perjantai 3. tammikuuta 2014

Pönttöunelma

Joskus jo ennen kun tämän talon ostimme unelmoin sellaisesta vanhasta vessanpytystä jossa on vetokahva sivussa. Sellaista ei vaan ollut vastaani tullut ennen kun tänään törmäsin tähän. Hetken sitä mietin, läksin jo kotiinkin, kunnes sitten soitin perään ja kävin ostamassa tämän omaksi. 

Riskin otin koska ei tästä tiedä vielä, että tuleeko kalua, mutta toivon niin. Ainakin päälisin puolin on ehjä ja kaikki mekanismit toimivat. Varaosiakin pitäisi vielä löytyä. Onhan tämä kotimaista laatutyötä ja pieksee ulkonäöllään (ja kestävyydellään) kaikki nykypöntät menne tullen.

Joku voisi sanoa että hullu olen jos meinaan tuollaisen vesisyöpön käyttöön laittaa, mutta sellaisille minä viittaan kintaalla. Kyllä siihen keinot löytyy että tuon 12-litran tehohuuhtelun saa taloudellisemmaksi. Mutta katsotaan nyt ensin pelittääkö tämä valtaistuin ja päätetään sitten jatkosta. 

Ai niin tämä porsliinijakkara on siis Arabian Ido, todennäköisesti malli 215,posliinissa lukee vuosiluku 1962.

I just bought this vintage toilet seat even though I'm not sure if it's still fully functional. I know there's still parts available for this model and I'm hoping I can restore this to it's old glory. I've dreamed for so long of a "throne" like this in my toilet.  (This is a Finnish Ido toilet made by Arabia porcelain factory in 1962.)

25 kommenttia:

 1. Mä käytin tuollaista vielä vuonna 2010, mutta putkirempassa se sai lähteä. Vieraille piti usein kertoa, että mistä se sitten vedetään. Oli se tosi liikkis pytty. <3

  VastaaPoista
 2. Meillä oli noita talossa kaksi ja lisäksi englantilaistyyppinen lavuaari kahdella hanalla. Ne kyllä purettiin ihan ekana pois, joku ne haki ilmaiseksi itselleen pitkän matkan päästä.

  VastaaPoista
 3. Tykkää! Eiköhän tuosta hyvä vielä tule! Ja eikös se vesidäiliön pienentäminen onnistu vanhoin poppakonstein tosiaan. :) mistäköhän asti pitäisi lähteä hakemaan, jos haluaisi vähän erilaisen uuden pöntön?

  VastaaPoista
 4. Aika söpö. :) Mäkin aloitin blogivuoden tyylikkäästi postauksella vessasta.

  VastaaPoista
 5. Onpas veikeän mallinen! Just hetki sitten muistelin mun mummolan vanhaa vessanpyttyä, joka vedettiin katosta roikkuvasta narusta. Vieläköhän sellaisia löytyisi jostain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyy . Vanhoja Teho-pönttöjä voi etsiä esim. Metsäkylän Navetalta. Ja sitten niitä uudempia malleja oli just tuolla Venuksen Kylvyssä.

   Poista
 6. Voi vitsi miten hieno!
  Toivotaan, että saatte sen käyttöön...:)

  VastaaPoista
 7. Ihan komea, ja varmasti toimiikin!

  VastaaPoista
 8. Ennen Joulua kuulin sellaisen ikävän uutisen noitten vanhojen Idon pönttejen korjaajien kannalta; että kun Ido ei enää ole suomalaisomistuksessa, ei niihin enää pidetä varaosia saatavilla. Kuulin tämän putkiliikkeen omistajalta. Selvitäpä siis pikaisesti, onko sulla kaikki tarvitsemasi osat; vielä niitä saattaa jostain löytyä, kohta ei enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy siis ostaa varmuuden vuoksi osia tuohon, että saa sitten tulevaisuudessakin huollettua jos tarve vaatii...

   Poista
 9. Oi kun on ihana!! Hulluudella on usein paikkansa sisustamisessa, niin syntyy mahtavaa eikä keskinkertaista! ;)

  VastaaPoista
 10. Voi miten ihailtavaa on se, että jaksat kiinnittää huomiota aivan kaikkeen!
  Niin ja jos joku hankinta jää mieltä kaihertamaan, niin kyllä se on sen merkki, että kotiin se on kannettava! Oli se kuinka "typerää" hyvänsä!

