Tarvikkeet savimaalaukseen ovat hyvin yksinkertaiset. Hyvän savimaalin lisäksi tarvitset vain sapluunan, maalarinteippiä ja pienen vaahtomuovitelan kaukaloineen.
Jos valmiit savimaalisävyt eivät hotsita, voit sävyttää oman värisi valkoiseen pohjaan valmiilla pigmenteillä. Myös jo valmiin sävyn muuttaminen pigmenteillä onnistuu. Itse tein oman sävyni niin, että sekoitin keskenään valmista harmaata (wells grey) ja valkoista ja lisäsin siihen okrankeltaista pigmenttiliuosta saaden tulokseksi hyvin lämpimän kuvissa näkyvän kellanharmaan sävyn.
Maalaus savimaalin kanssa on hyvin helppoa ja anteeksiantavaa sillä täysin vesiliukoisena kaikki isommat virheet voi vain märällä rätillä hinkuttaa pois ja tehdä uudestaan. (Maali kestää kuivuttuaan seinissä hyvin kevyet kostealla pyyhkäisyt.)
Maalaus kannattaa aloittaa jostain hyvin suorasta kohdasta. Merrkkaa vaikka laser-vatupassilla seinään suora linja johon kohdistaa ensimmäinen rivi. Itse tykkäsin tehdä riveittäin ylhäältä alaspäin, mutta ihan hyvin voi tehdä myös alhaalta ylös tai vaakaan, mikä itselle tuntuu mukavimmalta. Älä kuitenkaan aloita kulmasta, sillä se on vaikein paikka ja on hyvä hankkia ensin kunnon näppituntuma maalaamiseen ennen kun siihen kohtaan joutuu.
Kaavain asettuu aina niin, että osa kuvioista menee päällekkäin, näin se on aina helppo kohdistaa paikoilleen. Välillä saattaa kuitenkin käydä niin, että valmis kuvio ei ihan joka kohdasta täysin istu kaavaimen alla, silloin kannattaa pistää se niin, että suurin osa sivusuunnan kuvioista istuu, ylä- tai alapuolen kuviot on helpompi sitten muokata valmiissa seinässä jos vähän hutiin menee.
Kaavain laitetaan kunnolla kiinni sivuistaan maalarinteipillä ja sen jälkeen sen yli telataan maalia vähän kuvioiden myötäisesti, jottei sitä suotta rullata vastakarvaan ja maalia eksy sapluunan reunojen alle. Telassa kannattaa olla sopivan runsaasti maalia, jottei kuviota tarvitse hangata liikaa (tämä myös estää liikojen menemistä reunojen alle).
Myöskään tuossa sivussa olevan jo maalatun kuvion päälle ei kannata suotta laittaa enää uutta kerrosta maalia, sen enempää mitä tuohon uuden ja kuivan kuvion liittymäkohtaan tarvitsee.
Kun kuviossa on tarpeeksi maalia sapluuna irrotetaan siitä ylös tai alas nostamalla ja laitetaan hetkeksi sivuun kuivumaan. Kuvioiden seinässä annetaan kuivahtaa niin, ettei kädellä koskiessa maali enää tartu sormiin ennen uuden kuvion maalaamista.
Kun sapluuna alkaa tuntua vähän painavalta ja siinä on niin paljon maalia, että kuvioiden telaaminen alkaa käydä työlääksi, eikä kuviosta tule enää siisti, on aika pestä sapluuna.
Liota sapluunaa kylpyammeessa tai lavuaarissa kädenlämpöisessä vedessä noin vartti - puoli tuntia ja huuhtele irronneet savimaalit pois. Sen jälkeen kuivaa sabluuna hellästi pyyhkeellä painamalla tai anna kuivua vapaasti roikkuen ja voit jatkaa hommia.
Lattiat ja katonrajat
Kun poistaa kaikki jalka- katto ja ikkunalistat on maalaaminen niiden lähellä näin helppoa. Anna sapluunan vaan vapaasti levätä lattiaa vasten ja telaa kuvio seinään sille korkeudelle, minkä lista sitten peittää. Sapluuna ei kestä taittamista, joten älä väkisin paina sitä liian tiukasti seinän ja lattian kulmaan.
Katonrajaan maalatessa veltto sapluuna kannattaa tukea vaikka pahvilevyllä, jonka päällä se lepää nätisti kun maalaat puuttuvia kuvionpätkiä ylöspäin.
Kulmien maalaus
Kulmien maalaaminen sapluunalla siististi on lähes mahdotonta syystä, ettei sapluuna kestä taittamista terävään kulmaan menemättä siitä pilalle. Siispä minä olen maalannut ne niin, että molemmin puolin telaan kuviot seinään sapluunan ollessa kiinni seinässä kulman kohdalta löysästi irrallaan.
Kun olen telannut maalia niin liki kulmaa kun se on ollut mahdollista sapluunaa taittamatta olen maalannut jäljelle jääneet aukot umpeen ihan käsityönä pientä sivellintä avuksi käyttäen.
Liian tarkka en edes ole ollut vaan olen tyytynyt hyvin suurpiirteisesti yhdistettyihin kuvioihin, koska ne eivät valmiista seinästä juurikaan paista tuolta katsojan silmiin, mutta nurkka näyttää ihan sievältä ja siltä kun se olisi alunperinkin tehdy sapluunalla kokonaan.
Kulmissa, katonrajassa tai lattiaa vasten voi tulla mitä mielenkiintoisempia tilanteita vastaan sen suhteen, että sapluunaa ei mitenkään päin saa paikalleen taittumatta monesta kohtaa kuvioita kohdistaessa. Silloin kannattaa maalata yksi kohta kerrallaan ja vain niistä kohden, johon sapluunan edes vähän saa laitettua, ja korjata lopputulos siveltimellä. (Tähän olen hyväksi avuksi havainnut myös sen, jos ne kohdat tekee hyvin paksussa maalissa olevalla paljon käytetyllä sapluunalla, se ei taitu niin herkästi vahingossa, kun paksu maalikerros tekee siitä hieman sopuisamman.)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti