perjantai 28. elokuuta 2009

Armas pönttö

Selailin tätä blogiani ja huomasin, että olen jossain vaiheessa luvannut lisää kuvia pjönttäuunista ja tyypilliseen tapaani aikaa myöten unohtanut koko asian tyystin.

Joten tässä hän nyt komeilee, työhuoneen nurkassa. Pian alkava lämmityskausi karsii kyllä koristeita takan päältä, sillä tuo lämpiää pinnoiltaan melkoisen kuumaksi, mutta näin kesäisin on mukava hieman somistella tuota kaunokaista viherkasvein ja kynttilänjaloin. Talvisin takan edessä pidetään tyynyä, josta koirien kanssa kilvoitellaan takan ollessa päällä.

Työtuoli on isoisäni äidin vanha konekirjoitustuoli, jonka olen joskus pelastanut kokoelmiini isäni kirjapainosta. Koran-kahvipurkissa taas säilytämme sytytyspaloja, joita ilman en itse tulisi toimeen. Inhoan takan sytyttämistä paperilla ja paloilla saan puut oitis kunnon liekkiin, ilman turhaa piipun nokeamista.

4 kommenttia:

 1. Kaunis on!

  Kiitos, että muistutit, nyt kun kotona vielä muistaisin pakata niitä sytytyspaloja huvilalle vietäväksi...

  VastaaPoista
 2. Ei yhtään pöntömmän näköinen pönttöuuni! :) Ja kynttilänjalat on tosi kauniita myös.

  Tänään poltin ekaa kertaa kesän aikana tulta takassa ja mietin, että pitää laittaa takkahuonetta kivempaan kuntoon, että syksyn pimeinä, tuulisina ja sateisina iltoina voi nautiskella takkatulesta.

  VastaaPoista
 3. Meidän armas pönttöuuni saattaa joutua kovan kohtalon alle; pois. Se on sellasessa paikassa, että mikäli remontti etenee kuten suunnitellaan (lue; minä suunnittelen) se veisi liikaa tilaa ja joutuisi purettavaksi. Uusi uuni tarvittais kuitenkin siihen seinän taakse, ja olenkin miettiny, voikohan tuollasen pönttösen siirtää..??

  Meidän uuni on musta ja haluaisin sen valkoiseksi. Mies väittää, ettei sen pinnassa maali pysy.. Miten on, millä maalilla olet maalannut??

  VastaaPoista
 4. Vekarus, ole hyvä :-) Kiva, että minusta oli hyötyä ;-)

  Cidi, takkatuli on niin parasta syksyn pimeinä iltoina.

  Heli, pönttöuunin voi siirtää. ota oitis nyt yhteyttä johonkin sopivaan muurariin, joka tulee pelastamaan teidän pöntön. ;-)
  Meidän pönttö on ihan uusi, joten en ole sitä maalannut - se tuli valmiiksi maalattuna. Käsittääkseni noita voi maalailla sellaisilla maaleilla, jotka sietävät korkeita lämpötiloja. Google voisi tietää paremmin kuin minä...

  VastaaPoista