torstai 6. elokuuta 2009

Föönivalaisin

Vekottimen herättämän mielenkiinnon vuoksi tarkempi esittely lienee paikallaan. Tämä on siis 60-luvun kampaamon hiustenkuivain muutettuna valaisimeksi yksinkertaisesti poistamalla propelli ja duunaamalla lampunkanta sen tilalle. Sähköt lamppuun kulkevat oman johdon kautta ohittaen vanhan moottorin. Kaikki modifioinnit on tehty siten, että valaisin voidaan vielä palauttaa entiseen toimeensa hiustenkuivaajaksi, eikä kukaan huomaa tämän ikinä muuta olleenkaan.

Itselläni oli alunperin aikomus pitää tämä hiustenkuivaajana, mutta moottori on niin paksun rasvapölyn peitossa (isoäitini kampaamo sijaitsi jonkin aikaa hänen keittiön nurkassaan) ja valintakytkin lyö välillä kipinää, joten ajattelin ihan oman turvallisuuteni vuoksi keksiä tälle jonkin muun tarkoituksen. (Vaikka ihana olisi ollut istua rullat päässä tämän alla lakkaamassa kynsiään).
Lamppu on majaillut tässä talossa vain tuolla yläkerrassa turhan panttina, vaikka säädettävän korkeutensa, kuvun kallistuksen ja alla olevien pyörien puolesta sopisi lähes minne vain. Ehkä se vielä jonain päivänä löytää taas paikkansa, onhan se kuitenkin niin järjettömän kaunista designia ja edustaa minulle sekä omaa historiaani, että sitä aikakautta, jota jostain syystä ihailen valtavasti.

12 kommenttia:

 1. Tuo on aivan törkeän hieno!!! Voi kun itsekin löytäisi/keksisi tuolaisia helmiä!

  VastaaPoista
 2. Ihanaa laitoit lisää kuvia föönistä :)
  Muotoilu on tosiaan erittäin kaunis..

  VastaaPoista
 3. Aivan mahtava idea muuntaa fööni valaisimeksi!

  VastaaPoista
 4. Tällaisissa pömpeleissä on aina niin ihanasti mietitty joka yksityiskohtaa, tämä on designia parhaimmillaan :) ja tuunausta myös!

  VastaaPoista
 5. Mullakin on ihan samanlainen- eri värinen tosin- Indola, ja palvellut lamppuna yli kymmenen vuotta! Ja aina vaan kerää huomiota uusilta vierailta:) Multa puuttuu vaan tuo muovijatke tuosta suulta.. ja kuvun sisäpuoli on aika karu, luulen että sieltäkin on jotain purettu kun näkyy vanhat vastukset.
  Harmittaa vietävästi kun vähän aikaa sitten kiireellä kiersin yhtä kirppua enkä ttanut toista tällaista mukaan, niihin kun ei enää oikein törmää! Tosin isäntä olis luultavasti repinyt jälleen kerran pelipöksynsä, tila kun loppuu auttamattomasti kesken ennenkuin saadaan asunto myytyä ja muutettua toivottavasti pian unelmien rintamamiestaloon.....

  VastaaPoista
 6. Emilia, Minkä värinen se sinun Indola on? Hauskaa, että jollain muullakin on samanlainen. Nythän me ollaan föönilamppusamiksia :-) Ja tosiaan mikä harmi, kun jätit sen yhden ostamatta!

  VastaaPoista
 7. Heh, samikset:) Mullla on musta kuvun yläosa. Jalka on luonnonvalkoinen. Blogissanikin se vilahtaa "Koti myynnissä"- osiossa http://2.bp.blogspot.com/_ai9_dLHHKSI/SgnIWuNoFaI/AAAAAAAAAX8/_CJpDRHbHPw/s1600-h/olkkari.JPG

  VastaaPoista
 8. Emilia, kävin katsomassa ja onpas se hauska, värit kupuosassa päinvastoin kun tuossa omassani.

  VastaaPoista
 9. Minä olen jo pitkään haaveillut tuollaisesta föönistä, mutta toimivana fööninä. Olisi tosi kätevää juoda aina aamukahvi ja lukea lehtiä, kun fööni kuivaisi hiukset.

  VastaaPoista
 10. Hei vaan, ei sitä muuten fööniksi ole kutsuttu vaan ihan vaan tukankuivaajaksi. Olisikohan ollut vielä pallokuivaaja. Siinä alla istuttiin sitten papiljotit päässä ja niiden päälle laitettiin verkko, jottei vempaimen tuuli repinyt hiuksia sinne metalliritiläänsä. Eikä siinä kuullut mitään ulkopuolisia jutteluita, kampaajat saivat rauhassa juoruta asiakkaan kuulematta.

  VastaaPoista