sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Voi kuinka pieninä palasina onkaan mun pönttöni lattialla

Luulimme selviävämme kohtuullisessa ajassa pienestä pönttöremontistamme, mutta toisin on käynyt. Ensin metsästettiin uutta uimuriventtiiliä tovi ja sitten piti löytää miehen kanssa yhteistä aikaa, minä kun en yksinään jaksa pönttöä juuri nostella. Sen jälkeen vasta alkoi toiminnan testaus. Mekaniikka pelasi moitteettomasti eikä posliinista löytynyt halkeamia, ensimmäisen kerran huokaistiin helpotuksesta. Sitten pistettiin pönttö kylpyammeeseen pidempää vuototestausta varten ja sellainenhan sieltä säiliön ja jalan välistä sitten löytyi. Ihan pieni tosin, mutta ei siinä auttanut muu kuin purkaa koko rakenne auki.

Mielenkiintoista oli että vanha tiiviste säiliön ja jalan välissä oli jonkinlaista kipsiä jota saikin rapsutella hetken jos toisenkin ennen kun osat irtosivat toisistaan. Ei siis ihme että vuoti, vanha kipsi oli sieltä täältä murtunut ja liuennut pois. Hyvä apu on ollut myös Sampo , puhdistus- ja kiillotusjauhe jolla lähti ylenmääräiset ruoste- ja kalkkitahrat sukkelasti. Nyt kun kaikki on tähän asti purettu ja putsattu on tullut vähän sellainen olo että kun tämän nyt kerran tekee kunnolla on tuo pönttö käytössä vielä vuosikymmeniä. 

Uusi uimuriventtiili jota vielä toistaiseksi myynnistä löytyi. Tilata erikseen toki piti ja saapuessaan paketin pölyisyydestä päättelin etteivät nämä enää ihan kuuminta kauppatavaraa ole. Hintakin oli suolainen verrattuna uudempiin varaosiin mutta onneksi löytyi kuitenkin.
Pöntön huuhtelumäärän säädimme taivuttamalla tuota uimurinvartta alaspäin (taitoskohta suunnilleen tuossa missä putket kohtaavat). Nyt tuo hulauttaa noin suunnilleen puolet siitä määrästä vettä millä olisi alunperin, vanhalla uimuriventtiilillä huuhdellut. (Ei tarvitse viinapulloja tahi tiiliskiviä lisätä). Melkolailla taloudellisempi siis ihan pienellä säädöllä.

Nyt on pönttö enää uutta tiivistettä vaille ja saamme sen vihdoin käyttöön. Pidetään peukkuja että paikallisen putkiliikkeen pojilla on sellainen varastossa eikä tarvitsisi tilata. En malttaisi odotella enää yhtään ylimääräistä päivää.

My vintage toilet seat restoration project is almost finished. It's been disassembled and cleaned thoroughly. All else worked fine except for the float valve and there was a small leak between the tank and the bowl. The new valve we found already and only the sealant for the tank and bowl is needed. I can't wait till monday to get the missing part. It's the last thing to do before we can get this beauty to use. 

8 kommenttia:

 1. Ihan vaan vinkkinä vastaisen varalle että täällä Jyväskylässä on EkoCenter Raksa, josta löytyy vanhoja pönttöjä, altaita ja muuta kierrätysraksamateriaalia. Siis usein myös osia vanhoihin ihaniin... Viime kesänä hain ihan pilkkahintaan rivin Martelan arkistokaappeja rulo-ovilla: kellariin kenkähyllyksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullutkin paikasta. Vähän harvemmin vaan siellä suunnalla liikun...

   Poista
 2. Meillä oli samnatyylinen pönttöprojekti ja siitä kanssa vuoti vielä tipoittain vettä tiivisteiden ym. vaihdon jälkeen. Sitten vaa yhtäkkiä lakkasi ja on toiminut tosi hienosti sen jälkeen :)

  VastaaPoista
 3. Mä jo ensin säikähdin, et pönttö on pirstaleina. Onneks ei kuitenkaan.

  VastaaPoista
 4. Joo Wanhan Wallankumouksen tyypit! Tiivisteet "herää eloon" vähitellen käytössä, meillä oli fiftari-pöntön kanssa samat sävelet. Kyllä näitä kantsii uusia, ja muistaa että pönttöä ei tarvitse aina vetää KOKONAAN, riittää että tosta nupista pikkasen painaa, ei pohjaan asti, niin koko tankki ei tyhjene kerralla. Ööh, kaksoishuuhtelu toisinsanoen!

  VastaaPoista
 5. Vau! Tähän pönttöön kyllä kelpaa istahtaa ;)

  VastaaPoista