntyjä ihan paljaalla kalliolla, ei ne juuri kasvualustaa tarvitse, joten tuskin pahastuu vaikka menisi pari juurta poikki.

  VastaaPoista
 4. Ihana, toivottavasti säilyy! Nyt taitaa olla joku puunhalaamis-viikkokin, jotain sen tapaista muista radiosta kuulleeni. Sopii hyvin teemaan :-)

  VastaaPoista
 5. Oi miten kiva, että saatte pitää männyn! Niillä on onneksi syvät juuret, menisikö pääjuuri peräti suoraan alaspäin, toisin kuin esim. kuusella. Hienosti merkitty :D

  VastaaPoista
 6. Jos noita lappuja ei joku näe, taitaa olla asiaa silmälääkäriin..:) Hienoa, että anoivat säästää puut!

  VastaaPoista
 7. Toivotaan pitkää ikää männylle ja hienoa kun löytyy halua ottaa huomioon toiveita.

  VastaaPoista
 8. Arvostan! Paljon! Peukkuja puulle ja pitkää ikää.

  VastaaPoista