perjantai 14. helmikuuta 2014

Testing, testing

Aivan ensiksi hain varastosta puulevyn ja liimailin siihen rypisteltyä voimapaperia vesiliimaseoksella (50-50 vesi ja puuliima). Liiman kuivuttua kaivoin kätköistäni kaikki kuultavat puunsuoja-aineet mitä löysin ja hieroin ne pintaan nähdäkseni mikä toimii ja mikä ei. 
Niinkuin kuvasta näkyy vain yksi aine toimi toivomallani tavalla ja se oli terassiöljy. Väri tarvitsee öljyn apuaineeksi imeytyäkseen liimaan ja paperiin. Muut aineet jäivät vain erityyppisiksi kalvoiksi pinnalle eikä sitä kivaa efektiä syntynyt lainkaan.

Kun tämä oli selvää hain varastosta toisen puulevyn ja tein hieman isomman mallipinnan. Innostuksissani en antanut liiman kuivua ihan loppuun ja terassiöljyäkin hulahti hieman isommalla kädellä joten lopputulos kuprahti hieman irti pohjasta mutta efekti on toivotunlainen.

Tämän pitää antaa nyt kuivua rauhassa joten painelin paikalliseen maalikauppaan mallilautani kanssa kysymään ammattiapua pinnoitteen valitsemiseen ja siihen onko tämä nyt ylipäänsä järkevin tapa tehdä tämä. Vaihtoehtoja pinnoitteeksi löytyi onneksi useampikin ja pitkien pohdintojen jälkeen päädyimme myyjän kanssa öljypohjaiseen lattiavahaan koska halusin pinnasta mahdollisimman vähän kiiltävän. Myyjä myös lohdutti hieman skeptistä olotilaani sanoen että on ihan yleistä tehdä pinnoitusprojekteja maalinkäyttösuositusten vastaisesti. Täytyy vain muistaa olla erityisen tarkka ja varovainen ja noudattaa purkin kyljestä löytyviä turvallisuusohjeita pilkulleen.

Vielä en ole vahaa päässyt pintaan kokeilemaan koskapa öljy ei ole ihan täysin kuiva. Huomenna ehkä jo saan sipaistua tuon mallipalan yhteen kertaan ja näen toimiiko se vaiko eikö. Jännää tämä nyt joka tapauksessa on. Hyvin jännää.

I'm testing the paperbag floor -method with all the materials I found from my house. It's a fact that only the oil based stain works in this project. All the other stains just stayed on the surface. The only problem is that the stain I used and liked is for outdoors use only... I had to go to the local paint store to ask for more advice. They seemed to think that it would be ok to use indoors if I just made sure the space gets lots of fresh air. 
The next problem was (is) what to put on the top of the stain. In America they use polyurethane, but I wanted something less poisonous so we decided to try floor wax on my sample piece. Unfortunately the stain is not yet dry enough for me to try it today. I'll have to wait until tomorrow. This is SO exiting.

7 kommenttia:

 1. Komppaan Pepiä...todella mielenkiintoista..:)
  Hyvää ystävänpäivää!

  VastaaPoista
 2. Näyttää erittäin mielenkiintoiselta ja herätti mielikuvitukseni lentoon saman tien :)

  VastaaPoista
 3. Googlailin tuota tekniikkaa edellisen postauksesi jälkeen ja tulokset ovat kyllä ihastuttavia. Mallipalassa efekti on suorastaan täydellinen :) Mielenkiinnolla odotan jatkoa..

  VastaaPoista
 4. Mä olen jo haaveillut tekeväni saliin paperilattian, tosi mukava päästä seuraamaan jos toteutat tuon :)

  VastaaPoista