tiistai 13. tammikuuta 2015

Huonekasvipotretti

Nappasin taannoin tuolta Kotilo-blogista haasteen kuvata kaikki huonekasvit yhdessä potrettiin ja tässä he nyt ovat - kaikki viherkasvit mitä taloudestamme löytyy kasattuna keittiön nurkkaan.

Kuvittelin jotenkin että niitä olisi ollut paljon vähemmän, mutta aika runsaslukuinenhan tuo kasa on. Näin talvisin kun valoa ei missään huoneessa riitä niitä yleensä kuolla kupsahtelee, mutta tänä talvena olen onnistunut pitämään kaikki kutakuinkin hengissä, ainakin tähän asti.

Kaktukset ovat kaikista kasveista suosikkejani. Niitä olen vuosien varrella pari kastellut hengiltä, mutta nyt vahingoista viisastuneena osaan unohtaa kastelun juuri sopivasti. Olisi ihana omistaa vielä suurempia näitä pyöreämmän mallisia kaktuksia, mutta kun niitä ei oikein ole missään myynnissä. Pikkuisia vaan joka paikassa ja kuka niiden kasvamista isoksi nyt jaksaa odotella. Yksi korkea pötkylä onnekseni löytyi pari talvea sitten kukkakaupan alennusmyynnistä kympillä. Sen paikka on vessan ikkunalla jossa se nojailee rennosti seinään kesät talvet.

Tuossa taustalla oleva puukaktus on taas kirpputorilöytö joka kaduttaa niin vietävästi. Kaktus on taloomme aivan liian suuri ja jostain syystä aina siihen vahingossakaan koskiessani saan pienen pienen piikin sormeeni, jota ei sitten tietenkään millään löydy mutta tuntuu ikävästi pitkään. 

Rönsylilja ja Kultaköynnökset ovat helppoja ja uskollisia hoidettavia. Ne sietävät välistä kuivaa ja pimeääkin kiitettävästi. Molemmilla kasvu kituu talvet mutta kesällä rehottavat senkin edestä. Toinen kultaköynnöksistäni on ollut minulla jo reippasti yli kymmenen vuotta. Välillä sitä hieman karsin ja lyhentelen jottei se valtaa liikaa alaa keittiön nurkasta. Nyt viime vuosina se on keksinyt alkaa kiivetä seiniä pitkin ja jättää ikävät jäljet maalipintaan takertuesaan kiinni. Mutta tykkään välistä (pari kertaa vuodessa) viedä kasveja suihkuun niin silloin ei saa olla juuret seinässä kiinni että pääsee "sateeseen".

Männä kesänä ostamani Agaave ja pari pientä mehikasvia ovat myös mukavasti eloisia vaikka toisin pelkäsin. Agaave on vain venyttänyt itseään kohti valoa ja kääntänyt latvansa ihan vinoon. Mehikasvit puolestaan asuvat keittiön ikkunalla ja kumpainenkin on kasvanut talven aikana pituutta useita senttejä vaikka niistäkin toinen on ikkunan läpi valoa kohti yrittänyt mennä ja siksi ihan vinossa sekin. 

Käykäähän vilkaisemassa tuolta Kotilosta tuota haastetta ja kuvatkaa omista kasveistanne potrettia blogiin tai instagramiin #huonekasvipotretti. Näin pimeässä talvessa olisi niin mukava katsella jo vähän enemmän keväsitä vihreää kuvissa.

I joined a blog challenge by Kotilo blog where one must take a portrait of all ones house plants in one place. Here's pictures of mine. Couldn't quite fit them all to one frame. Actually I didn't even realize I had that many. Scattered around the house it didn't seem so much. Luckily they all are alive and most of them seem to feel ok even though it's still the darkest time of the year here and there has been almost no sunlight for months. Only about 100 days till spring. Not that I'm counting or anything...

11 kommenttia:

 1. Ui miten söpö potretti ja hienoja kasveja. Erityisen hienoja kaktuksia teillä. Mikä on tuon kolmannen kuvan edessä keskellä olevan kaktuksen laji? Jotenkin ihan vieraan näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tarkotat tuota haaraista kaktusta niin, ei ole minkäänlaista hajua lajista. Ostin sen Ikeasta viime vuonna ja kun ruukutin sitä putos se rassukka lattialle ja koko juuripaakku hajosi. Siksi on nyt(kin) grillitikuilla tuettu että pysyy pystyssä. :-)

   Poista
 2. Miten usein kastelet kaktuksia? Minulla on kuusi minikaktusta (sellaista 3-10cm korkuista) enkä tiedä mitä niille tekisin.. Multa on aina rutikuivaa eikä ime vettä, vaikka kuinka yritän kastella. Mietin jo heitänkö ne pois :/ Enpä tiennyt että kaktukset (kotioloissa) kasvaa :o Vaikka kai se on loogista.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parin viikon välein kastelen. Talvella jopa harvemminkin. Silleen lurautan että multa kastuu pinnasta kokonaan, mutta en uita niitä kumminkaan. Ja aina on meilläkin multa ihan kuiva noilla (paitsi sillon kun kastelen) :-)

   Poista
 3. Onhan niitä! Mulla talven aikana jotenkin hassusti kuolee.. ja sitten keväällä ostelen uusia ja taas ne kuolee.. Opinko ikinä? En usko.. Viherkasvit luovat pikkasen kodikkuutta :))

  VastaaPoista
 4. Hei, te ootte myös 101 woonideen (12/14) lehdessä! 12 sivua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin arvelinkin, en ole vaan saanut sitä lehteä itselleni niin en ole uskaltanut keulia :-) Hitsikkä, mistähän sitä nyt lähtisi metsästelemään...

   Poista
  2. Sain itse tänään. Voin lähettää sulle, kunhan oon selannut. Laita osoite vaikka s-postiin. (ullay@hotmail.com)

   Poista
  3. Oi, olet ihana! Laitoin s-postia tulemaan :-)

   Poista
 5. Hei, onpa sinulla hienoja kasveja :) Nyt onkin pakko kysyä suostuisitko lähettämään minulle parit pistokkaat kaktuspuustasi? Maksan tietenkin vaivannäöstäsi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se sopii, en ole vain koskaan pistokkaita tuollaisesta irroitellut... Laita sähköviesti tuonne dgsisustusmania(ät)hotmail(piste)com niin sovitaan jatkosta

   Poista