perjantai 31. heinäkuuta 2015

Hyviä löytöjä Hämeestä

Ja taas on meikäläisen kirppislöydöt kivasti keskenään toisiinsa sointuvaa sorttia. Jostain syystä sitä ostellessaan on virittynyt johonkin tunnelmaan ja sitä sitten noudattaa alitajuisesti ja kotona vasta hoksaa, että kas. 
Nämä ihanuudet löytyivät männä viikonloppun reissulta Hämeeseen ja rahaa paloi yhteensä viitisen kymppiä. Ei paha ollenkaan.

Nämä lasilaatikot olivat kyllä todella mieluisa löytö. Keväällä löytämäni kehikko oli vielä vailla muutamaa laatikkoa ja nyt sain kerralla kaikki uupuvat ja vähän ylikin. Ajatuksissa alkoikin heti siintää suunnitelma rakentaa hieman suurempi kehikko jahka keittiöremonttimme taas syksymmällä jatkuu. 
Kattilankansille oiva teline ei sitten ollutkaan meille oiva kun ei yksikään kansistamme sattunut siihen. Hyvin littanoille kansille on tehty tuo. Katsotaan josko sille jokin muu käyttö vielä löytyisi.

Vanhan tehopöntön kahvan ostin ihan puhtaasti esteettisistä syistä. Meillä tuota ei tarvita, mutta koska niin nätti on on se pakko jossain hyödyntää. Ehkä vaikka valokatkaisijan vetimeksi tai sitten vain koristeeksi.

Lumihiutalelasitkin lasketaan jo löydöksi, niin harvaan ovat käyneet. Nämä bongasi ystäväni joka jakoi saaliinsa kanssani, kerrassaan kelpo ystävä kun on.

Erityisen onnelliseksi minut tekivät myös nämä vanhat oksasakset. Tämmöisiä olen jo pidempään etsinytkin. Ruosteisesta pinnastaan huolimatta leikkaavat vielä oikein mainiosti. Nämäkin olivat ensin ystävän sylissä, mutta luotuani häneen niin anovan koiranpentukatseen heltyi hän luovuttamaan saaliinsa minulle. Sanoinko jo että kelpo ystävä on hän

Ja lopuksi vaan ei vähäisimmäksi tämä vanha keittiöön liittyvä vehje jonka näin heti sopivaksi selänraaputtimeksi. Siitä tulikin pian perheen miesväen suosikki ja on ollut kovassa käytössä jo. Jos joku muuten osaisi kertoa mikä tämä oikeasti on olisin kovin kiitollinen. Itselle jäi sellainen mielikuva että jokin vatkain tai käännin?

Last weekend finds from fleamarkets at the Häme region. Lots og good stuff, most of what I had been just waiting to find. The glass drawers, the garden tool and the drinking glasses all hard to find. The last piece is actually some kind of a whisk, but we saw it as a good tool to scratch ones back and it's really good for that.

16 kommenttia:

 1. heippa!olin lapsena paljon etelä-pohjanmaalla.siellä näitä käytettiin juuri vatkaimina.varsi kämmenten väliin ja sitten vaan hierotaan kämmeniä vastakkain.aika toimivia ovat.tosin niissä oli kyllä neljä väkästä,joten en tiedä sitten.terv.anneli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos. Näin minä vähän uumoilinkin. Tässä tosin ei näytä koskaan olleenkaan enempää kuin kaksi väkästä.

   Poista
 2. Lumihiutalelasit ovat kyllä kauniita! Itsellänikin kävi hyvä tuuri, kun löysin eräältä rompetorilta "saa ottaa" osastolta 15 kpl lumihiutalelaseja pahvilaatikossa! Parissa lasissa oli pieni lohkeama, mutta muut olivat hyväkuntoisia. En kehdannut niitä ilmaiseksi ottaa, joten annoin myyjälle kuitenkin 5 €, koska löysin muutakin ilmaista rompetta. Joskus onnistaa!
  Terv. Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on ollut tosi tuuri. Nämä ovat nykyään niin harvassa kun tuntuu että aika moni näitä keräilee. :-)

   Poista
 3. onko voita kirnuttu tuollaisella väkkärällä? hienoja löytöjä!

