tiistai 7. toukokuuta 2024

Ei enää korppia kaapin päällä

Tein muutama viikko sitten melko hirvittävän havainnon törmättyäni puoliksi sattumalta netissä tietoon, ettei yksityishenkilö saa omistaa rauhoitetun lajin täytettyä yksilöä, ei edes siinä tapauksessa, että yksilö olisi täytetty jo silloin kun lajin rauhoitus ei vielä ollut voimassa. Varmistin tämän tiedon vielä soittamalla Ely-keskukseen ja totta tuo on; luonnonsuojelulakimme kieltää yksiselitteisesti yksityishenkilöitä pitämästä hallussaan rauhoitettua eläintä tai sen osia missään muodossa. 

Olin siis rikkonut lakia pitämällä hallussani täytettyä korppia, koska korppi on rauhoitettu niin kun on muuten suurin osa kaikista muistakin maamme lintulajeista. Lievästi ilmaistuna nousi aika kylmä hiki otsalleni sen puhelun aikana, vaikka ei tästä minulle mitään sanktioita tullut, mutta korpista olisi pikimiten hankkiuduttava laillisin keinoin eroon ja vaihtoehtoja siihen oli tasan kaksi; joista ensimmäinen olisi pakata se huolellisesti ja toimittaa hävitettäväksi polttokelpoisiin jätteisiin tai tarjota sitä taholle, jolla lupa rauhoitettujen täytettyjen eläinten hallussapitämiseen on.

Tartuin tietysti oitis ensin tuohon toiseen vaihtoehtoon ja tarjosin korppia Luonnotieteelliseen museoon  ja muutaman päivän päästä sainkin heiltä vastauksen, että ottavat sen mielellään kokoelmiinsa sinne! Että varsin onnellisesti päättyi tämän täytetyn korpin taru kappini päällä sitten. 

Samaan syssyyn kävin läpi myös muitakin kokoelmiani ja hävitykseen lähti mm kaikki sellaiset linnunsulat, joiden tarkkaa alkuperää en tiedä sekä muutama kuivattu ötökkä, joiden lajia en pystynyt määrittelemään. Vielä pitää käydä läpi muutama kaappi ja tarkistaa kaikki eloperäiset asiat ennen kun voin taas hyvillä mielin nukkua yöni rauhassa tietäen, että luonnonsuojelulakia en ainakaan enää tietämättömyyttäni täällä riko.

P.S. Ja yhtään ei muuten harmita korpista tai muista luopuminen tämän vuoksi. Tuon lain tarkoitus kun on suojella näitä lajeja siltä, että niitä turhuuksien vuoksi tapettaisiin ja/tai niiden osilla käytäisiin sitten kauppaa. 

P.P.S. Jos sinulla siellä ruudun toisella puolen heräsi kysymyksiä aiheesta niin hyvät neuvot saa ihan tästä Ely-keskuksen nettisivuilta ja jos sieltä ei selkene niin heille voi aina myös soittaa.

Turned out that the stuffed raven I had on top of this cabinet was actually illegal for a private citizen to own so I donated it to Natural Museum at University of Helsinki.

1 kommentti:

  1. Olen tehnyt kaksi näyttöä opiskellessani luontoalaa. Toisen kalloista ja luista, toisen sulista ja höyhenistä. Nyt taas uutta alaa opiskellessa, pidin juuri 2 viikkoa sitten luennon aiheesta, "mitä eläinten osia saa pitää hallussa ja saako luonnosta kerätä eläinten osia?". Se on aika vähän, kun on kyse muista kuin kotieläimistä ja lemmikeistä. Tuotantoeläimiäkin, kuten nautaa, koskee tietyt rajoitukset. Saati sitten ulkomailta tuodut "jutut".

    VastaaPoista