perjantai 15. marraskuuta 2013

D.I.Y. valotähti ohjeet

Tässä ohjeet kohtuullisen yksinkertaisen valomainostähden tekemiseen. Laitan tähän ohjeeseen tiedot materiaaleista mitä itse käytin, mutta jokainenhan voi soveltaa oman versionsa omalla tavallaan, tällä tekniikallahan kun voi tehdä vaikka minkälaisia valojuttuja. Pitäkää kuitenkin mielessä paloturvallisuus ja järki materiaalia valitessanne.

Minun tähteni materiaalit ja tarvikkeet:

Sopivat 20-osaiset joulu- tai koristevalot
60x60cm pala ja 5 kpl 5x60cm (tai 6x60cm) palaa 2mm paksua Ibond levyä
Kuumaliimaa
2-komponenttiliimaa
Mustaa, tummanruskeaa ja ruosteenruskeaa mattaa spraymaalia

Pora
Mattoveitsi
Metalliviivain

1.) Aloitetaan piirtämällä tähden muoto levyn pintaan. Itselle oli hyvin haasteellista piirtää sopivankokoinen ja sopusuhtainen viisisakarainen tähti mutta onnistuin kun käytin apuna tätä ohjetta. Piirsin tähden ensin paperille ja sitä apuna käyttäen levyn pintaan.
2.) Käyttämääni levyä on kohtuullisen helppo sahata mattopuukolla. Painamaan toki joutuu ja terää katkomaan useasti, mutta lopputuloksesta tulee ihan siisti kun maltilla leikkelee eikä hötkyile.
3.) Kun tähti on leikattu porataan siihen tässä vaiheessa sopivat reiät jouluvaloille. (Itse mittasin tarkasti jouluvalon kannan ja porasin sille tiukan reiän niin en tarvinnut liimailla valoja kiinni vaan ne pysyvät ihan itsellään rei'issään.) Yhteen sakaraan aina viisi reikää.
4.) Sitten mittaillaan kuinka paljon tilaa valot tarvitsevat tähden taakse ja asennetaan sinne sopivat korokkeet alle jotta saadaan reunat liimattua juuri oikeaan korkoon. Reunat kannattaa leikellä tässä vaiheessa yksittäin kun niitä paikoilleen liimaa. Ihan vaan jos sattuneesta syystä tähden muoto ei olekaan ihan tasainen (ja yleensä se ei ole). Ja toinen tärkeä huomio on että jos käyttää samanmoisia perinteisiä jouluvaloja kun minulla, kannattaa reunan olla viiden sentin sijasta ainakin kuusi senttiä korkea. Itselläni jäi johdot takana törölleen niin ettei tähti ole ihan seinän myötäinen.
5.) Kiinnitin sivulevyt ensin kuumaliimalla sieltä täältä ja sitten liimasin ne kunnolla molemmin puolin (huom!) 2-komponenttiliimalla jonka annoin rauhassa kuivua yön yli.
6.) Ja kun liima oli kuivunut oli aika maalata. Pistin ensin mustaa sitten ruskeaa ja sitten ruosteenväristä spraymaalia. Huiskin ja haiskin ihan miten sattuu jotta sain tuohon hieman tuollaista räjähtänyttä lookkia. (Tätä käyttämääni levyä on olemassa muuten ihan alumiinin värisenäkin jos ei tykkää maalata).
7.) Ja lopuksi sitten valot kiinni. Ja niin kun näkyy ne istuvat tuossa suht tiukasti ilman mitään apuja. Näin myös siksi että on tulevaisuudessa helpompi vaihdella palaneita polttimoita.

Here's my instructions to make a simple marquee star I made. I listed all the materials I used, but of course one could do this from something else also. Just keep in mind not to use anything flammable and make sure the light set you use is safe for this kind of use.

Materials and tools I used:

Christmas or other decorative light set with 20 bulbs
One 60x60cm piece and five 5x60cm pieces of 2mm Ibond board.
Hot glue
2-component glue
Black, brown and rusty colored spray paint (matte)

A drill
Razor blade knife
Metal ruler

1.) To start draw a star. I used this site for instructions.
2.) Cut the star out of the board. (This particular board is quite hard to cut, but use patience.)
3.) Drill the holes for the lights. I made the holes snug for the lights I used, so I didn't have to use any glue or so to make them stay put (easier to change the bulbs if needed).
4.) Measure the space needed behind the star to hide the cords and put something under it to make it easier to glue the sides on.
5.) I used some hot glue dots to place the sides and then I added the 2-component glue all around and also to the other side. I didn't cut the side pieces advanced. I cut them to fit as I glued them on (stars like this are almost never symmetrical).
6.) Then paint the star
7.) And add the lights

Voilà.

6 kommenttia:

 1. Upee !!! Tekis mieli kyl kovasti kokeilla ;)

  VastaaPoista
 2. Ihan mahtava joulutähti ja ihan mahtava blogi. Inspiroiduin kertalaakista :-)

  VastaaPoista
 3. Todella hieno tähti minustakin! Mutta mistä tuota levyä voi ostaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Vink Finland Oy myy ainakin. Heiltä voinee tiedustella myös jälleenmyyjiä jos Kerava on liian kaukana. :-)

   Poista
  2. Ahaa, kiitos. En pöllöyksissäni tajunnut että se on myymälä. Keravahan on toki "maailman ääressä"... ;-)

   Poista