maanantai 8. kesäkuuta 2015

Retkellä Korvensuulla osa III

Retki Korvensuun Voimalaitos- ja Konemuseoon huipentui tutustumalla itse voimalaitokseen ja se se kuulkaa olikin oikein polvia tutisuttava kokemus. Kaunis valkeaksi rapattu 1930-luvun rakennus kätki sisälleen jotain aivan ainutlaatuista ja sykähdyttävää.


Sisällä talossa oli valtaisan iso ja avara tila jossa oli aivan järisyttävän kaunis täysin toimintakuntoinen vanha vesiturbiini. Se oli jo tuollaisenaankin aivan henkeäsalpaava ilmestys ja kun kuulimme vielä että se käynnistetään meidän visiittimme kunniaksi menimme sitten toisen kerran retkemme aikana aivan pähkinöiksi.

Siinä ennen käynnistystä voimalaitoksen nykyiset omistajat kertoivat että heillä on vakaa aikomus alkaa taas käyttää tätä ja kytkeä tämä sähköverkkoon virtaa tuottamaan, mikä oli kyllä mielestäni aivan fantastista. Voi jospa minäkin voisin saada sähköt kotiini tällaisen kaunokaisen tuottamana, mutta asun ehkä vähän liian kaukana tästä masiinasta.

Ja sitten se käynnistettiin. Otin kännykälläni siitä pari videota jotka voit käydä katsomassa tästä (käynnistys) ja tästä (full speed). Meteli hallissa oli yllättävän siedettävä eikä talon ulkopuolelle kuulunut juuri lainkaan ääntä vaikka tuossa videossa aika hurja kohina käykin.
Ilmavirta turbiinin vieressä oli myös aika mukava, vaikkakin hieman pelotti siinä seistä. Tovin kun oli hallissa käyskennellyt siihen alkoi kuitenkin tottua että vieressä tuollainen hurja rautahässäkkä se vaan pyöri tuhatta ja miljoonaa.

Tätä ei kuulema ole siellä viime aikoina museovieraille esitelty, mutta jatkossa päässee täälläkin käymään. Turbiini ei kuitenkaan kai ole ihan joka kerta päällä jos oikein käsitin, mutta hieno se on hiljaisenakin. 

Tällainen oli siis retkemme Korvensuulle siskon kanssa. Uskon että voin sanoa hänenkin puolesta että suosittelemme tätä museokohdetta kyllä ehdottomasti jos tuollapäin liikutta. Käykää ehdottomasti, se on todellakin visiitin arvoinen paikka.

EDIT: Kesällä 2015 museo on auki to-su klo 12-15 (juhannuksena suljettu). La 4.7. on näyttelyn avajaiset jolloin myös varmimmin voimalaitoksen turbiini käynnissä.

The trip to Korvensuun Voimalaitos- ja Konepajamuseo ended with a visit to the power plant and boy was it a good icing on the cake. The machine was just so pretty and big and so steampunk. I really fell in love with it a bit. And then when they turned it on I really almost fell of my feet. It was overwhelming. I took videos of the startup here and the full speed here if you want to see and hear the machine in action. 
I highly recommend this place. If you want to enjoy a real vintage industrial museum in Finland you need to go to Mynämäki.

1 kommentti:

  1. Vaikuttavan näköinen vempele. Hienoa että toimivaa konetta ei olla purettu "turhana" kapistuksena romikselle.

    VastaaPoista