lauantai 6. kesäkuuta 2015

Retkellä Korvensuulla osa I

Taannoin mietiskelin että olisipa kovasti mukavaa visiteerata tänä kesänä joissain kivoissa pikkumuseoissa kotimaassa. Aloin etsiskellä internetsistä sopivia ehdokkaita ja siinä surffailessa törmäsin muutamaan kuvaan Korvensuun Voimalaitos- ja Konepajamuseolta. Olin laakista myyty ja aloin heti suunnitella reissua Mynämäelle joka toteutuikin vihdoin eilettäin siskon kanssa.

Kuvasin siellä niin että melkein savu nousi kamerasta joten pätkin postaukset museolta kolmeen osaan, että kuvatulva pysyisi edes jotenkin aisoissa. Olin myös niin valtavan liekeissä kaikesta näkemästäni ja kokemastani että oppaan kertomuksista suurin osa suhisi suoraan ohi korvieni ja näin jälkikäteen muistan jäljelle jääneestäkin vain pätkän sieltä täältä.

Mutta annetaan kuvien kertoa se enin, eli se kuinka valtavan hieno paikka tuo on ja kuinka ehdottomasti suosittelen sitä kaikille entivanhaisesta vähänkään kiinnostuneille. 

Tässä ensimäisessä postauksessa kurkataan vanhaan hienoon punamullattuun hirsirakennukseen joka Konepajan alkuaikoina on toiminut asuintalona ja jossain vaiheessa myös pajana ja maalaamona. Nyt siellä sisällä oli esillä pajan valmistamia tuotteita sekä erilaisia puusta tehtyjä malleja. 

Tunnelma oli tässä tilassa mitä hienoin. Kaikkialla näkyi jälkiä siitä miten siellä oli aikanaan oltu ja tehty ja opas kertoili yksityiskohtaisia tarinoita paikan historiasta ja henkilöistä. Tykkäsin erityisen paljon siitä ettei tätä oltu putsattu ja puleerattu vaan kaikki oli ronskisti esillä sellaisenaan. Mielestäni semmoisesta kokee niin paljon enemmän kun kaikki saa olla niinkuin ennenkin, eikä taustoja ole siistitty ja esineitä valikoitu. 

Olin aivan pähkinöinä jo kaikesta tuosta vanhasta hirrestä, kuluneisuudesta, historiasta, värimaailmasta ja tunnelmasta, mutta seuraavassa tilassa tipahdin kuvainnollisesti ensimmäisen kerran polvilleni tämän museon edessä. Laitan pian kuvia ja tekstiä siitä, työpajasta joka oli yksinkertaisesti ehkä hienointa mitä olen ikinä nähnyt.

EDIT: Kesällä 2015 museo on auki to-su klo 12-15 (juhannuksena suljettu). La 4.7. on näyttelyn avajaiset jolloin myös varmimmin voimalaitoksen turbiini käynnissä.

I decided to try to visit some small old museums in Finland this summer. As I googled around I found a few pictures of Korvensuun Voimalaitos- ja konepajamuseo ( Korvensuu power plant and machine factory) at Mynämäki Finland and immediately fell in love. I visited the place yesterday with my sister and took so much photos of the place I need to make three separate posts just to keep myself calm.
Here is the first part. Its an old log house filled with products and samples the machine factory used to make. I felt so happy there the mood, smells and colors were so genuine. And I loved the fact it hadn't been cleaned in decades. It actually looked like a time capsule in a house. Just amazing. 
To be continued...

1 kommentti: