maanantai 22. kesäkuuta 2015

Valokuvausta, valoa ja valkoista

Kävin viime viikolla muutaman muun bloggaajan kanssa Mikon, Stellan, Eevan ja Nikonin järjestämässä bloggaajien valokuvauskoulussa Helsingissä. Koulutuspaikkana toimi Mikon ja Stellan kaunis, erittäin valoisa ja erittäin valkoinen koti jota saimma kuvata ja stailata illan aikana niin paljon kun sielu sieti ja mehän kuvasimme. 

Illan aikana saimme kokeilla erilaisia Nikonin kameroita objektiiveineen ja Mikko kertoili valokuvauksesta ammattilaisen näkökulmista. Pääteemaksi kohosi pian valo ja pääasiassa sen puute, varsinkin talvisin. Erilaisia poppakonsteja valon lisäämiseksi kuviin on monta, mutta itseäni kiinnosti erityisesti opit valon suuntaamisesta ja erilaisten heijastuspintojen käytöstä. Itse kuvaan paljon talvisin apuvaloja käyttäen ja joskus käytän yksinkertaista foliosta valmistamaani heijastuspintaa jotta saan ohjattua valon oikeaan paikkaan, mutta uutta oli että voi käyttää esim. tummaa tai värillistä heijastuspintaa valon ja varjojen säätelyyn. Sitä täytyy kyllä ehdottomasti kokeilla kun luonnonvalo taas alkaa vähetä. 
Tuolla Mikon ja Stellan luona tuota ongelmaa valon määrässä ei juuri ollut. Ilta-aikaankin valo riitti käsivaralla räpsimiseen vallan mainiosti.

Pidän itseäni valokuvauksessa aivan amatöörinä. Olen joskus vuosituhannen vaihteessa opiskellut sitä filmikameroilla muutaman viikon, mutta kaiken muun olen oppinut tässä bloggaamisen yhteydessä. Siksi onkin kiva välillä kuulla ammattilaisen suusta, että mikä oikein tekee hyvän valokuvan. Se ei nimittäin välttämättä ole se että kuva on teknisesti huippulaatuinen ja oikein sommiteltu. Hyvä kuva syntyy siitä, että se välittää tarinan ja tunnelman niin kuin kuvaaja sen haluaa kertoa. 

Itse huomaan sortuvani tämän tästä siihen että raakkaan kuviani vähän liikaakin. Voisin opetella käyttämään enemmän myös niitä jotka omasta mielestäni eivät ole kelvollisia.

En myöskään tee juuri koskaan kuvankäsittelyä kuvilleni. Ne ovat 95 prosenttisesti sooc (straight out of camera). Ja se ei johdu siitä että pitäisin itseäni niin hyvänä kuvaajana etten tarvitse kuvilleni mitään jälkikäsittelyä vaan siitä etten oikeasti osaa käyttää mitään hienoja ohjelmia kuvieni paranteluun. Tämä asia tullaan tulevaisuudessa kyllä korjaamaan. Mikko on luvannut minulle privaattiopetusta kuvien käsittelyyn ja se tulee kyllä tarpeeseen. Kamerani ja hermoni kiittävät jos minun ei tarvitse enää ottaa yhdestä kulmasta sataa kuvaa vain saadakseni sieltä sen yhden täydellisen vaan saisin jälkikäsittelyllä korjattua kuvistani esim. linssin vääristymät, asia jota pienissä tiloissa kuvatessani inhoan ylivoimaisesti eniten. Aina on joku seinä mutkalla tai pyöreä lamppu soikeana. 

Kuvauskoulussa meille annettiin tehtäväksi kuvata jokin asetelma jolla voisimme sitten osallistua Nikonin järjestämään kuvakilpaan jossa pääpalkintona oli kamera. Ja koskapa en ole mikään kilpailijaluonne keskityinkin sen sijaan kuvaamaan ihan luonnollisia asetelmia, sellaisia jotka syntyivät tuonne itsestään kun bloggaajat tiloissa hääräsivät. Ja pitäähän se nyt jonkun olla se äkkiväärä tyyppi joka ei tee niin kuin muut tekee (tällä tosin tuskin ihan kameraa voitetaan). 

Käyttämäni kamera on Canon EOS 5D 50mm objektiivilla. Speksit koko kuvauksen ajan olivat: Aukko 1,8 ISO 1600 Valkotasapaino: automaattinen. Ja miksi en muutellut niitä? No, kun en intopäissäni muistanut että niinkin voi tehdä. Lisäksi kuvissani esiintyvä utuinen filtteri johtuu siitä ettei kukaan ollut koskaan kertonut minulle että kameran ja objektiivit voi joskus viedä puhdistettavaksikin. HUPS. 

Ilta oli oikein antoisa ja informatiivinen. Katsotaan saanko kaiken oppimani sovellettua myöskin kuviini jatkossa. Kiinnostus kuvaamista ja kuvankäsittelyä kohtaan ainakin taas voimistui. Täytyy nyt vaan uskaltaa ja rohkeasti kokeilla. Olen liiankin kanssa piintynyt vanhoihin tapoihini. Ei se opi joka ei uskalla vai miten se meni?

Olisin muuten valtavan onnellinen myös teidän mielipiteistänne kuvistani. Jos saisitte valita näistä tämän postauksen kuvista vain yhden suosikkinne, niin mikä se olisi? Vain yksi siis, joka kuvana miellyttää eniten silmäänne. Kommentoikaa. Rohkeasti. Haukkuakin saa.

Last week I went to a photo school evening for bloggers provided by Mikko Rasila, Stella Harasek, Eeva Kolu and Nikon. It was held at Mikko's and Stellas beautiful and oh-so-white apartment in Helsinki.

It was really informative for me and I learned a lot. There also was a photo shoot competition of a still life in which I think I didn't really participate since I didn't make any of those still lifes my self. I concentrated to shoot stills that were there, that just happened naturally. I don't think I'm gonna win a camera with that, but hey, it was just doing things my way. Here's some of my pics from that evening. 

13 kommenttia:

 1. Olen aina tykännyt kuvistasi, ne tunnistaa, mutta varmaan juurikin kohteiden takia, ne ovat vahvasti sinua. :)
  Näistä kuvista lempparein on varmaan tuo ensimmäinen! Tuota asunnon valoa olen jo Stellankin blogissa ihaillut, ai että!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis en ole koskaan tullut ajatelleeksi että minut voisi tunnistaa kuvieni perusteella. Ihan huippua :-) Kiitos.

   Poista
 2. Mun mielestä se on hauskaa, että nämä kuvat on ihan sun näköisiä. Olen nähnyt näitä kuvia teidän illanistujaisista nyt Eevan ja Annikan blogeissa ja näissä sun kuvissa on ihana Diagnoosi Sisustusmanian henki :)

  VastaaPoista
 3. Moikka. Olen usein miettinyt taitoasi sooc kuviin. Suosikkini oli Yöpöytä asetelma (sekä kamera&viinilasit kuva ja vanhat tuolit). Syksyllä itsekin suuntaan valokuvaus kurssille

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, ja minä olen aina ajatellut ettei se ole taito vaan olosuhteiden pakko. Ihanaa, kiitos :-D Hauskaa kurssia, valokuvaus on niin kivaa.

   Poista
 4. Moikka. Olen usein miettinyt taitoasi sooc kuviin. Suosikkini oli Yöpöytä asetelma (sekä kamera&viinilasit kuva ja vanhat tuolit). Syksyllä itsekin suuntaan valokuvaus kurssille

  VastaaPoista
 5. Uumoilinkin, että old school-meininki puree myös kuvatessa. Jostain syystä erityisesti puhuttelee tuo, missä on lamppu, rahapuu ja piuhat sikin sokin lattialla. Kauniisti sommiteltua pehmeyttä ja tiukkuutta. Alitajuinen valintahan olisi tietty nuo nyrkkeilyhanskat, ja kovin hieno on myös utuinen Outi. Hienoja otoksia ovat toki kaikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja lisää ihania kehuja :-) Old school meininki! JES! Mani, ai lav juu <3

   Poista
 6. Kuva jossa on peti ja iso ikkuna ja huone tulvii valoa...miellyttää silmää kovasti!

  VastaaPoista
 7. Eksyin blogiisi joku aika sitten, ja kuvillasi oli iso merkitys että blogi päätyi lukulistalle (tekstiä väheksymättä). :) Näistä kuvista eniten silmää miellytti toinen kuva, jossa on sarvet ja arkku muuten niin seesteisessä tilassa.

  VastaaPoista
 8. Kuva jossa mäykki istuu pöydän alla ja toinen jossa vanha hylly ja kauhat ja kapustat. Ihanat kuvat kumpainenekin.
  T.HP

  VastaaPoista
 9. Tykkään eniten tuosta täydestä ruokapöydästä missä koiruli kurkkii pöydän alta. Jotenkin se sommitelma istuu silmääni parhaiten.

  VastaaPoista