  VastaaPoista
 4. Muistan tuollaisen väkkärän lapuudesta, kun mummo vaivasi sillä isoa ruisleipätaikinaa. Ihan tuli lapsuuden mummola mieleen näistä ihanista löydöistä :).

  VastaaPoista
 5. Hei! Kyllä tuo puinen työkalu on härkin (härkimen : härkintä) eli keittämisessä ja taikinanteossa käytettävä väline. Puusta, yleensä kuusesta, katsotaan sopiva kohta, jossa on oksia, kaksi tai useampia. - Voita kirnutaan männällä, joka on toisenlanen.

  VastaaPoista
 6. Härkinpä hyvinkin. Tai jotkut sanoo hierimeksi. Pääasiassa tosiaan taikinan vaivaamiseen tarkoitettu, mutta kyllä sillä kai soppaakin sekoittelee. Se tehdään männyn latvuksesta.

  Sisustuskärpänen on muistaakseni maalannut noita mustiksi, riiputtanut katosta ja kutsunut emännännän naulakoksi. Mutta älä ihmeessä tee niin. Pysyy miehet hyvällä tuulella, kun saavat rapsutusta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tee en. Itsekin nyt tuota "kupsutinta" testanneena tykkään siitä just noin :-)

   Poista
 7. Joo, savossakin kutsutaan härkimeksi, sillä sekoitetaan ruisleipätaikinaa kunnes on aika ottaa kädet avuksi alustamisessa. Siulta on varmaan ajan saatossa piikit katkenneet, mitä useampi, sitä parempi. Metsästä löytää tarvekaluja vaikka mitä kun vaan osaa katsella. Meillä sanottiin että männään jäniksen puotiin, kun tehtiin vaikka haravslle uutta vartta. Kivat löydöt, etenkin lasit sykähdyttää! T: Marja Mikkelistä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt kun sen sanoit niin onhan tuossa oksankohdat siinä missä lienee piikit aiemmin sijainneet. Jäniksen puotiin... Otan tuon sanonnan käyttöön kun menen seuraavan kerran sieneen. :D

   Poista
 8. Härkinpä hyvinkin..leipätaikinan tekoon...itselläni tosin pesuhuoneessa pyyhekoukkuna ja pikkupyykin kuivaus telineenä (pikkupöksyjen),reikä varteen nahkanarua varten ja koukku kattoon.

  VastaaPoista
 9. Härkin se on minunkin mielestäni vaikka hiertimeksi. Mulla on tallella äidinäidin peruja yksi kappale ja useampia oman isän tekemiä. Isä teki niitä kuusesta ja mökillä meillä roikkui sellainen puuhellan yläpuolella ja siinä säilytettiin pannulappuja.
  Jännä on välillä törmätä näihin vanhoihin tarvekaluihin joita ennen taisi olla joka tuvassa mutta nykyisin niiden käyttötarkoitus on monelta unohtunut. Ystävä käytti mökillä koivun oksista kuorittua paksua vispilää rasvan levittämiseen muurikkaan. Mulla oli mummon peruja samanlainen minikoossa pullien voiteluun kananmunalla. Myyjäisissä myytiin koivusta tehtyjä tupsuja. Niitä samoja olen tehnyt mummoni kanssa patasudeiksi, huosimiksi. Ja mummo se mulle opetti tuohisormuksen, -lipin ja -tuokkosenkin teon. Katoavaa kansanperinnettä kaikki tyynni.

  VastaaPoista
 10. Jälleen kerran hienoja löytöjä! Olisin ikionnellinen tuollaisesta wc:n vetimestä! Meillä on säiliö mutta vedin puuttuu... Täytyy jatkaa etsimistä, jos vaikka kohdalle sattuisi minullakin.

  VastaaPoista