sunnuntai 23. kesäkuuta 2024

Pikkukatos pikkuterassille osa II

Saatiin viime hetkellä pikkuterassin katosremppa valmiiksi juhannukseksi, kun puuhattiin vielä aattopäivänä viimeiset vaiheet. Oli onneksi niin kova tuuli ja muitakin naapureita hommissa pihoillaan, ettei suurempia metelöintejä varmasti kuulunut tästä meiltä tämän takia. 

Oli ihan älyttömän vaikea ajatella ja suunnitella, että miten tuohon saa sellaisen kohtuullisen helposti talveksi pois purettavan katteen tehtyä, mutta tekemällä se on paras ajatella niin kun tälläkin kertaa. Tosin siinä saattoi tulla vähän fiboja tehdessä, mutta onneksi ne sai paikattua niin, ettei kukaan huomaa tai muuten puhuttua itselle mieluisiksi.

Tehtiin siis kaksi tällaista kate-elementtiä, jotka ruuvataan noista välirimoistaan katteen läpi yksi kerrallaan tuohon terassin pergolan päälle ja jotka saa siis samoista ruuveista sitten talveksi myös irti niin, että vain tuo pergola jää terassin päälle. (Meillä saattaa tulla talvella niin isot lastit lunta ja jäätä tuolta katolta, ettei nämä valokatteet sitä välttämättä kestä tai sitten huikkaavat ne vaan liukumäkenä kulkijoiden päälle vaarallisesti tuosta, niin siksi päädyttiin tällaiseen irrotettavaan kateratkaisuun.)

Ainakin niiden ylös laittaminen oli aivan helppoa, joten uskoisin, että niiden alas ottaminen sitten syksyllä on sitä myös. Ainoa vaan, että pitää sitten tarkkaan katsoa mitkä ruuvit tuolta aukoo, niitä kun ei tietenkään tullut erikseen merkattua. Ajatus on kyllä kipaista ennen syksyä ostelemassa niihin uudet ja eriväriset, jotka sitten keväällä ruuvaa paikoilleen, niin tietää sitten mistä kohti on kiinni ja mistä ei.

Toinen pikkufiba oli, etten muistanut oikaista tuota kulman pystytolppaa ihan suoraksi ennen kun tuo ylin tukipuu siihen mittailtiin ja kiinniteltiin ja se jäi hitusen vinoksi. Siinä kun sitä vähän kirosin, niin tajusin, että eihän se haittaa, kun joka tapauksessa katoksen kanssa piti tuota pihlajaa väistää, niin vähän vino runkotolppahan vaan nätisti tuossa nyt väistää.

Katos ei yllä ihan terassin reunaan asti, koska siinä on tuo olkkarin ikkuna, enkä halunnut sitä sen päälle enkä yhtään ylemmäksi. Nyt tuosta reunasta mahtuu myös just ja just ruuvailemaan tuon toisen kate-elementin paikoilleen, mikä on siis tosi hyvä juttu kanssa.

Myös katoksen kulma pihlajan vierestä tehtiin vinoksi, ettei se ota sen oksiin kiinni, kun sitä tuuli tuossa liikuttelee. (Kuvasta ei kunnolla näe, mutta siinä on ihan reilusti tilaa sillä liikkua, kymmeniä senttejä on välissä katoksen raunaan.) Meillä pidetään mielummin tuo puu ehjänä tuossa, kun halutaan suora katoksen kulma. Pari ohuempaa oksaa piti vaan ottaa tuosta alempaa rungosta pois, ne kun roikkuivat jo ihan istujien silmillä ja olisivat varmasti hanganneet katosta vasten itsensä rikki muutenkin.

Ja sitten kun saatiin kalusteet takaisin paikoilleen olikin ihan ihmeellistä, kun yläpuolella oli noin valoisaa, koko tila virkistyi ihan huimasti ja näyttää nyt nätimmältä kun osasin kuvitellakaan.. Olisi kiva vielä päästä testaamaan sateen kanssa, että miten tuo tuossa toimii, mutta sitä saadaankin sitten taas odotella, kun ilmat on menossa ihan toiseen suuntaan (plääh).

And the canopy is finished! Looks so pretty and it should be fairly easy to take apart for the winter too.

1 kommentti:

  1. Kiva huomata, että muillakin on ollut juhannuksenavalmis-projekti. Meillä aloitettiin viime syksynä suunnittelu ja nyt melkein valmis. Piti saada saunan terassille pari seinää, jotta tuulenpuhuri ei pääse jäähdyttämään liiaksi Vilvottelijoita. Kivan katoksen saitte, kelpaa nauttia kaffeet jos toisetkin.

    VastaaPoista