maanantai 17. syyskuuta 2018

Puutarha portaikkoon

Puutarhassa on monta kivaa ruukkukaveria, jotka haluaisin talveksi sisälle turvaan pakkaselta nostaa, mutta tässä talossa on ihan superhankala talvettaa mitään kasveja, jotka viileää lepokautta haluaisivat, sillä sitä tarpeeksi viileää ei juuri ole tarjolla vaan suurimmaksi osaksi täällä on lämmintä ja hämärää. 

Portaikko on talon osista oikeastaan ainoa jossa lämpötila vähän viileämmällä pysyy, sitä kun ei erikseen meillä lämmitetä. Lämmin se tosin on vielä näillä keleillä, mutta sitten pakkasilla se on viitisen astetta muuta taloa vilakampi. Sinne päätin kerätä tänä syksynä kaikki kasvit pihalta talvehtimaan, mutta koska se viileys ei ole välttämättä yksinään tarpeeksi niin laitan lisävaloa tarjolle runsaasti myös ja koitan, että josko sillä saisin ne vielä kevään näkemään.

Ensimmäisenä nostin pihalta sisälle Laakeripuun, joka sai paraatipaikan keskiportaalta. Ripustin sen ylle kasvilampun, joka toistaiseksi on liian korkealla, mutta auttanee sekin paremmin kun se ettei olisi lamppua ollenkaan. Vierelle parkkeeraa vielä myöhemmin oliivipuu sekä viikuna ja ehkä myös rosmariinipuska ja yksi hervoton muratti. Laitan tilaan vielä lisää lamppuja ja sitten toivon, että osaan huolehtia kasveista niin, että selviäisivät tämän alkavan kaamosajan täällä sisällä. Siinä sivussa toivon myös, että tuo portaikko näyttäisi aivan villin ihanalta ja vihreältä koko talven.

Valaisimina minulla olisi kolme tällaista vanhaa mustaa emalivkupuista ja polttimoina ihan vaan se Ikean isompi kasvilamppu kussakin. Tässä nyt vaan yksi malliksi, kun ne muut vielä odottelevat ripustamistaan, johtojen venkslaamista ja ajastimen asentamista väliin, ettei niitä tarvitse olla sitten koko ajan sytyttelemässä (jota en muista tehdä kumminkaan) ja sammuttelemassa.

Että hyvä alku tässä ainakin ja kasvienhuoltaja vielä varsin innokas. Toivotaan, etten sitten kevättalvella palaa tähän postaukseen kuivahtaneiden ja venyneiden kalvakoiden kasvinraatojen kanssa ja kerro kuinka päin seiniä kaikki on mennyt. Kop, kop, koputetaan puuta varmuuden varuiksi.

Started planning the place for the garden plants that I want to try to keep alive trough the winter, like this bay tree, and olive, rosemary, ivy and fig that I still have outside. The stairway is the only place here that stays relatively cool during the winter, but it's really dark. I thought if I put there a lot of lights for the plants it might work out for them. First plant inside and first lamp on.

4 kommenttia:

  1. Onnea talvetteluun , varsinkin sille hervottomalle muratille, joka oli jotain käsittämätöntä suuruusluokassaan.

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti onnistut talvetimisten kanssa

    VastaaPoista
  3. Toivotaan kasvien viihtyvän ja nauttivan hyvästä talvihoidosta. Itsellä sama homma edessä ...kun saisi jonkun talvetettua niin hyvä.

    VastaaPoista
  4. TOIVOTTAVASTI ONNISTUU! Toi sun Habitare postaus oli piristävä poikkeus. Kiitos siitä. t Riitta

    VastaaPoista