lauantai 25. lokakuuta 2014

K-kauppa Palmén & Co.

Makoilin eräänä iltana sohvalla telkkarikanavia surffaillen kun osuin kanavalle jossa tuli dokumentti Palménin kyläkaupasta. Jähmetyin lumoutuneena niille sijoilleni. Oikea vanhan ajan kyläkauppa, jossa tunnelmaa, tarjontaa ja ennen kaikkea palvelua. Voiko tuollaisesta enää edes haaveilla? Mieleni teki oitis päästä käymään paikassa ja luulin sen sijaitsevan jossain kaukana minusta mutta kuinka ollakaan, tuossa Vantaallahan se. Tarkemmin Nikinmäessä osoitteessa Vanha Porvoontie 340. 
Ja pari päivää sitten kävin siellä. Ensimmäisen kerran monista.

Heti ovesta sisään astuttuani leveä hymy valaisi kasvoni, miten ihastuttava tunnelma siellä olikaan. Eri aikakaudet kerrostuneena toistensa päälle aina 50-luvulta asti. Ruokaa, herkkuja, mainoksia, rekvisiittaa ja kaikkea sitä mitä entivanhaan kaupoissa kuuluikin olla. Tilaa oli piskuisesti ja kylmäkoneet hurisivat lämmittäen toppatakissa kulkevaa, mutta minua se ei haitannut, kuljin tuolla aivan lumoutuneena ympäriinsä kamerani kanssa niin kuin olisin palannut ajassa lapsuuteeni (70-luvun lopulle, jolloin tällaisia pikkukauppoja vielä yleisesti oli).

Kaupassa on hyvin kuuluisa lihatiski ja sen takana mitä mahtavin ja mukavin lihamestari Ingvar Palmén. Hän osaa loihtia lihasta sellaisia makuelämyksiä että ihmiset ajelevat pitkienkin matkojen takaa niitä hakemaan. Ja täytyy tunnustaa että ei tarvinnut kun hetki tuossa tiskin edessä seistä niin alkoi jo sen verta suu napsaa että olihan se ostettava pihvit illaksi itsellekin. Ja voin kertoa että se kannatti. Saimme tuolta niin hyvällä palvelulla varustettuna sellaisen makuelämyksen etten tiedä kuinka voin koskaan enää palata perusmarkettien lihalaareille. 

Kassalla meitä palveli toinen veljeksistä Stig Palmen. Niin mukava mies ettei toista (paitsi se veli siellä lihatiskillä). Siinä turistiin muutama sananen ja niin jäi hyvä mieli ja niinhän sen kuuluisikin olla ostostelun jälkeen. 

Tulemme varmasti vierailemaan tuolla ostoksilla vielä usein. Ja toivon sydämeni pohjasta että pian eläkkeelle jäävät veljekset löytäisivät jatkajan kaupalle jonka heidän isänsä aikanaan perusti. Minusta tällainen kyläkauppa on historiallisesti arvokas ja kokemuksena aivan toista kun sieluttomat hypermarketit. Täällä työtä tehdään sydämellä ja rakkaudesta asiakaspalveluun ja se on kuulkaa nykyaikana aivan liian aliarvostettua se. Kiireessä vaan mennään ja tehdään ostokset, nopeasti ja tehokkaasti ja tunteettomasti, mutta täällä se on onneksi mahdotonta. Jo pelkästään kaupan ulkonäkö saa niin lämpimän tunteen läikähtämään sydänalassa siitä palvelusta puhumattakaan.

Käykäähän siis kynnelle kykenevät kokeilemassa miltä se kaupankäynti parhaimmillaan tuntuu ja näyttää. Lupaan ettette pety (varsinkaan jos lihatiskin kautta käytte).

One of the rare old village grocery stores left in Finland is this K-Kauppa Palmén & Co. located in Vantaa (Vanha Porvoontie 340). I saw a documentary of it on tv and since then I wanted to go and visit. The other day I finally went and I just know I will go back again and again. The store looks exactly like in my childhood (in the late seventies) and the service was just so warm and lovely. I cannot even compare this to an experience visiting a regular supermarket. As you can see from the pictures this is in it's own league. 

34 kommenttia:

  1. Oho! Miten ihanaa, että tuollainen kauppa on vielä olemassa! :) Ensimmäisenä ällistyin hedelmistä (koska mun tietämät pari kyläkauppaa haisee navetalle ja päiväykset maitotuotteissa ovat vähän niin ja näin), mutta lihatiskin kohdalla jo tosiaan ällistyin!

    Mukava nähdä, ettei Kesko pakota kauppiaitaan tiettyyn muottiin. Tuollainen kyläkauppayrittäjyys ison ketjun jakelua hyödyntäen voisi siis hyvinkin olla mahdollista muuallakin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, ei kai se Kesko mitään muottiin pakota. Kauppiaat kai itse haluavat olla moderneja ja panostaa siihen tehokkuuteen. Tällainen kyläkauppameininki tosiaankin on mahdollista, harmi vaan ettei se taida olla kovin houkuttelevaa (nykyajan) yrittäjille. Minun mielestä selvä markkinarako kumminkin ;-)

      Poista
  2. Aivan ihastuttavan näköistä tuolla!

    VastaaPoista
  3. Keskon ketjuun kuuluva kyläkauppa, juuri samantyylinen, on myös Virroilla Liedenpohjassa. :)

    VastaaPoista
  4. Ihana paikka <3 Muistan vielä lapsuudesta, kun kävin mumman kanssa paikallisessa kyläkaupassa. Pikkuruinen kauppa, täynnä tavaraa ja se oli juuri sellainen kauppa, mitä ennenvanhaan on ollut. Sekin on lopettanut, harmi :/

    VastaaPoista
  5. Oi, hienoa kun jaoit kokemuksen kuvien kera.

    VastaaPoista
  6. Ihana kauppa! Ihan tulee mieleen lapsuuden kauppareissut mummolassa <3 leppoisaa sunnuntaita sinulle!

    VastaaPoista
  7. Aika hauskaa, vanhaa porvoontietä olen joskus mennyt (kun olen eksynyt:)).
    Joo-o, harvinainen kauppa toden totta!
    -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa

    VastaaPoista
  8. Onpa valikoimat pikkukaupassa. Lihatiski näyttää tosi monipuoliselta ja lihat tuoreilta. Kivan postauksen olet tehnyt!

    VastaaPoista
  9. Ai kuinka tuli nostalginen olo postauksestasi.Tuollaisessa kyläkaupassahan sitä tuli nuorempana käytyä, vaan ei taida täällä meillä pain enaa moista olla.
    Mutamia vuosia sitten kävin Taivalkoskella ja siellä oli vielä oikea maalaiskyläkauppa jäljella.Ja se tunnelma oli sanoinkjvaamaton, kun astuin kauppaan sisään...ei siellä kyllä lihatiskiä ollut, mut kaikkea muuta, rukkasista moottorisahoihin ja moottoriöljyyn asti.

    VastaaPoista
  10. Ihanan näköstä. Olen tässä viimepäivinä harmitellut. Kun kaikki pitää kohta tehdä itse. Muutaman vuoden lentotauon , jälkeen tuli eteen, että lähtöselvitys pitää osin tehdä itse. Täälä Tampereen suunnalla on itsepalvelukassoja. Talletus ja kolikkoautomaatti. ym. hinnoista ei kuitenkaan tipu alennuksia, päinvastoin. Kaipa tästä touhusta joku tykkää, olen muutosvastainen, ainakin tässä suhteessä. t Riitta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No samoin. Kyllä pitäisi palata sen verran menneeseen että palvelua alettaisiin taas arvostaa. En mä oikein näe että tää yhteiskunta toimii jos kaikki menee itsepalveluksi, mutta se on raha joka puhuu. Tuotot pitää saada maksimoitua ja kulut minimoitua.

      Poista
  11. Voih, mikä ihana kauppa! Että tuollainen voi vielä olla olemassa. Tosi hyvä fiilis tuli postauksestasi ♥

    VastaaPoista
  12. Ihana paikka, täytyypä kurvata tuolta kautta joku kerta. Keskolla on ollut varmaan yhdet piirustukset kauppoihin 50-luvulla, koska meidän kylällä on tismalleen samanlainen rakennus jonka ovesta voi vielä erottaa K-kaupan tarran. Yläkerrassa on asuntoja ja alakerta varastona tms.

    VastaaPoista
  13. Maailman paras kauppa ♡ säästöpossut tyhjättiin pieninä ja mentiin palmenille ostaa karkkia ♡

    VastaaPoista
  14. Miten ihana kauppa! Harmi vaan että turhan kaukana tullakseen vakioruokakaupaksi. Viime aikoina olen miettinyt, kuinka kiva on asioida pienissä, palvelevissa erikoistuneissa kaupoissa. Paitsi että ne ovat vaarassa jäädä isojen markettien jalkoihin jos niissä ei käydä.
    Täällä Jyväskylässä on muuten aika mahtava Harjun Paperi -niminen korttikauppa. Tervetuloa tutustumaan!

    VastaaPoista
  15. Käytiin 80-90 luvun taitteessa putiikissa hevosella kärryttelyretkelle herkkuja hakemassa. Mainio paikka ja hienoa että porskuttaa edelleen!

    VastaaPoista
  16. Olimme Palménin veljesten vakioasiakkaita vuosikausia kun lapset vielä ratsastivat Savijärven tilalla, ja lomailimme säännöllisesti mökillämme Pornaisissa. Tunnelma veljesten kaupassa oli aina välitön ja kiireetön, ja tavallaan ajaton, muistona kauppiasmentaliteetistä joka nyt taitaa olla häviävä luonnonvara. Nyt jo aikuiset lapsemme saivat aina jotain pientä lahjaksi kassalla, karkkia tai jätskin. Ja juuri tänään satuin muistelemaan veljeksiä katsoessani isoa, oravaa esittävää julistetta, jonka he lahjoittivat lapsillemme jotka olivat ihailleet sitä kaupassa. Se on edelleen näkyvästi esillä seinässä, ja jatkuva muistutus siitä lämminhenkisyydestä joka näistä veljeksistä huokui.

    VastaaPoista
  17. vanhaa ruokaa siellä on, mutta olutta saa!

    VastaaPoista
  18. Vanha kunnon paltsu! Vuosia sitten ainoa kauppa Nikinmäessä asuville ja tulipahan se ylämäkikin pyöräiltyä vähintään kolme kertaa viikossa :)

    VastaaPoista
  19. Vau! Ihanan näköistä. Täytyypi käydä, sillä kuvien perusteella tunnelma on upea :-)

    VastaaPoista
  20. Kiva, että sinäkin löysit Palmenille! Meillä on marketin lihat laitettu pannaan ja vähintään kerta viikkoon käydään tuolla ostoksilla. Lapset he osaavat huomioida ihan erityisesti.

    Lisää tarinaa ja kuvia Palmenista: https://onnistunuttapaus.wordpress.com/2013/03/15/palvelua-sydamesta/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niihin lihoihin minäkin ihastuin. Seuraava reissu Palménille lihaostoksille jo ensi viikolle suunniteltuna :-)

      Poista
  21. Fillaroin tuolla kesällä poikieni kanssa ja oli kyllä mukava fiilis kaupassa. Arkikaupaksi tuo on meille liian kaukana (meillä kun ei autoa ole), mutta silloin tällöin siellä voi pistäytyä ihan hyvää fiilistä hakemassa.

    VastaaPoista
  22. Olimme menossa kyseiseen kyläkauppaan,mutta ajoimme harhaan.Uusi yritys ja varmasti löydetään perille,pakko,on se niin ihanan nostalginen,että on livenä nähtävä :)

    VastaaPoista
  23. Lapsuuden koti ihan kyseisen kaupan läheisyydessä. Sinne tuli kaikki karkki rahat työnnettyä ja vähän enemmän! Muistan edelleen että sieltä sai maailman parhaita lihapiitakoita!

    VastaaPoista
  24. Kävin Palmenilla 70-luvulla kun äiti oli töissä Pornaisissa ja asuimme Päiväkummussa. Niin hyvät muistot jäi pienelle pojalle että olen kaupassa käynyt usein näinä vuosikymmeninä vaikka Helsingissä nykyään asunkin. Toivon että Kesko pitää tästä liikkeestä ja konseptista huolen kun kauppiaat jäävät eläkkeelle. Mahtava paikka!

    VastaaPoista
  25. Tänään viimeistä päivää auki :(

    VastaaPoista
  26. Tämä liike on nyt sulkenut ovensa. Harmi.

    VastaaPoista