tiistai 17. marraskuuta 2020

DIY Keijukuusi

Aloin taistella tätä pimeää marraskuuta vastaan kovin asein, nimittäin askartelemalla. Mikään ei virkistä mieltä niin paljon kun luoda jotain hauskaa ja nättiä, olkoot ulkona kuinka harmaata tahansa.

Olen jo jonkin aikaa halunnut kokeilla tehdä itse sellaisen hauskan kippuralatvaisen menninkäisten kuusipuun pihalle joulukoristeeksi. Katselin netistä kuvia ja ohjeita ja kun löysin paikallisesta kukkakaupasta jo kuusenoksia päätin ryhtyä oitis tuumasta toimeen.

Valoin aluksi vanhaan kukkaruukkuun betonilla kiinni pihalta karsimani tuijanvarren. Sen kuivuessa lähdin ostelemaan kanaverkkoa, jollaista tämä askartelu olisi ehdottomasti vaatinut, mutta sitä en sitten mistään löytänytkään (tarpeeksi pienessä paketissa), joten päätin soveltaa ja tein puurunkoon sinnepäin olevan tukirangan ihan vaan rautalangoilla. (Ranka ei ole välttämätön, jos laittaa oksia paksummalti ylöspäin ohentaen tulee muoto muutenkin.)

Arvelin, että saisin kuusenoksat pysymään paikoillaan vallan hyvin näinkin ja niinhän  ne sitten pysyi.

Laittelin ensin yhden kerroksen havua koko kehikon ympäri, latvoistaan vain kumilenkillä kiinni ja sitten lisäsin sinne tarpeeksi paksulti oksia tunkemalla ne vaan sinne kumilenkin alle mistä mahtuivat.

Sitten kieputin vähän vihreää rautalankaa koko komeuden yli sinne sun tänne sitoen sen välillä siihen allaolevaan tukirankaan kiinni. (En laittanut rautalankaa mihinkään solmuun tai liian tiukasti kiinni, koska ajattelin, että tämän rungon voi sitten joulun jälkeen purkaa ja laittaa talteen ja käyttää taas ensi vuonna uudestaan.) 

Tämän jälkeen aloin lisätä latvaan hennompia oksia perä perää rautalangalla kieputtaen, niin että sinne alkoi muodostua tuollainen kapeneva ja pitkä latva.

Tarpeeksi kun kieputtaa siihen rautalankaa tulee latvasta mukavan taipuisa ja sen voi sitten vääntää haluamaansa asentoon ja suuntaan mutkalle. 

Lopputulokseksi tuli vallan hauska ja erittäin veikeä keijukuusi, sellainen millaisia kasvaa juuri keijujen, menninkäisten ja tonttujen maassa. Vähän ehkä enemmän korkea kun kuuset yleensä, mutta en anna sen nyt haitata, koska onhan tämä nyt vaan niin hulvaton koriste. 

Ehkä laitan vielä pienen kuusenpallon tuonne latvaan kun vien tämän pihalle ilostuttamaan siellä kävijöitä. Tuli kyllä niin kiva, että jäin oikein pohtimaan, että tekisinkö vielä tämän kaveriksi toisen matalamman kun se näin helppoa oli. 

Made this fun pixie-christmas tree from spruce branches and scrap from my garden. I mounted the stick I used for trunk to the pot with concrete and made the skeleton for the shape on top with iron wire. I attached the branches with iron wire and put extra on the top to make it bend nicely. 

6 kommenttia: