sunnuntai 29. elokuuta 2021

DIY Betonikurpitsat

Viime aikoina netissä ja somessa on tullut vastaani niin monta kertaa superhelpon betonikurpitsan ohje, että tuli ihan valtaisa halu kokeilla itse tehdä semmoisia myös. Eikä vähiten siksi, että se rakkaudella kasvattamani kuivan kesän kurpitsa on joutunut jonkun tuholaisen ateriaksi, eikä siitä varmaan enää koristeeksi toivu ja piha kaipaa nätteytystä syksyä varten. Siispä painelin ostoksille ja hankin tarvikkeet betonikurpitsoiden tekoon ja tässä näette miten se minulta sujui:

Materiaaleiksi tarvitaan siis tuollaista S30 sementtilaastia, puhdasta vettä, sukkahousut, pari ämpäriä ja lapio, kuminauhoja, pari narunpätkää, sakset ja kuvasta uupuvat jätesäkki alustaksi ja suojakäsineet betonin taputteluun.

Ja sit hommiin; tein betonia ohjeen mukaan kahden kurpitsallisen verran, eli sen kokoinen määrä kun kahteen sopivankokoiseen kurpitsaan suunnilleen menee. Sitten leikkasin sukkahousun lahkeesta pätkän, pistin sen toisen pään solmuun ja pujotin sen pienen ämpärin suuaukosta sisälle, jotta betonin lappaaminen sukan sisälle olisi helpompaa.

Sitten lappasin betonia sukkaan sopivaksi katsomani määrän ja tökkäsin keskelle reiän johon upotin narunpätkän näin.

Sen jälkeen otin sukan betoneineen pois ämpäristä ja solmin sen nätisti narunpätkää liikuttamatta kiinni ja aloin asetella sen ympärille kuminauhoja muotoilemaan kurpitsan kumpuja. Kuminauhoja kannattaa laittaa vähän keskinarun molemmin puolin, jotta se pysyy keskemmällä eikä liikahda ikävästi sivulle.

Kun silmiini alkoi näyttää valmiilta taputtelin vielä kurpitsaa muotoonsa ja jätin sen rauhassa kuivumaan yön yli.

Seuraavana päivän poistin ympäriltä sukat ja kuminauhat ja lopputulokseksi tuli kaksi oikein oivallista koristekurpitsaa syksyn iloksi.

Koskapa narut repsottivat vähän miten sattuu kokeilin toiseen naruun hieroa vähän betonivelliä jotta se asettuisi paremmin, mutta sitten siitä tulikin mielestäni tosi ruma (näkyy ekassa kuvassa). Siitä suivaantuneena tein vielä yhden uuden, pienemmän, joka on nyt kuivumassa vielä sukassaan eikä näihin kuviin kerennyt mukaan, mutta kuvaan kaikki uudemman kerran sitten kun ovat aivan kuivat ja paikoillaan pihaa koristamassa.

Mutta lämpimästi suosittelen kaikkia aiheesta kiinnostuneita kokeilemaan tätä "reseptiä". Erittäin helppoa on ja melko vähällä vaivalla pääsee. Jos ei narua tykkää käyttää niin voi laittaa vaikka puukepin tai sellaisen hienon harjateräksestä leikatun pätkän kannaksi. Oikein ammattilaiset sujauttavat vielä väriäkin betonin sekaan, jotta erottuvat joukosta, mutta minä tykkään betonista just näin ihan omana harmaana itsenään.

Made some diy concrete pumpkins. Super-easy and almost effortless and the results are so, so cute.

2 kommenttia:

  1. Voi kiitos ohjeesta..todella ihania🥰.
    En olekkaan pitkäään aikaa tehnyt mitää betonista.
    Muksaa alkavaa viikkoa🍁

    VastaaPoista
  2. Hauska ja tosi onnistunut kurpitsa! Minulla on ollut yli vuoden pussillinen betonia kuistilla ja täksi kesäksi aioinkin tehdä jotakin. Jotenkin se kesä vain meni ohi, enkä ehtinyt! Ensi kesänä kenties sitten.

    VastaaPoista