perjantai 28. toukokuuta 2021

Keittiöpuutarhan pelastus

Meillä on täällä jo pari kesää ollut melkein täysin vailla huomiota tämä piskuinen keittiöpuutarha tontin reunalla. Piti oikein miettiä miksi se alun perin jäikin unholaan, vaikka alussa oli niin kiva ja paljon käytetty, mutta se olikin nämä muutaman viime kesän suunnaton kuivuus, joka tyrehdytti halun viljellä tässä kohtaa tonttia yhtään mitään. Olin jo täysin aikeissa purkaa koko viritelmän pois tuosta, kunnes nyt vähän sateisemman kesän alun jälkeen alkoi tuntua siltä, että entäs jos en purkaisikaan, pistäisin kuntoon ja jatkaisin vaan siitä mihin viimeksi jäätiin.

Siellä oli kaikki kuitenkin vielä tukevasti paikoillaan, vaikkakin vähän jo rupsahtaneen näköisenä ja joka paikka niin täynnä rikkaruohoja ja muurahaisenpesiä kun vaan voi. Vaati pienen hetken raavasta työtä ennen kun tuolla mitään saattoi alkaa viljellä, mutta meillä oli hyvät keinot tehdä paikasta parempi.

Ensimmäinen keino rikkaruohojen poiston jälkeen oli tehdä astioiden mullasta parempaa ja yhden laatikon lisukkeeksi meillä oli tarjota sille oikein erikoisherkkuna nelisen viikkoa hyvin kypsynyttä bokashi-kompostia.

Vanhat pintamullat rikkaruohoineen pois tieltä, astiallinen bokasia sinne, kunnon sekoitus vanhan mullan kanssa ja parikymmentä senttiä uutta ja muhevaa multaa päälle, niin jo on kuulkaas lokoisa paikka kasvatella yhtä kurpitsaa tässä. Uusi multakerroksin oli omaa tuotantoa isomman kompostorin ja vuoden seisottamisen ansiosta, joten tässä pitäisi nyt olla just sellaista tavaraa, jossa saan vihdoin ehkä itse kasvatettua omat kurpitsalyhtyni syksyksi.

Taimi on ollut jo muutaman tovin odottelemassa kasvihuoneen suojissa ja nyt oli kivaa kun sen sai omalle paikalleen istuttaa. Tässä on sille loistava ja pääosin aurinkoinen paikka ja jos vaan ei tule liian kuuma kesä, pitäisi sen viihtyä oikein mainiosti.

Muilta osin keittiöpuutarha on siistitty ja kaikkien multa-altaiden mullat putsattu, pöyhitty ja virkistetty kompostimullalla ja muutamaan jo vähän siemeniäkin laiteltu. Nyt kun jaksaisi vielä siistiä tuosta maasta kaikki siinä kasvavat heinät ja muut niin olisi paikka taas ihan fiini, mutta just nyt ei voimat riittäneet enää enempään. Näyttäähän siellä jo huomattavasti paremmalta näinkin.

Nyt vaan odotellaan, että siellä alkaa itää ja vihertää. Fiilis on aika luottava siihen, että jos vaan sateita tänä kesänä piisaa, niin satoa tulee taas varmasti.

My kitchen garden had been forgotten for a couple of summers cause of the dryness but this year it feels it's going to be more rainy so we decided to fix it up again. I got to use my newly fermented bokashi in one of the boxes too. I had gotten a big pumpkin plant earlier for this in mind. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti