maanantai 11. maaliskuuta 2013

Pillnees

Lämpesin hiljattain näille vanhoille arkistolaatikoille ja päätin että sopivien vastaan tullessa keräilisin itsellenikin pienen kasan. Tässä kokoelmani tähän mennessä. Musta pahviloota ja hieno 50-luvun Billnees löytyivät samana päivänä ja kaksi vanerilaatikkoa seuraavana. Aika hyvä saalis.

Olettekos muuten koskaan kiinnittäneet huomiota siihen kuinka huonosti suurin osa suomalaisista huonekalunsa tuntee? Itseäni välillä "ärsyttää" kuinka lipastoja myydään kaappeina, senkkejä lipastoina ja kirjahyllyjä hyllyinä. Jos joskus jotain internetsin osta-myy-kaupoista etsii pitää osata käyttää kaikki mahdolliset hakusanat löytääkseen kaipaamansa. Samoin joskus tiettyjen firmojen nimien kirjoitusasu voi kansankielellä vaihdella hurjastikin, hyvänä esimerkkinä juurikin Billnäs.

I've recently fallen in love with vintage filing boxes and decided to collect me some too. These are my finds so far. Just couple more and I'll have a nice stack on my work desk.

26 kommenttia:

 1. HIENOJA!!! Olen huomannut saman, piirongit on kaappeja jne. Toinen mikä minua huvittaa kun "kiistelen" monesti ihmisten kanssa esim. kaapin mitoista. Olen ollut vuosia kaluste alalla ja oppinut, että kaapilla on leveys, syvyys ja korkeus mitat... tätä en ole käsittänyt koskaan miten nämä voivat olla niin vaikea käsittää juuri niinkuin ne ovat :0)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No aivan, monesti tuo syvyys on leveys ja sitten sanovat että pituus on se toinen mitta!

   Poista
 2. Ihania! Itsellenikin on kyllä vähän epäselvää mikä on senkin, lipaston ja piirongin ero eikä netti kyllä helpota erotusdiagnoosin teossa8) Vai onko lipasto enempi niin kuin laatikosto ja senkissä ovikaapit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näin mä käsittäisin että lipastossa on vain laatikoita, senkissä sekä laatikoita että kaappeja tai vain kaappeja ja piironki on niinko vanhempi termi lipastolle.

   Poista
 3. Juu tuttuja juttuja! Sama vika on kun ihmiset puhuu vaatteistaihan oudoila nimityksillä, niissäkin kun on murteellisia eroja, esim mekko/hame/puolihame.

  VastaaPoista
 4. Pillnees naurattaa! Laatikot on kyllä hienoja.

  Tässä eräänä päivänä tuli kirpparilla vastaan seinävaate lapulla 'kopeliini' :)

  VastaaPoista
 5. entäs sitten design... hulluin oli oikein liikkeen ikkunaan tarralla liimattu Deising. Eräs mahdoton sana on myös college (kangas tai kengät) : kolitsi, golizi ym... huh...anja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah joo. Yhteen aikaan huuto.netistä sai paljon osumia sanalla "deasign" :-)

   Poista
 6. Kyllä! Olen todellakin huomannut saman ongelman. Ja kirjoitusasujen kirjavuus ärsyttää eniten juurikin silloin jos yrittää jotain nettihuutokaupoista etsiä....Sama kirjoitusasuongelma näkyy kirppareillakin.

  VastaaPoista
 7. Todellakin ärsyttää! Mutta eniten ärsyttää vaate- ja materiaalisanat: puolihame ja hame, hitto ku on olemassa vain hame ja MEKKO. Keilaaminen: Täyskaato. Argh, ei sellaista ole olemassakaan! Kun kaikki keilat kaatuvat, se on KAATO. Jos joku jää pystyyn, se ei ole mikään, mutta jos ne parit pystyyn jääneet saa sillä toisella heitolla kaatumaan, puhutaan PAIKOSTA. Materiaalien nimet on hankallia ihmisille myös. On fliitsiä, pliisiä, fleekeä ja kolitsia, golitsia ynnä muuta. Ylivoimaisesti ärsyttävintä on kuitenkin mieheni kyvyttömyys ymmärtää kaapin ja laatikon eroa. Kun neuvon hänelle jonkin tavaran sijaintia "Se on siinä keskimmäisessä laatikossa", kuulen hänen kaivelevan kaappeja. Kun hän neuvoo minulle, hän neuvoo katsomaan kaapista. Ja kun etsin kaapista, hän osoittaa laatikkoa, josta pitäisi katsoa. Joskus laatikko on hänelle VETOKAAPPI. Hitto, eihän sellaisia ole kuin kemianluokassa!

  - Tiina taustalta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No minulla tekee tiukkaa ymmärtää sana vetolaatikosto. Jos on laatikosto niin eikös ne aina ole vedettäviä ne laatikot, vai onko laatikostoja joissa ei ole vedetävät laatikot?
   Sanoja jotka saavat selkäpiini juilimaan ovat myös esim. syönnyt tai juonnut. Koskaan en puhekielessä näitä kuule mutta hyvin usein kirjoitettuna näen.

   Poista
  2. Oi, olen kuullut sekä syönnyt että juonnut ihan puhuttunakin. Ja kyllä. Ihan karmivan kuulosta on. Oi, en muistanutkaan vetolaatikostoa. Sekin yksi kummitus koko sana. Ja pistää sekin arvailemaan, että mitä sen sanoja oikein ajattelee...

   - Tiina

   Poista
 8. Saman oleb ahkerana netti-kirppailijana huomannut ;) Mutta ihanat Pillneessit sinulla :)

  VastaaPoista
 9. Mutta yritäppä pistää kaksi mahdottomuutta yhteen ja etsi lipastoa / laatikostoa / senkkiä / piironkia joka on valmistettu tiikistä / teakistä/ tigistä / teakkista tai jostain ihan muusta. Mun synonyymisanasto on välillä ihan ulalla. 8)

  VastaaPoista
 10. Oi miten hienoja nuo Billnäsin laatikot! Muutoin kyllä itse lukeudun niihin jotka eivät erota senkkiä kaapista.

  VastaaPoista
 11. Minä, joka olen maalta kotoisin, järkytyn aina vahvasti, kun joku kehtaa laittaa esim. huuto.nettiin myyntiin nykyajan mdf-levystä tehdyn toosan nimikkeellä piironki. Piironki on oikea puinen jykevä huonekalu, jossa on laatikoita ja mielellään myös klaffi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen etsinyt huuto.netistä monia kertoja täyspuisia huonekaluja. Siellä täspuisena yritetään myydä mdf-levystä rakennettua, halvan näköistä huonekalua, joka on päällystetty koivun tai pyökin värisellä viilulla. Että kyllä kehtaavatkin. Ja sitten käytetään paljon myös termiä puun värinen. Mitä sekin tarkottaa?! Mikä puu, ne kun ovat kaikki erivärisiä.. (Tosin puun värinen on myös kiertoilmaus sille viilupinnoitetulle mdf-mööpelille, eli ei tarvitse yleensä edes tarkistaa, minkä värinen puu olisi kyseessä.)

   - Tiina

   Poista
 12. Mun mielestäni jokaisen tavaraa netissä myyvän tulisi kirjoittaa mahdollisimman tarkka ja oikeellinen nimi ja kuvaus tuotteelle. Jos ei tiedä mitä kirjoittaa, selvittää tarpeelliset asiat netistä. Sen pitäisi olla niin yksinkertaista.

  VastaaPoista
 13. Hei täkkikaupantäti! Myit mulle ihanan, sisuksistaan kinttaantuneen kirjavan täkin lapsilleni lämmikkeeksi. Jos ikävöit sitä, vilahtaa se olkkarimme sohvalla kuvassa. "Ja, sähköjohdot, nuo sisustuksen kainalokarvat"! Hah! Luin pitkästä aikaa urakalla postauksiasi, ja sain hyvät naurut. Pidä toi tyyli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin kurkkaamassa täkkiä. Mukavaa että sillä on nyt käyttöä. Tyyli pysyy varmasti :-)

   Poista
 14. Ihania. Löysin edellisen talomme kellarista kaksi Billnäsin puista laatikkoa, annoin toisen ystävälleni ja toinen on meillä edelleen ompelulankojen kotina (tuolla, säleovikaapin päällä :).

  http://tarja-snowland.blogspot.fi/2012/07/pikkuhuoneen-tyopiste-ja-orvokit.html

  VastaaPoista
 15. Törmätty on myös Sippendaalen/sippendalenin huonekaluihin. :D Eikä ne yhdys sanatkaan aina ihan helppoja tunnu kaikille olevan. ;)

  T: vakkarilukija

  http://leipaajasisustushuveja.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 16. Löysin kerran kirpparilta finleissonin kangasta :) Ostin kyllä pois kuljeksimasta.

  VastaaPoista