keskiviikko 22. joulukuuta 2021

Joulukattaus 2021

Tykkään harjoitella joulukattauksen tekemistä aina vähän etukäteen, niin ei tarvitse enää kiireessä  stressata siitä. Nyt meni niin myöhäiseksi harjoitteluvaihe, että voin jättää kattauksen suoraan pöytään noineen, mikä helpottaa suuresti kokkia keittiössään sitten aattona, ei tarvitse kun kynttilät tässä sytyttää ja voi kutsua ruokailijat pöytään. Melkoisen näppärää.

Katoin pöydän näön ja tasapainon vuoksi neljälle vaikka meitä vain kolme täällä aattona syömässä on, sillä oman perheen ulkopuolisia ei tänä joulunakaan tulla tapaamaan. Se on vähän masentavaa viettää toinenkin perättäinen joulu niin, etten pääse lempipuuhaani eli vieraiden kestitsemiseen, mutta täytyy hemmotella noita omia poikia ja itseä sitten senkin edestä.

Pistin pöydän koreaksi vähän samaan tyyliin kun männä joulunakin käyttäen pöydän paljaalla puupinnalla erilaisia ruskean, vihreän ja messingin sävyjä höystettynä valkoisilla lautasilla ja kynttilöillä. Seassa tietty noita pähkinäpalloja ja vähän pinjankäpyjä. Kaiken kruunaa tuo piparkakkutalo päädyssä, joka jäi pöytään alunperin siksi, etten heti sille muuta paikkaa keksinyt, mutta sopikin siihen niin loistavasti, että muuttui koko kattaus juhlavammaksi. Siihen vierelle vähän sammalkoristeita ja havuja valumaan pöydän etuosaa kohti kynttiläin loistaessa niin olin kovasti tyytyväinen lopputulokseen.

Löysin vajaa kuukausi sitten ystävän kanssa kirppistellessä Porvoosta kaksi lisää noita matalia messinkisiä kynttilänjalkoja, jotka passaavat tähän pöydälle korkeita paremmin, kun tuo juuttinarusta askartelemani lampunvarjostin roikkuu hiukan alhaalla. Valmiiksi alas poltetuilla kynttilöillä jää kynttilät mukavasti just hyvälle korkeudelle, ettei tarvitse lamppua suotta lähteä nostelemaan ylemmäs liekkien edestä.

Mietin tovin josko olisin vielä laittanut tuohon pöytään myös pellavaisen liinan päälle, mutta sitten muistin, että tarjolla on niin paljon punajuurta sisältäviä ruokia, että menisi kuitenkin juhlahetki minulta ihan pieleen jos koko ajan vahtisin syöjiä, ettei liinalle vaan tipu mitään ja todennäköisesti itse olisin se, joka sen sitten sotkisi, niin jätin pöydän paljaaksi.

Nuo hauskat rusetit syntyivät noihin pellavaisiin lautasliinoihin aivan helposti taittelemalla. (Ohjeen tuollaisiin löydät tästä videolinkistä klikkaamalla.) Onnekkaasti olin joskus muinoin kirppistellyt varastooni tuollaiset simppelit lautasliinarenkaatkin, jotka nyt sopivat rusetteihin aivan täydellisesti, kun käänsin niissäkin olevat metalliset rusettikoristeet piiloon lautasta vasten.

Tuli kyllä niin mieluinen kattaus, että itse oikein odotan nyt, että pääsisin tuohon syömään. Onneksi ei ole enää kuin kaksi yötä odotettavaa niin ei tarvitse sen pidempään kärvistellä malttamattomana.

My this years table setting is quite similar to my last years but a bit more. I love all the browns and greens and whites together on this old worn down wooden table top. With a little hint of brass on the candlesticks it makes this look so cozy and festive. I like this so much now I almost can't wait till Christmas eve. Luckily it's so close I can leave all this here to be ready and without stress.

2 kommenttia:

  1. Kaunis kattaus,sinulla noita ideoita riittää,inspiroit toisiakin. Mukavaa joulun odotusta ja tulevaa uuttavuotta!
    t RIITTA

    VastaaPoista