  Hieno on pönttö!

  VastaaPoista
 11. No tuleehan täydellinen veski kun tuon sinne laitatte. Minäkin olen ostanut ihanan vanhan wc-altaan ja hanan. Jännään myös hanan toimivuutta, mutta eipähän se maksanut kuin 5€ jos mönkään menee.

  VastaaPoista
 12. Hieno, poimisin tuollaisen itsekin jos tulisi vastaan :)

  VastaaPoista
 13. Meillä oli tällainen toisen kerroksen wc:ssä. Ongelmana taisi olla liian pieni paine veden noustessa pönttöön, joten sihisi äänekkäästi ja pitkään. Kaksi vuotta sitten olin valmis uusimaan koneiston ja ainakin silloin koko koneistoa oli vielä myynnissä. Sittemmin vanhat putket vuoti ja teetettiin mittava putkiremontti. Remonttimies ei saanut pönttöä ehjänä irti, joten valitettavasti sen menetin.

  - vanhan talon vanha nainen

  VastaaPoista
 14. Nostalginen pytty! Mummolassani oli tuollainen, taisi olla jo 50-luvulla. Ainoa ero oli musta vetonuppi. Muistaakseni pytty oli paikallaan ja käytössä vielä kymmenkunta vuotta sitten. En ole sen jälkeen käynyt tarkistamassa! :)
  - valpuri

  VastaaPoista
 15. Oi nostalgiaa! Entisessä vuokrakämpässäni oli tuollainen, alkuperäinen ihan käytössä siis vielä 2009 kun muutin sieltä pois. Talo oli 50-luvulta, eli malli on ainakin sieltä peräisin, mutta varmaan valmistettu pidempäänkin. Pidin siitä että kansi ja rengas olivat tukevat ja painavat, ei sellaiset huterat muovirimpulat kuten peruspöntöissä nykyään. Asunnossa oli muutenkin pitkälti alkuperäistä mm, koko kylppäri, keittiö ja eteisen kaapistot.
  Olen kuullut että ihmiset ovat ekonomistaneet isoja wc-säiliöitä laittamalla sinne sisään esim vedellä täytetyn tiiviin muovipullon tms joka pienentää tilavuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Muovipullo, tiiliskivi tai se kaikkein perinteisin; viinapullo. Tuohon tätä pönttöä uudempaan malliin (ido59) saa sellaisen uimuriventtiilisarjan jossa voi säätää vesimäärää, eli saa vanhemmastakin vesisyöpöstä vielä ihan taloudellisen. Tämä minun vanha malli on siitä vekkuli että tuota kahvaa kun painaa se huuhtoo ja heti kun irti laskee se lakkaa huuhtomasta. Eli itse voi kontrolloida paljonko vettä lutraa :-)

   Poista
 16. Itselläni on kolme näitä IDO Arabia 38 / 215 pyttyjä käytössä, ja etsin juuri stunt-kaksosta sitä varten, jos lattiaan kiinni valetut pytyt särkyvät irrottettaessa putkirempan yhteydessä. Olen yhden onnistuneesti irrottanut varovasti keikuttamalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole kiinnitetty ollenkaan lattiaan tätä. Pysyy ihan hyvin paikoillaan ilmankin jos lattia on tarpeeksi tasainen ja viemäriliitos tiukka.

   Poista
 17. Asennan myös takaisin pelkästään viemärin kumimansetilla ja jalustan alta kirkkaalla silikonilla kivilattian tai laatoituksen päälle. Alle silikonin sekaan samalla jotkin ohuet kuminpalat jottei silikoni litisty aivan kalvoksi ja ole kova kovaa vasten. Vaimentaa myös paremmin noloja lorinoita verrattuna siihen, kun nyt ovat betonikakun päälle asennettuja.

  VastaaPoista
 18. Nyt olisi tällainen pytty myynnissä: https://m.tori.fi/vi/77391267.htm

  VastaaPoista